Comuna vâlceană Costești a devenit staţiune TURISTICĂ. Primarul localității: „O certificare ce ne obligă să facem mai mult”

Comuna vâlceană Costești a devenit staţiune TURISTICĂ. Primarul localității: „O certificare ce ne obligă să facem mai mult”
FOTO - Caracter ilustrativ
Publicat: 16/02/2024, 22:16
Actualizat: 16/02/2024, 22:17

Guvernul a aprobat transformarea comunei vâlcene Costeşti în stațiune turistică, fiind a 10-a din judeţ, în momentul de faţă. Astfel, localitatea a primit o şansă în plus la dezvoltarea atât din punct de vedere turistic, cât şi financiar, a declarat primarul Toma Peştereanu, potrivit Agerpres.

Autorităţile locale din Costeşti au depus documentaţia, pentru a deveni staţiune turistică de interes local, în luna mai a anului trecut, primind un punctaj de 170 puncte la criteriile suplimentare, faţă de minimul de 90 de puncte necesare pentru atestare.

„Prin obţinerea acestui statut, Costeştiului i se recunoaşte valoarea cadrului natural şi a numeroaselor obiective istorice şi de arhitectură. Este un pas important pentru turism, în primul rând, dar care ne va ajuta şi financiar, pentru că vom putea astfel să accesăm fonduri pe măsuri europene pe care nu le-am putut accesa până acum. Este, de asemenea, o certificare ce ne obligă să facem mai mult, să fim pregătiţi să primim oaspeţi în locuri curate şi cochete”, a spus primarul comunei Costeşti.

Comuna Costești este situată în partea de Nord-Vest a judeţului Vâlcea, la poalele Munţilor Căpăţânii, fiind una dintre zonele cu cele mai multe lăcaşuri de cult din ţară, dar şi cu rezervaţii naturale deosebite.

Aici se află Parcul Naţional Buila -Vânturariţa (cel mai mic parc din România), Muzeul Trovanţilor (o rezervaţie naturală cu o colecţie de peste 300 de formaţiuni de calcar înconjurate de pământ şi nisip şi care au dimensiuni de la câţiva centimetri până la câţiva metri), cele mai înguste chei în calcar din România (Cheile Bistriţei), Peştera Liliecilor sau a Sfântului Grigorie Decapolitul (o rezervaţie naturală ce adăposteşte nu mai puţin de 17 specii de liliecii, toate ocrotite prin lege).

Tot în Costești se află şi două schituri vechi, la care vin să se roage pelerini din toată ţara şi din străinătate, Mănăstirea Bistriţa (datată la 1494 şi refăcută în 1847-1856, cu pictura realizată de Gheorghe Tătărăscu), Mănăstirea Arnota (ctitorie a lui Matei Basarab între anii 1633-1634), precum şi Schitul „44 de izvoare” (construit între anii 1700 şi 1701 şi care a fost vizitat de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza şi Regele Carol I), Biserica Sfântul Grigore Decapolitul (fostul schit Păpuşa, construită în anul 1712).

În prezent, în localitate sunt peste 100 de locuri de cazare autorizate, dar edilul comunei este convins că în perioada imediat următoare vor mai fi realizate cel puţin câteva zeci, mai ales că numărul turiştilor a crescut mult în ultimul an.

„Din estimările noastre, peste 15 mii, poate chiar 20 de mii de oameni au trecut pe la noi anul trecut. În momentul de faţă, sunt 115 locuri de cazare autorizate, în special în pensiuni, dar se mai construiesc altele. Cel puţin 10-15 locuri de cazare noi vor fi chiar din anul acesta”, a mai spus primarul din Costeşti.

Sursa foto: comuna-costesti.ro

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
În ce stare se află Florin Piersic după ce ar fi contactat o bacterie nosocomială!...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
OBLIGAȚIE totală pentru toți cei care au CONT LA BANCĂ. Regulile au venit direct de...
Au început lucrările la o autostradă vitală pentru România. S-a forat primul kilometru de tunel
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Opere pierdute ale Fraților Grimm, redescoperite în colecția unei biblioteci din Polonia