Comisia de la Veneția solicită Parlamentului României explicații în legătură cu revocarea Avocatului Poporului

Comisia de la Veneția solicită Parlamentului României explicații în legătură cu revocarea Avocatului Poporului
Comisia de la Veneția solicită Parlamentului României explicații în legătură cu revocarea Avocatului Poporului | Foto - Mediafax - Marian Ilie
Publicat: 23/06/2021, 12:46

Renate Weber – Avocatul Poporului – a fost revocată din funcție pe data de 16 iunie de către plenul reunit al Parlamentului, fiind înregistrate 247 de voturi „pentru” și 32 de voturi „împotrivă”. În urma acestei decizii, Comisia de la Veneția solicită președinților Senatului și Camerei Deputaților să transmită bazele și elementele juridice care au stat la baza revocării.

Gianni Buquicchio, președintele Comisiei de la Veneția, a transmis o scrisoare către Anca Dragu – președintele Senatului României – și Ludovic Orban, președintele Camerei Deputaților, considerând că sunt necesare explicații referitoare la ”decizia grea” în urma căreia Renate Weber a fost revocată din funcție.

”Pentru a înțelege mai bine situația, v-aș fi recunoscător dacă ați avea amabilitatea să ne furnizați bazele și elementele juridice care au dus la această decizie grea, de a demite din funcție un Ombudsman în timpul exercitării mandatului său”, a transmis Gianni Buquicchio.

Comisia de la Veneția, informată despre intenția Parlamentului

Comisia de la Veneția a fost informată de intenția Parlamentului de a o demite din funcție pe Renate Weber, Avocatul Poporului din România, se mai precizează în această scrisoare.

… la o ședință comună a Comisiei juridice, de disciplină și imunități din Camera Deputaților și a Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări din Senat, ținută în data de 25 mai 2021, în timpul căreia au fost prezentate și dezbătute rapoartele de activitate ale Avocatului Poporului pentru anii 2018, 2019 și 2020, s-a dat un vot de respingere. În același timp, se pare că acest vot de respingere a permis ulterior destituirea Avocatului Poporului din funcțiile sale”, menționează Gianni Buquicchio.

”Ombudsmanul poate fi revocat din funcție numai în conformitate cu o lista exhaustivă de condiții clare și rezonabile”

În cuprinsul acestei scrisori se transmite și că Avocatul Poporului poate fi revocat ”numai în conformitate cu o lista exhaustivă de condiții clare și rezonabile, definite de lege”.

  • incapacitate
  • incapacitate de a îndeplini atribuțiile
  • conduită necorespunzătoare
  • culpă

”Dacă prezentarea și dezbaterea raportului de activitate al Ombudsmanului (n.red. – Instituția Avocatului Poporului în Uniunea Europeană. Persoană care conduce această instituție în fața Parlamentului) constituie o bună practică, care este prevăzută în Principiile de protecție și promovare a instituției Ombudsmanului („Principiile de la Veneția”), și este susținută de Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei, condițiile legitime pentru întreruperea mandatului unui ombudsman sunt, de asemenea, clar stipulate, după cum urmează:

11. Ombudsmanul poate fi revocat din funcție numai în conformitate cu o lista exhaustivă de condiții clare și rezonabile, definite de lege. Aceste condiții se referă numai la criteriile esențiale de „incapacitate” sau „incapacitate de a îndeplini atribuțiile”, „conduită necorespunzătoare” sau „culpă ”, care trebuie interpretate îndeaproape. Majoritatea parlamentară necesară pentru revocarea din funcție a Ombudsmanului – chiar de către Parlament sau de către o instanță la cererea Parlamentului – trebuie să fie cel puțin egală cu, și de preferință mai mare decât cea stabilită pentru alegerea sa. Procedura de revocare este publică, transparentă și prevăzută de lege”, se mai precizează î scrisoare pe care președintele Comisiei de la Veneția a trimis-o către Anca Dragu și Ludovic Orban.

Renate Weber: ”Se dorește să existe un control asupra unor instituții”

Renate Weber a menționat că decizia de revocare a survenit în urmă unei ”coliziuni” cu PNL la momentul în care a fost atacată la Curtea Constituțională a României (CCR) ordonanța de urgență prin care spitalele private urmau să aibă acces la fondurile publice.

Mai mult, fostul Avocat al Poporului a lansat și acuzația că nu see dorește, practic, decât preluarea ”controlului” asupra unor ”instituții-cheie”.

„Se dorește în mod evident să existe un control asupra unor instituții pentru că actuala coaliție de guvernare le consideră instituții cheie, pentru a transmite niște mesaje sau pentru a nu face ceva. În acel moment erau niște jocuri mari, interese mari. Pe mine nu m-a invitat nimeni. Sunt ferm convinsă. Eu am spus încă de la început că miza adevărată sau momentul în care am intrat în coliziune clară cel puțin cu PNL este momentul în care am atacat la Curtea Constituțională ordonanță de urgență prin care s-a dorit că spitalele private să aibă acces la fondurile publice”, a declarat Renate Weber.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politică citeste mai mult
Tentativă de suicid. Marea campioană a ţării a înghiţit un pumn de pastile. A fost...
Suma e colosală! Câți lei a mers darul de nuntă la cununia Simonei Halep cu...
FOTO. Anna Lesko, apariție controversată, fără lenjerie intimă! Imaginile nu lasă loc interpretărilor
10 semne că ai probleme cu circulația sângelui
De ce nu a fost prezent tatal lui Toni Iuruc la nunta fiului sau cu...
Sorana Cîrstea nu merge la nunta Simonei Halep! De ce l-a lăsat singur pe Ion...
Salariul minim pe economie, MAJORAT SEMNIFICATIV în perioada următoare! Ce fericire
Pentagonul confirmă dezvăluirile din presa americană: Generalul Mark Milley a comunicat cu oficiali chinezi în...
Top 7 SUV-uri de familie: modele populare care pot fi cumpărate cu 7.000 de euro...
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
Președintele CNCD: Nu există cadru legal pentru introducerea certificatului verde
Suma e colosală! Câți lei a mers darul de nuntă la cununia Simonei Halep cu...
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
O țară cunoscută și-ar putea schimba numele curând. Titulatura propusă le va suna ciudat europenilor
Ludovic Orban încalcă legea, din nou. Ce și-a permis să facă în timpul unei ședințe...
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Adevărata cauză a morții a celebrului manelist Petrică Cercel
Veste îngrozitoare după moartea lui Petrică Cercel. Florin Salam e în stare gravă
Scandal monstru cu Becali dezlănțuit. A BĂTUT și UMILIT oamenii, în plină stradă. La un...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Cei mai bogaţi oameni din lume şi un conflict extraterestru care durează de 15 ani....