Comisia de la Veneția solicită Parlamentului României explicații în legătură cu revocarea Avocatului Poporului

Comisia de la Veneția solicită Parlamentului României explicații în legătură cu revocarea Avocatului Poporului

Renate Weber – Avocatul Poporului – a fost revocată din funcție pe data de 16 iunie de către plenul reunit al Parlamentului, fiind înregistrate 247 de voturi „pentru” și 32 de voturi „împotrivă”. În urma acestei decizii, Comisia de la Veneția solicită președinților Senatului și Camerei Deputaților să transmită bazele și elementele juridice care au stat la baza revocării.

Gianni Buquicchio, președintele Comisiei de la Veneția, a transmis o scrisoare către Anca Dragu – președintele Senatului României – și Ludovic Orban, președintele Camerei Deputaților, considerând că sunt necesare explicații referitoare la ”decizia grea” în urma căreia Renate Weber a fost revocată din funcție.

”Pentru a înțelege mai bine situația, v-aș fi recunoscător dacă ați avea amabilitatea să ne furnizați bazele și elementele juridice care au dus la această decizie grea, de a demite din funcție un Ombudsman în timpul exercitării mandatului său”, a transmis Gianni Buquicchio.

Comisia de la Veneția, informată despre intenția Parlamentului

Comisia de la Veneția a fost informată de intenția Parlamentului de a o demite din funcție pe Renate Weber, Avocatul Poporului din România, se mai precizează în această scrisoare.

… la o ședință comună a Comisiei juridice, de disciplină și imunități din Camera Deputaților și a Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări din Senat, ținută în data de 25 mai 2021, în timpul căreia au fost prezentate și dezbătute rapoartele de activitate ale Avocatului Poporului pentru anii 2018, 2019 și 2020, s-a dat un vot de respingere. În același timp, se pare că acest vot de respingere a permis ulterior destituirea Avocatului Poporului din funcțiile sale”, menționează Gianni Buquicchio.

”Ombudsmanul poate fi revocat din funcție numai în conformitate cu o lista exhaustivă de condiții clare și rezonabile”

În cuprinsul acestei scrisori se transmite și că Avocatul Poporului poate fi revocat ”numai în conformitate cu o lista exhaustivă de condiții clare și rezonabile, definite de lege”.

  • incapacitate
  • incapacitate de a îndeplini atribuțiile
  • conduită necorespunzătoare
  • culpă

”Dacă prezentarea și dezbaterea raportului de activitate al Ombudsmanului (n.red. – Instituția Avocatului Poporului în Uniunea Europeană. Persoană care conduce această instituție în fața Parlamentului) constituie o bună practică, care este prevăzută în Principiile de protecție și promovare a instituției Ombudsmanului („Principiile de la Veneția”), și este susținută de Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei, condițiile legitime pentru întreruperea mandatului unui ombudsman sunt, de asemenea, clar stipulate, după cum urmează:

11. Ombudsmanul poate fi revocat din funcție numai în conformitate cu o lista exhaustivă de condiții clare și rezonabile, definite de lege. Aceste condiții se referă numai la criteriile esențiale de „incapacitate” sau „incapacitate de a îndeplini atribuțiile”, „conduită necorespunzătoare” sau „culpă ”, care trebuie interpretate îndeaproape. Majoritatea parlamentară necesară pentru revocarea din funcție a Ombudsmanului – chiar de către Parlament sau de către o instanță la cererea Parlamentului – trebuie să fie cel puțin egală cu, și de preferință mai mare decât cea stabilită pentru alegerea sa. Procedura de revocare este publică, transparentă și prevăzută de lege”, se mai precizează î scrisoare pe care președintele Comisiei de la Veneția a trimis-o către Anca Dragu și Ludovic Orban.

Renate Weber: ”Se dorește să existe un control asupra unor instituții”

Renate Weber a menționat că decizia de revocare a survenit în urmă unei ”coliziuni” cu PNL la momentul în care a fost atacată la Curtea Constituțională a României (CCR) ordonanța de urgență prin care spitalele private urmau să aibă acces la fondurile publice.

Mai mult, fostul Avocat al Poporului a lansat și acuzația că nu see dorește, practic, decât preluarea ”controlului” asupra unor ”instituții-cheie”.

„Se dorește în mod evident să existe un control asupra unor instituții pentru că actuala coaliție de guvernare le consideră instituții cheie, pentru a transmite niște mesaje sau pentru a nu face ceva. În acel moment erau niște jocuri mari, interese mari. Pe mine nu m-a invitat nimeni. Sunt ferm convinsă. Eu am spus încă de la început că miza adevărată sau momentul în care am intrat în coliziune clară cel puțin cu PNL este momentul în care am atacat la Curtea Constituțională ordonanță de urgență prin care s-a dorit că spitalele private să aibă acces la fondurile publice”, a declarat Renate Weber.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Alex Velea, un romantic incurabil! Şi-a scos partenera la mall şi a surprins-o în văzul...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Este complet interzis în România. Statul nu te iartă. Amendă 12.000 de lei
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
VIDEO. Paula Seling, apariție de senzație pe străzile Parisului: "Câți artiști pot face asta? Respect"
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
România și pierderea Dobrogei. Ionel Brătianu: „Soarta Dobrogei nu depinde de stipulațiile păcii de la...