Comitetul pentru revenirea la normalitate se reunește din nou, vineri, pentru a discuta despre măsurile de relaxare care vor fi impuse de la 1 iunie

Comitetul pentru revenirea la normalitate se reunește din nou, vineri, pentru a discuta despre măsurile de relaxare care vor fi impuse de la 1 iunie
Sursa FOTO: Facebook
Publicat: 07/05/2021, 12:26
Actualizat: 07/05/2021, 12:38

Comitetul interministerial pentru revenirea României la normalitate de la 1 iunie se reunește în ședință vineri, începând cu ora 11:00, pentru a treia oară, pentru a discuta despre măsurile de relaxare de care pot beneficia oamenii vaccinați anti-COVID.

Printre măsurile enumerate de premier, joi, se numără organizarea de petreceri private, renunțarea la masca sanitară, precum și realizarea unei aplicații în care se poate afla dacă o persoană este sau nu vaccinată.

Am vorbit despre propunerile pentru Comitetul Interministerial de mâine, din partea industriei am primit propuneri și soluții foarte bune și promisiunea mea este că vom avea aceste soluții la timp aprobate ca să putem să începem de la 1 iunie o primă etapă de relaxare și a doua etapă de la 1 august. Toată lumea a înțeles că nu vom putea redeschide total de la 1 iunie

Primul-ministru Florin Cîțu a vorbit joi, la Constanța, despre măsurile de relaxare luate înainte de deschiderea sezonului estival. Printre schimbările anunțate de premier, și cea referitoare la obligativitatea purtării măștii de protecție. Premierul Florin Cîțu a avut o discuție cu reprezentanții sectorului HoReCa pe marginea acestui subiect, menționând că a primit de la aceștia propuneri importante. Premierul susține că propunerile venite din partea industriei HoReCa sunt „foarte bune, pe care le vom pune în discuție.

Masca de protecție nu va fi obligatorie, dar distanțare între șezlonguri, da!

Pe de altă parte, premierul a anunțat că autoritățile iau în calcul două praguri de relaxare, 1 iunie și 1 august.

Referitor la posibilitatea de a fi reluate evenimentele private de tipul nunţi, botezuri, de la 1 iunie şi pe litoral, Cîţu a precizat că a făcut o propunere comitetului interministerial şi subiectul va fi discutat la şedinţa de vineri.

În ceea ce privește accesul la restaurante, clienții vor fi verificați dacă au făcut vaccinul antiCovid. Cum se va întâmpla asta? Explică Florin Cîțu: „Deocamdată, este o propunere pe care o discutăm în Comitet. Vom avea soluții de la INSP, s-ar putea să existe și acele aplicații. Se poate verifica dacă o persoană este vaccinată în aplicația pe care o avem cu un simplu CNP”.

Întrebat dacă în cazul acesta, ar putea exista o discriminare față de turiștii nevaccinați, premierul Cîțu a răspuns: „Propunerile pe care noi le facem le-am văzut și în alte țări care au rată avansată de vaccinare. În Israel erau și penalități, noi nu facem asta. Trebuie să înțelegem propunerile în contextul campaniei de vaccinare”.

Restaurantele deschise pentru cei vaccinați

Restaurantele și hotelurile ar putea fi deschise la 100% din capacitate pentru persoanele vaccinate, de la 1 iunie.

Dacă ajungem la 5 milioane persoane vaccinate la 1 iunie, sunt câteva lucruri pentru sezonul estival: fără mască pe plajă, în drumeții la munte, dar putem să vorbim și de facilități pentru persoanele vaccinate – restaurante care pot să ajungă cu capacitate 100% pentru persoane vaccinate sau hoteluri la mare cu capacitate 100% pentru persoane vaccinate”, a afirmat premierul Florin Cîțu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase