Comisarul European pentru Afaceri interne, promisiune pentru România după blocajul în Schengen. Ylva Johansson: ”Fac din asta prioritatea mandatului meu!”

Comisarul European pentru Afaceri interne, promisiune pentru România după blocajul în Schengen. Ylva Johansson: ”Fac din asta prioritatea mandatului meu!”
Ylva Johansson, comisar european pentru Justiție și Afaceri Interne/ Sursa FOTO: Profimedia
Publicat: 08/12/2022, 17:16
Actualizat: 08/12/2022, 17:22

Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, şi-a exprimat joi dezamăgirea după ce Consiliul JAI a respins accederea României şi Bulgariei la Schengen, şi le-a transmis un mesaj cetăţenilor celor ţări: „meritaţi să fiţi membri, meritaţi să fiţi în Schengen”.

Ea a spus că rolul Comisiei Europene este să fie optimistă şi a promis că va face din aderarea României şi Bulgariei la Schengen „prioritatea mandatului” său. Mandatul Comisiei Europene se încheie însă în 2024.

„Împărtăşesc dezamăgirea cu românii şi bulgarii. Meritaţi să fiţi în Schengen, o să fac din asta prioritatea mandatului meu”, a spus Johansson.

Pe de altă parte, oficialul european a explicat că nu s-a discutat despre o disociere a candidaturii României la Schengen de cea a Bulgariei, explicând că procedura a făcut să fie supuse la vot separat candidatura Croaţiei şi candidaturile României şi Bulgariei.

De problema aderării lor la Schengen se va ocupa acum preşedinţia suedeză a Consiliului UE, care începe la 1 martie 2023, comisarul declarându-şi scepticismul că această temă ar putea fi dusă pe agenda Consiliului European de săptămâna viitoare.

„În primul rând, aş vrea să le transmit tuturor cetăţenilor din Croaţia ‘bunvenit’ şi ‘felicitări’, sunteţi întâmpinaţi călduros în Spaţiul Schengen. Dar vreau să mă adresez şi cetăţenilor din România şi Bulgaria: meritaţi să fiţi membri cu drepturi depline ai Spaţiului Schengen, meritaţi să aveţi acces la liberă circulaţie în Spaţiul Schengen, aţi beneficiat de o susţinere puternică de la aproape toate statele membre, de o susţinere extrem de puternică din partea ministrului ceh Rakušan şi din partea Preşedinţiei cehe, de o susţinere puternică din partea Comisiei Europene, de aceea aş vrea să spun că sunt şi eu dezamăgită şi împărtăşesc dezamăgirea cetăţenilor din România şi Bulgaria”, a afirmat Ylva Johansson, la finalul Consiliului UE pentru Justiţie şi Afaceri Interne.

La rândul său, ministrul ceh de interne, Vít Rakušan, le-a mulţumit României şi Bulgariei pentru tot ce au făcut pentru Schengen.

Ambiii oficiali europeni au felicitat Croaţia, care devine de la 1 ianuarie 2023 nou membru Schengen, şi i-au urat bine a venit!

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase