Comisia Europeană ajută statele membre să abordeze provocările de creștere a prețurilor energetice

Comisia Europeană ajută statele membre să abordeze provocările de creștere a prețurilor energetice
Publicat: 24/09/2021, 14:50
Actualizat: 24/09/2021, 14:57

Executivul Uniunii Europene va produce o „serie de instrumente”  pe care le pot lua țările UE pentru a combate creșterile prețurilor energetice fără a încălca regulile pieței energiei din blocul comunitar, deoarece consumatorii s-au confruntat cu o creștere bruscă a facturilor, odată cu apropierea iernii.

Prețurile europene ale energiei electrice au crescut în acest an, de trei ori mai mari decât în Spania și în alte părți, alimentate în principal de creșterea prețului gazului natural folosit pentru generarea de energie electrică și încălzire, pe lângă producția redusă de energie regenerabilă și prețurile mai ridicate ale carbonului din UE, potrivit Reuters.

Comisarul european pentru energie, Kadri Simson, a declarat că Bruxelles-ul va produce recomandări pentru a ajuta țările să facă față creșterii prețurilor în câteva săptămâni.

„Am propus miniștrilor să întocmească o cutie de instrumente mai structurate, care credem că ar putea fi utilă pentru toate statele membre pentru a aborda situația actuală”, a declarat Simson miercuri, în urma unei reuniuni a miniștrilor Energiei din țările UE.

Setul de instrumente ar ajuta guvernele să navigheze opțiuni pentru a răspunde rapid la creșterea prețurilor în cadrul normelor UE, a spus Simson, adăugând că pot modifica taxa pe adăugată (TVA) și accizele sau pot folosi sprijin direct pentru a proteja consumatorii de costurile ridicate .

Prețurile de referință ale gazelor europene au crescut cu mai mult de 250% din ianuarie, crescând în timp ce economiile din întreaga lume s-au redeschis din blocajele COVID-19, cererea ridicată din Asia împărțind livrările către Europa. A trimis valuri de șoc  în industrii dependente de gaz, care include totul, de la generarea de energie până la producătorii de CO2 folosiți în comerț cu alimente.

Spania a condus apelurile pentru ca UE să organizeze un răspuns mai coordonat la creșterea prețurilor. Luni, a solicitat Comisiei să ofere opțiuni pentru modul în care statele UE ar putea răspunde și a sugerat reformarea pieței de energie electrică a blocului comunitar.

Simson a spus că proiectarea pieței energiei electrice din Europa nu a contribuit la creșterea prețurilor și că prețurile cu ridicata ale energiei electrice sunt doar o treime din facturile consumatorilor, impozitele și alte elemente constituind restul.

Spania, Italia, Grecia și altele planifică deja măsuri naționale, variind de la subvenții la plafoane de prețuri, cu scopul de a proteja cetățenii de creșterea costurilor pe măsură ce economii se recuperează de la pandemia COVID-19.

Germania a declarat că nu vede necesitatea intervenției guvernamentale pentru a contracara creșterea prețurilor la gaz.

Îngrijorările legate de creșterea costurilor energetice ar putea încuraja oponenții planului Comisiei de a lansa o nouă piață a carbonului pentru clădiri și sectorul transporturilor, măsură pe care unele țări ale UE și parlamentarii au avertizat-o că ar crește facturile consumatorilor.

Analiștii au spus că o creștere a prețurilor la gaz, nu prețul pe care îl plătesc companiile europene pentru permisele de acoperire a emisiilor de CO2, sunt în principal responsabili de creșterea costurilor cu energia electrică.

Bruxelles-ul a declarat că o creștere a prețurilor ar trebui să încurajeze țările să accelereze trecerea de la combustibilii fosili

„Trebuie să facem pași decisivi în direcția corectă folosind propriile resurse disponibile la nivel local – trebuie să ne reducem dependența de combustibilii fosili”, a declarat ministrul sloven al Infrastructurilor, Jernej Vrtovec, care a condus ședința ministerială de miercuri.

Ministrul austriac pentru Climă și energie, Leonore Gewessler, a declarat că o trecere mai rapidă la sursele regenerabile de energie va face UE „mai rezistentă la fluctuațiile prețurilor pe termen lung”.

În fostul stat membru al UE, Marea Britanie, oficiali au declarat că sunt prețuri gazelor ar forța mai mulți furnizori britanici de energie să renunțe la afaceri și industrie trebuie să se pregătească pentru dureri prelungite. Mai mulți furnizori de energie au intrat deja în eroare.

Citește și: Vicepreședinte ANRE: Va mai exista un val de scumpiri | Care sunt recomandările instituției pentru consumatorii de electricitate care nu au trecut pe piața concurențială

Președintele Consiliului Concurenței: Vom avea prețuri mari la electricitate cel puțin 4-5 ani, cât timp vom folosi cărbune

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
De la Floreasca, l-au internat la Obregia. Mititelu Jr., mutat la 'Spitalul 9'! Ce au...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Ce s-a întâmplat cu relația dintre Nikki Exotika, femeia trans din America, și Igor din...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Legea care se va aplica în toată România. Ordin de la UE. Toți românii au...
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Când cresc salariile în România! Breaking news
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
Cristina Cioran victorie în fața lui Alex Drobrescu. Ce a decis instanța
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Substanțele toxice din microplastice pot fi absorbite prin piele, arată un studiu