Comisia Europeană ajută statele membre să abordeze provocările de creștere a prețurilor energetice

Comisia Europeană ajută statele membre să abordeze provocările de creștere a prețurilor energetice
Publicat: 24/09/2021, 14:50
Actualizat: 24/09/2021, 14:57

Executivul Uniunii Europene va produce o „serie de instrumente”  pe care le pot lua țările UE pentru a combate creșterile prețurilor energetice fără a încălca regulile pieței energiei din blocul comunitar, deoarece consumatorii s-au confruntat cu o creștere bruscă a facturilor, odată cu apropierea iernii.

Prețurile europene ale energiei electrice au crescut în acest an, de trei ori mai mari decât în Spania și în alte părți, alimentate în principal de creșterea prețului gazului natural folosit pentru generarea de energie electrică și încălzire, pe lângă producția redusă de energie regenerabilă și prețurile mai ridicate ale carbonului din UE, potrivit Reuters.

Comisarul european pentru energie, Kadri Simson, a declarat că Bruxelles-ul va produce recomandări pentru a ajuta țările să facă față creșterii prețurilor în câteva săptămâni.

„Am propus miniștrilor să întocmească o cutie de instrumente mai structurate, care credem că ar putea fi utilă pentru toate statele membre pentru a aborda situația actuală”, a declarat Simson miercuri, în urma unei reuniuni a miniștrilor Energiei din țările UE.

Setul de instrumente ar ajuta guvernele să navigheze opțiuni pentru a răspunde rapid la creșterea prețurilor în cadrul normelor UE, a spus Simson, adăugând că pot modifica taxa pe adăugată (TVA) și accizele sau pot folosi sprijin direct pentru a proteja consumatorii de costurile ridicate .

Prețurile de referință ale gazelor europene au crescut cu mai mult de 250% din ianuarie, crescând în timp ce economiile din întreaga lume s-au redeschis din blocajele COVID-19, cererea ridicată din Asia împărțind livrările către Europa. A trimis valuri de șoc  în industrii dependente de gaz, care include totul, de la generarea de energie până la producătorii de CO2 folosiți în comerț cu alimente.

Spania a condus apelurile pentru ca UE să organizeze un răspuns mai coordonat la creșterea prețurilor. Luni, a solicitat Comisiei să ofere opțiuni pentru modul în care statele UE ar putea răspunde și a sugerat reformarea pieței de energie electrică a blocului comunitar.

Simson a spus că proiectarea pieței energiei electrice din Europa nu a contribuit la creșterea prețurilor și că prețurile cu ridicata ale energiei electrice sunt doar o treime din facturile consumatorilor, impozitele și alte elemente constituind restul.

Spania, Italia, Grecia și altele planifică deja măsuri naționale, variind de la subvenții la plafoane de prețuri, cu scopul de a proteja cetățenii de creșterea costurilor pe măsură ce economii se recuperează de la pandemia COVID-19.

Germania a declarat că nu vede necesitatea intervenției guvernamentale pentru a contracara creșterea prețurilor la gaz.

Îngrijorările legate de creșterea costurilor energetice ar putea încuraja oponenții planului Comisiei de a lansa o nouă piață a carbonului pentru clădiri și sectorul transporturilor, măsură pe care unele țări ale UE și parlamentarii au avertizat-o că ar crește facturile consumatorilor.

Analiștii au spus că o creștere a prețurilor la gaz, nu prețul pe care îl plătesc companiile europene pentru permisele de acoperire a emisiilor de CO2, sunt în principal responsabili de creșterea costurilor cu energia electrică.

Bruxelles-ul a declarat că o creștere a prețurilor ar trebui să încurajeze țările să accelereze trecerea de la combustibilii fosili

„Trebuie să facem pași decisivi în direcția corectă folosind propriile resurse disponibile la nivel local – trebuie să ne reducem dependența de combustibilii fosili”, a declarat ministrul sloven al Infrastructurilor, Jernej Vrtovec, care a condus ședința ministerială de miercuri.

Ministrul austriac pentru Climă și energie, Leonore Gewessler, a declarat că o trecere mai rapidă la sursele regenerabile de energie va face UE „mai rezistentă la fluctuațiile prețurilor pe termen lung”.

În fostul stat membru al UE, Marea Britanie, oficiali au declarat că sunt prețuri gazelor ar forța mai mulți furnizori britanici de energie să renunțe la afaceri și industrie trebuie să se pregătească pentru dureri prelungite. Mai mulți furnizori de energie au intrat deja în eroare.

Citește și: Vicepreședinte ANRE: Va mai exista un val de scumpiri | Care sunt recomandările instituției pentru consumatorii de electricitate care nu au trecut pe piața concurențială

Președintele Consiliului Concurenței: Vom avea prețuri mari la electricitate cel puțin 4-5 ani, cât timp vom folosi cărbune

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
De ce a rupt-o Pepe cu Antena 1, de fapt: 'Mi s-a propus să ❗️'
FOTO. Inna, apariție controversată! Aproape goală, într-un costum de baie mult prea transparent
Ficatul mărit nu doare, însă transmite câteva semne subtile. Nu ignora aceste simptome
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Luca, fiul lui Reghecampf cu prima soție, dezvăluie care e, de fapt, relația cu mama...
Singurul om care l-a tras la răspundere pe Ceaușescu. 'De ce nu le dai, mă,...
Record la vaccinare: Peste 93.000 de români s-au vaccinat cu prima doză în ultimele 24...
Skoda elimină din gamă un model foarte apreciat de familiști. Fanii mărcii sunt revoltați
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Fotografie virală. Mai mulți oameni, speriați de o mașină care făcea dezinsecție, în Brașov. „Împrăştie...
ȘOCANT! Plin de datorii, Bănel Nicoliță a fugit din țară, de teama cămătarilor
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Ultima escrocherie din România! Milioane de români care primesc căldură de la Radet sunt în...
Secretul pentru a păstra bine vița de vie iarna. Noiembrie este luna care decide recolta...
CÂND se vor distribui VOUCHERELE pentru cei VACCINAȚI
Secretul din spatele succesului „Așii Amanetului”. Ce avere avea „Bătrânul” înainte să moară
Este sărbătoare mare azi în calendarul ortodox. Ce NU ai voie să faci de Sf....
ANUNT BOMBA despre a treia doză de Pfizer! Ce efect are asupra tinerilor
Durere mare în FAMILIA lui Borcea. A AJUNS URGENT la SPITAL. Toată viața i-a fost...
Ţara din Europa care caută cu disperare angajaţi şi nu găseşte. Salariile sunt uriaşe
Cum se intră în magazinele Lidl, din 25 octombrie. Ce trebuie să ştie clienţii