EXCLUSIV | Comunitatea medicală sare în sprijinul chirurgului Marian Gașpar, reținut după ce ar fi luat mită. Alexander Mărmureanu: Atât timp cât nu e dovedită vinovăția, el trebuie lăsat în libertate

EXCLUSIV | Comunitatea medicală sare în sprijinul chirurgului Marian Gașpar, reținut după ce ar fi luat mită. Alexander Mărmureanu: Atât timp cât nu e dovedită vinovăția, el trebuie lăsat în libertate
Alexander Mărmureanu (dreapta) și Marian Gașpar (stânga) / Surse foto colaj: Mediafax /Facebook Sursa foto galerie: https://www.alexandermarmureanumd.com/
Publicat: 27/09/2022, 12:13
Actualizat: 27/09/2022, 16:37

Doctori de notorietate, români, atât din țară, cât și stabiliți peste granițe, dar și străini și-au exprimat susținerea, printr-o scrisoare deschisă, față de colegul lor, prof. dr. Marian Gașpar, șeful secției de Chirurgie Cardiovasculară Adulți și Copii de la Institutul de Cardiologie din Timișoara, reținut după ce procurorii l-ar fi prins în flagrant în timp ce lua 1.000 de euro de la un pacient.

Într-un interviu pentru Gândul, celebul medic român Alexander Mărmureanu, „doctorul de inimi” de la Hollywood, își spijină colegul împreună cu care a operat de-a lungul anilor și afirmă cu tărie că, dincolo de procedurile judiciare, pe care nu le contestă, doctorul din Banat ar trebui să fie lăsat să își ajute pacienții, pe care statul român îi pune în pericol prin reținerea lui Marian Gașpar.

Mai mult, medicul român din Los Angeles spune că medicii străini cu care a vorbit după ce au aflat de acest caz se declară dezamăgiți și nu ar mai vrea să vină în România pentru a ajuta bolnavi pe care autoritățile îi lasă de izbeliste prin „țintirea” medicilor.

Colegii din breasla medicală vin în sprijinul lui Marian Gaşpar, unul dintre cei mai cunoscuţi chirurgi cardiologi din țară, de 19 ani şef de secţie la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timișoara, dar și al pacienților lui, în contextul în care oamenii legii au dipus, luni, reținerea medicului pentru 24 de ore, după un flagrant organizat de procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiș, cu sprijinul ofițerilor DGA București și cei ai Serviciului Județean Anticorupție (SJA) Arad. În cadrul acțiunii, medicul Marian Gaşpar ar fi fost prins în flagrant, în timp ce lua 1.000 de euro de la un pacient, susțin anchetatorii.

Ulterior, tot luni, procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de Marian Gașpar, pentru luare de mită în formă continuată (6 acte materiale).

„În fapt, s-a reţinut că în perioada 19.09. – 26.09.2022, în calitate de medic – şef Secţie Cardiologie, în cadrul unei unități spitalicești din municipiul Timișoara, în realizarea aceleiaşi rezoluţii infracţionale, inculpatul ar fi pretins, indirect şi primit, de la șase pacienți sau de la aparținători ai acestora, sume de bani, în lei sau în valută, cuprinse între 100 euro și 2000 euro, în legătură cu activitatea desfăşurarea conform atribuţiilor de serviciu”, conform oamenilor legii. Procurorii au dispus, prin ordonanță, reținerea inculpatului pentru 24 de ore, urmând a fi prezentat cu propunere de arestare preventivă, judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Timiș”, potrivit comunicatului Parchetului.

Alexander Mărmureanu „Sunt foarte mulți copii care mor în 10 ore, 12 ore, 24 de ore, dacă nu sunt operați, mor”

Prof. dr. Alexander Mărmureanu – plecat din țară de când avea 28 de ani, care a devenit celebru printre vedetele de la Hollywood – a semnat și transmis o scrisoare deschisă pentru susținerea coleguui său de la Timișoara și și-a detaliat poziția într-un interviu telefonic acordat redacției Gândul, marți, la prima oră (locală), respectiv luni seara, ora din Los Angeles.

„Profesorul Marian Gașpar este un om extraordinar! În primul rând, este un chirurg desăvârșit, școala românească de chirurgie este incredibilă, eu sunt un produs român, și sunt mândru de școala și colegii mei din România. Sunt foarte mâhnit să văd chestia asta care se întâmplă în România cu profesorul Gașpar, care este un om extraordinar, are foarte mare integritate, este un chirurg de vârf, nu numai în România, ci peste tot”, l-a lăudat prof. dr. Alexander Mărmureanu pe colegul său.

În acest context, date fiind colaborările cu medici de top din lume, prof. dr. Alexandrei Mărmureanu a precizat că vor apărea scrisori de susținere și de la Gunther Laufer, șef de chirurgie cardiacă în Austria, dar și de la colegi chirurgi din Italia.

„Și ei sunt foarte afectați de chestia asta. Adică, noi vrem să fie clar că nu intenționăm să contestăm sistemul robust legal din România, nu e treaba noastră, nu ne ocupăm noi cu asta. Tot ce vrem să facem noi, în primul rând, că este un coleg de-al nostru care, până nu e vinovat, trebuie să fie considerat nevinovat, astea sunt legile. Și, numărul doi, ei trebuie să înțeleagă că la chirurgia cardiacă, pe inimă, nu este chirurgie de picior, de deget. El este un chirurg desăvârșit, care operează foarte mult, sunt foarte mulți copii care mor în 10 ore, 12 ore, 24 de ore, dacă nu sunt operați, mor. Ei o să spună că o să găsească alți chirurgi. Dar e foarte greu să găsești un chirug așa de bun ca el. Și chiar dacă îi găsești, ăștia tineri au nevoie de experiență și, chiar dacă sunt buni, toți au nevoie de ajutor”, a subliniat medicul stabilit în SUA, care atrage atenția că intervențiile chirurgicale în cazul pacienților copii sunt foarte complicate.

Profesorul doctorAlexander Mărmureanu afirmă cu tărie că părerea sa – dar și a colegilor din toată lumea cu care a vorbit la telefon sau a schimbat e-mailuri începând de luni – este că această situație este „o rușine totală”.

„În primul rând, ei au făcut targeted (acțiune țintită, flagrant – engl.). Și în România, și în America, sunt mafioți peste tot și părerea mea e că sistemele românești ar fi mai bine să concentreze pe lumea care trage cu pistoalele, pe cei care pun bombe, cei care sunt periculoși. Un chirurg nu este periculos, nu este pericol general, care trebuie ținut în închisoare trei luni de zile și în final să nu opereze și să nu aibă grijă de pacienți”, consideră medicul român din SUA.

„Guvernul, la ora actuală, pune în periocol viața românilor”

Întrebat dacă nu îl vede în stare pe Marian Gașpar să primească mită, Alexander Mărmureanu a subliniat că nu se erijează în om al legii și și-a exprimat încrederea în sistemul judiciar din România, care a evoluat mult față de cum era pe vremea comuniștilor.

„Eu las avocații, procurorii, judectorii să se ocupe de chestia legală. Eu nu știu faptele. Eu, tot ce pot să spun este că, pentru oameni cu așa mare integritate ca profesorul Marian Gașpar, cel puțin ce putem să facem este în primul rând să le dăm o șansă. Eu sunt de acord că, dacă este vinovat, el va suporta consecințele, se va supune chestiilor legale și eu nu vreau să contest chestia asta. Eu vreau să spun că, atât timp cât nu e dovedită vinovăția, el trebuie lăsat în libertate, să aibă grijă de pacienți.

Mulți colegi de-ai noștri spun că Guvernul român, la ora actuală, pune în periocol viața românilor, a cetățenilor, pentru că, cine are de câștigat pentru a ține acest chirurg în pușcărie și nu e lăsat să opereze, iar oamenii mor unul după altul, și copii și adulți, că nu-i operează nimeni competent cel puțin. Asta este problema”, a afirmat Alexander Mărmureanu.

Acesta susține că o problemă va fi și că, în urma acestui caz, medici care veneau în România pentru a-și oferi expertiza în cazul unor bolnavi, încep să ezite să mai accepte colaborări.

„Acum, ce mă întreabă pe mine acum colegii mei este: de ce mergem noi în România să operăm, să-i ajutăm, să dăm bani și să trimitem materiale, când pe Guvernul român nu-l interesează de pacienți, uite ce au făcut, l-au pus în pușcărie și vor ca noi să ajutăm. Și nu mai vor să meargă, și eu la fel, până nu se găsește o soluție favorabilă”, a subliniat Alexander Mărmureanu.

Legea trebuie respectată, afirmă medicul din America, care se declară dezamăgit că oamenii legii au țintit un om care, cu un salariu de 50.000 de euro pe an, și-a dedicat toată viața pacienților. De precizat că un cardiolog câștigă de aproximativ zece ori mai mult în SUA, respectiv 469.000 dolari pe an, potrivit raportului Medscape Physician Compensation Report 2022.

„Chiar și dacă a făcut o greșeală – sper că nu a făcut -, trebuie să găsim o soluție să îl reeducăm și să remediem această situație, în loc să îl punem la pușcărie ani de zile, care nu folosește poporului român. Dacă un coleg de-al nostru a făcut o greșeală, trebuie reeducat, sunt alte chestii care se pot face, în afară să îl închizi, pentru că el îndeplinește un rol în societatea românească”, a spus Alexander Mărmureanu.

Textul integral al scrisorii deschise:

„Pentru cei interesați:

Vă rog să luați la cunoștință sunt un chirurg proeminent specailizat în chirurgia toracică și cardiovasculară, cu expertiză specială în domeniul chirurgiei cardiace minim invazive. De-a lungul carierei mele, am fost pionier și am dezvoltat mai multe tehnici și proceduri chirurgicale și am avut plăcerea de a opera în multiple ocazii cu profesorul doctor Marian Gașpar, la Timișoara. Îl consider un chirurg extrem de talentat. Am participat împreună la mai multe conferințe chirurgicale din Europa, unde am aflat despre abundența lui impresionantă de cunoștințe chirurgicale. Întrucât profesorul doctor Gașpar este foarte apreciat în rândul colegilor săi, vestea recentă despre detenția sa a dus la prejudicii ireparabile imaginii României în cadrul comunității medicale internaționale. Am primit mai multe apeluri telefonice și numeroase e-mailuri de la alți chirurgi cardiaci din întreaga lume, exprimându-și indignarea față de ceea ce ei percep ca un abuz românesc asupra medicilor/chirurgilor, care este extrem de dăunător pentru îngrijirea și rezultatele pacientului.

M-am născut în Băile Govora, România, din părinți medici, care mi-au influențat foarte mult și cariera de medic. Am urmat cursurile Facultății de Medicină a Universității din Craiova înainte de a mă muta în Statele Unite, unde mi-am absolvit rezidențiatul în Chirurgie Generală și o bursă de cercetare la New York University Medical Center (NYU) din New York City. Mi-am continuat pregătirea chirurgicală la Centrul Medical Mount Sinai din New York, unde m-am implicat activ în domeniul cercetării în chirurgia toracică și cardiovasculară. Mi-am încheiat bursa de chirurgie cardiotoracică la Universitatea din California Los Angeles (UCLA) și am continuat să profesez ca Facultate UCLA. Apoi m-am afiliat la Cedars-Sinai Medical Center și am devenit, de asemenea, directorul mai multor programe de chirurgie cardiotoracică din Los Angeles. Am dezvoltat o practică de Chirurgie Cardiotoracică în mai multe spitale din Los Angeles, unde efectuez peste 400 de cazuri chirurgicale pe an, cu rezultate deosebite bine dovedite.

Sunt recunoscut la nivel național și internațional în domeniul chirurgiei toracice și cardiovasculare și sunt autorul a numeroase lucrări de cercetare și publicații clinice. De asemenea, sunt activ în cauze caritabile locale și internaționale și îmi donez frecvent timpul călătorind în întreaga lume pentru a pregăti chirurgi locali și pentru a efectua proceduri pro-bono. Sunt membru al mai multor organizații, consilii și comitete bine-cunoscute și am fost invitat ca speaker atât la nivel național, cât și internațional, inclusiv la Timișoara.

Am apărut ca vorbitor invitat la numeroase emisiuni TV și radio, acolo unde am discutat despre beneficiile tehnicilor chirurgicale de ultimă oră, avantajele chirurgiei toracice și cardiovasculare minim invazive, precum și despre statutul chirurgiei cardiace la nivel mondial. În mai multe dintre aceste programe, eu și alții l-am recunoscut pe profesorul doctor Gașpar ca fiind unul dintre cei mai mari chirurgi cardiaci români.

Am operat de mai multe ori la Timișoara cu profesorul doctor Marian Gașpar, în cazuri chirurgicale foarte complexe, cu rezultate excelente. Aș dori să subliniez că singurul motiv pentru care am dedicat timp și efort suplimentar la Timișoara a fost datorită admirației și respectului continuu pe care l-am avut și îl am în continuare pentru profesorul doctor Gașpar. Mulți dintre colegii noștri, atât din Statele Unite, cât și din Europa, împărtășesc același sentiment în ceea ce privește profesorul doctor Gașpar, care este foarte apreciat pentru remarcabila sa integritate și dăruire de a salva vieți pacienților.

Am fost întotdeauna extrem de impresionat de abilitățile chirurgicale, de conducere ale profesorului doctor Gașpar, precum și de abordarea sa etică a îngrijirii pacienților. L-am cunoscut ca fiind extrem de inteligent, cinstit, profesionist, precum si un puternic avocat al pacienților săi. În interacțiunile mele cu profesorul doctor Gașpar, el a arătat un angajament clar de a obține cele mai bune rezultate chirurgicale, rămânând în același timp deosebit de dedicat salvării vieții pacienților. El are în vedere interesul fiecărui pacient cu fiecare decizie pe care o ia.

Profesorul Doctor Gașpar a câștigat încrederea colegilor și pacienților săi, nu numai datorită onestității și integrității sale, ci și datorită rezultatelor sale chirurgicale dovedite. Chirurgia cardiotoracică implică tratarea celor mai bolnavi pacienți, care sunt adesea aproape de moarte înainte de a ajunge la sala de operație. Majoritatea oamenilor nu vor înțelege niciodată cât de mult angajament, curaj, calm, control, eficiență, creativitate, cunoaștere, precizie și abilitate sunt necesare pentru a salva vieți în cele mai neplăcute circumstanțe – fără ezitare și doar pentru un moment.

L-am văzut pe profesorul doctor Gașpar salvând mai multe vieți cu o tehnică chirurgicală incredibilă și mâini sigure, cu stăpânirea celor mai delicate manevre. Este un perfecționist cu o atenție remarcabilă la detalii. Postoperator, el petrece ore întregi asigurându-se că pacienții săi primesc îngrijirea de care au nevoie pentru a rămâne în stare stabilă și pentru a se recupera. Nu se mulțumește niciodată cu altceva decât cu cel mai bun rezultat posibil. În timpul petrecut la Timișoara, l-am văzut pe profesorul doctor Gașpar vorbind sincer cu pacienții săi, făcându-i să se simtă confortabil, în siguranță și respectați. Nu l-am văzut niciodată făcând promisiuni pe care nu le poate respecta. Personal, nu am văzut niciodată un alt chirurg care să susțină pacienții săi cu nivelul său de dedicare și angajament.

Pe scurt, deși nu încerc să contest în niciun fel regulile, reglementările, politicile și procedurile robuste din România, trebuie să spun că eu și colegii mei (chirurgi cardiaci atât din SUA, cât și din Europa) suntem extrem de nemulțumiți și dezamăgiți de arestarea profesorului doctor Gașpar. Arestarea lui nu reprezintă nimic altceva decât o insultă la adresa tuturor chirurgilor și medicilor cardiaci și, mai rău, o desconsiderare flagrantă pentru viețile umane.

Cu toții credem că profesorul Doctor Gaspar ar trebui să rămână liber să opereze și să continue să salveze viețile pacienților în timp ce trece printr-un proces legal pentru presupusa „mită”. Cred cu adevărat că amânarea/reținerea îngrijirii este extrem de dăunătoare pentru pacienții săi și nu am nicio îndoială că se vor pierde vieți în timp ce el este reținut de la practica sa. Nu este în interesul nimănui (nici Guvernului român și nici al pacienților săi) ca profesorul doctor Gașpar să fie încarcerat și privat de libertate în timpul procesului judiciar.

În opinia mea (și a colegilor mei), dacă profesorul doctor Gașpar va fi reținut în continuare, va fi o nerespectare flagrantă față de îngrijirea pacienților, mulți dintre ei fiind copii fără alternativă potrivită pentru a primi îngrijirea de care au nevoie disperată. Din păcate, pacienții părăsiți ai profesorului doctor Gașpar vor avea de suferit din cauza acestei operațiuni prost concepute, prost planificate, care a dus la arestarea lui.

Prin încarcerarea profesorului doctor Gașpar a devenit clar că autoritățile române implicate nu prețuiesc importanța îngrijirii pacienților sau a vieților umane. În concluzie, atât eu cât și colegii mei am oprit tot sprijinul și misiunile noastre caritabile pentru sistemul medical românesc (inclusiv expertiza chirurgicală, educația stagiarilor, donarea de rechizite și echipamente medicale, cooperare pentru proceduri chirurgicale noi etc.), până când problema domnului Gașpar va fi rezolvată într-un mod favorabil, permițându-i să revină imediat la cabinetul chirurgical, astfel încât pacienții săi să nu sufere sau să moară inutil.

Sper că, permițându-i profesorului doctor Gașpar să rămână liber în timpul procesului judiciar și să se întoarcă la practica sa ocupată de chirurgie în îngrijirea pacienților bolnavi, poate s-ar putea reînvia imaginea în prezent spulberată a sistemului juridic românesc în rândul comunității internaționale.”

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
De la Floreasca, l-au internat la Obregia. Mititelu Jr., mutat la 'Spitalul 9'! Ce au...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Ce s-a întâmplat cu relația dintre Nikki Exotika, femeia trans din America, și Igor din...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Ungurii umilesc România. Pregătesc marea lovitură: Putem scrie istorie
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
Cristina Cioran victorie în fața lui Alex Drobrescu. Ce a decis instanța
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Substanțele toxice din microplastice pot fi absorbite prin piele, arată un studiu