Curtea de Apel Cluj a anulat, miercuri, condamnarea de patru ani de închisoare primită în primă instanță de omul de afaceri Cătălin Hideg, patronul companiei Sanimed International, într-un dosar legat de o fraudă cu fonduri europene în valoare de trei milioane de euro. Cătălin Hideg este cel care i-a denunțat la DNA pe foștii generali SRI Florian Coldea și Dumitru Dumbravă.
Cătălin Hideg a devenit cunoscut, după ce o firmă a sa a vândut în pandemie statului român 1,7 milioane de măști la prețuri supraevaluate. Firma avea ca obiect de activitate distribuția de băuturi alcoolice și alimente.
Trimis în judecată în octombrie 2022, Cătălin Hideg a fost condamnat în februarie 2024 de Tribunalul București la patru ani închisoare cu executare., pentru folosire de documente false și spălare de bani. El avea de plătit Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene suma de 14.440.459 lei.
La apel, dosarul a ajuns la Curtea de Apel București, însă Înalta Curte de Casație și Justiție l-a strămutat la Curtea de Apel Cluj, iar această ultimă instanța a dispus anularea condamnării, urmând ca procesul să se reia de la zero.
„Admite apelurile formulate de inculpații H.R.C. și SC S. I. I. SRL împotriva sentinței penale nr. 200/F din data de 16 februarie 2024 pronunțată de Tribunalul București pe care o desființează în întregime, cu consecința trimiterii cauzei spre rejudecare la Tribunalul Cluj.
Menține măsurile asigurătorii instituite prin ordonanța nr.1.000032/2021 din data de 02.05.2022 a Parchetului European – EPPO – Biroul Central București, cu privire la bunurile inculpaților H. R. C. și SC S. I. I.SRL, până la concurența sumei de 14.440.459 lei în scopul garantării reparării pagubei produse prin infracțiune. Definitivă”, se arată în decizia Curții de Apel Cluj.
Potrivit EPPO, frauda reținută în sarcina lui Cătălin Hideg și firmei Sanimed se referă la alocarea de fonduri destinate unui centru de cercetare-dezvoltare în domeniul recuperării medicale și reconstrucției biologice RECUMED.
Proiectul RECUMED, finanțat de UE, viza crearea unui centru de cercetare, iar pentru a câștiga o licitație, omul de afaceri a depus mai multe declarații și documente false și inexacte. Acestea erau legate de procedura de acordare a contractului de furnizare de echipamente medicale și de lucrări de construcții necesare pentru proiect.
Între 2018 și 2020, omul de afaceri ar fi obținut împrumuturi nerambursabile de peste trei milioane de euro. El nu a acționat însă izolat, ci în complicitate cu Raluca Ortensia Aelenei, reprezentanta unei companii din Spania, care urma să echipeze centrul de recuperare și să execute lucrările de construcții, susține EPPO.
La câteva luni de la începutul pandemiei de coronavirus, pe 20 august 2020, Ministerul Fondurilor Europene a sesizat DNA –Secția a II-a cu privire la suspiciuni de fraudă în legătură cu proiectul numit “Crearea unui centru de cercetare-dezvoltare în recuperare medicală și bioreconstrucție RECUMED”, implementat de beneficiarul Sanimed Internațional Impex SRL, contract de finanțare din 7 iunie 2018. Ministerul Fondurilor Europene sesiza procurorii că atât licitația, cât și atribuirea contractului de furnizare pentru realizarea obiectivului de investiții în cadrul proiectului au avut loc cu favorizarea SC Vilmis Capital SL – Spania, ofertantul câștigător.
Doi ani mai târziu, pe 26 august 2022, s-a dispus disjungerea dosarului EPPO nr. 1000032/2021 cu privire la una dintre cunoștințele apropiate lui Hideg, Ortensia Raluca Aelenei și cu privire la infracțiunile pentru care aceasta era cercetată. În aceste condiții, s-a format un nou dosar la Parchetul European (nr. 1000557/2022), în vederea încheierii unei proceduri simplificate cu aceasta, acordul de recunoaștere a vinovăției fiind parafat la data de 19 septembrie 2022.
În rechizitoriu se arată că Hideg Cătălin, în calitate de administrator al Sanimed Internațional Impex SRL, beneficiar al proiectului, a depus la Ministerul Fondurilor Europene și la Ministerul Cercetării și Inovării (în calitate de organism intermediar pentru POC 2014-2020) înscrisuri și declarații false și inexacte atât în legătură cu procedura de atribuire a contractului de furnizare a echipamentelor medicale și pentru realizarea construcțiilor necesare, cât și în legătură cu derularea efectivă a proiectului.
Faptele, susțin procurorii, au avut ca urmare obținerea, fără drept, în perioada 20 septembrie 2018 – 13 ianuarie 2020, de fonduri nerambursabile în valoare totală de 14.440.459,6 lei, din care 12.274.390,6 lei din Fondul European de Dezvoltare Regională – FEDR și 2.166.068,94 lei de la bugetul de stat. Echivalentul în moneda europeană a sumelor obținute pe nedrept, menționate în rechizitoriu, este de 3.073.646,35 euro, în raport de cursul euro/lei la data obținerii acestora.
CITIȚI ȘI:
Dosarul lui Cătălin Hideg, denunțătorul lui Coldea și Dumbravă, STRĂMUTAT la Curtea de Apel Cluj