Comisia Europeană a scos irigațiile din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) al României. Care este motivul

Comisia Europeană a scos irigațiile din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) al României. Care este motivul
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 27/09/2021, 21:20

Comisia Europeană a solicitat ca România să elimine proiectele de irigații din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), deoarece țara noastră nu a reușit să prezinte dovezi potrivit cărora aceste proiecte nu afectează mediul.

Mai exact, autoritățile de la București nu au putut să demonstreze că proiectele nu afectează corpurile de apă naturale care alimentează sistemele de irigații.

Declarația a fost făcută luni, la Bruxelles, de către un înalt oficial european, informează Agerpres.

„Sunt câteva proiecte respinse, proiecte pentru care nu am putut da undă verde ca ele să fie incluse în Plan. Cel mai intens discutat cu autorităţile române se referea la măsurile de irigaţii în agricultură, pentru că aici se pune întrebarea în ce măsură proiectele de irigare prejudiciază mediul.

Şi pentru că era vorba de o sumă importantă, de 2 miliarde de euro pe care au cerut-o autorităţile române, am dorit să avem dovezi că aceste măsuri de irigaţii nu ar fi deteriorat situaţia corpurilor de apă. Aceste sisteme de irigaţii trebuie alimentate şi dacă nu se poate demonstra că prin această alimentare nu se va prejudicia mediul, nu putem aproba. Iar autorităţile române nu au putut să furnizeze Comisiei aceste dovezi şi de aceea noi am insistat ca aceste măsuri legate de irigaţii să fie scoase din Plan”, a declarat oficialul.

Ministrul Agriculturii: Irigațiile vor fi finanțate din alte surse

În luna iunie, ministrul Agriculturii, Adrian Oros, spunea că proiectul referitor la strategia de gestionare a apei a fost respins pentru că „nu era suficient de verde”, dar că acesta va fi finanțat în anii următori din alte surse.

Ministrul a precizat că draftul proiectului privind strategia de gestionare a apei, trimis CE în noiembrie anul trecut, avea soluţii tehnologice noi, digitalizate, folosea materiale prietenoase cu mediul şi se putea produce energie verde şi ieftină.

„În primul rând nu este un eşec aşa cum a fost alcătuit programul. Îmi este greu să găsesc un vinovat. Dacă cei de Comisie nu au dorit să finanţeze partea de irigaţii, ci doar partea de desecare-drenaj, repet, cu siguranţă vom găsi resurse să facem ceea ce ne-am propus”, spunea ministrul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase