Condamnată la 4 ani de închisoare pentru ”distribuirea de informații false” despre debutul pandemiei COVID-19, o jurnalistă chineză aflată în greva foamei este în stare critică

Condamnată la 4 ani de închisoare pentru ”distribuirea de informații false” despre debutul pandemiei COVID-19, o jurnalistă chineză aflată în greva foamei este în stare critică
Zhang Zhan, jurnalistă chineză care a fost acuzată că a distribuit informații false despre COVID-19 | Foto - Profimedia Images
Publicat: 05/11/2021, 15:54
Actualizat: 05/11/2021, 16:09

Zhang Zhan, o jurnalistă chineză care a fost acuzată că a distribuit informații false – ”prin text, video şi alte mijloace media pe platforme precum WeChat, Twitter şi YouTube” – despre COVID-19, a fost reținută, în luna mai a anului 2020, și încarcerată într-o închisoare pentru femei din Shanghai.

Fost avocat, Zhang Zhan – în vârstă de 38 de ani – s-a deplasat în Wuhan, în februarie 2020, pentru a investiga modul în care autoritățile chineze gestionează pandemia de coronavirus. Potrivit The Guardian, jurnalista a fost condamnată, în decembrie, la patru ani de închisoare pentru ”provocarea conflictelor și a problemelor”, o astfel de acuzație fiind folosită, adeseori, pentru suprimarea disidenței.

Totodată, Zhang Zhan a fost acuzată că a acceptat să dea interviuri publicațiilor media străine și că ar fi răspândit ”informații răutăcioase” despre virusul care a apărut în Wuhan prin intermediul unor live-uri.

 Foto – Profimedia Images

”S-ar putea să nu supraviețuiască iernii reci care vine”

Încă din primele zile ale detenției, jurnalista în intrat în greva foamei, iar acum este subponderală și cântărește mai puțin 40 de kilograme la o înălțime de 1,77 m.

Semnalul de alarmă a fost tras, pe Twitter, chiar de fratele acesteia.

„S-ar putea să nu mai trăiască mult. Zhan are 177 cm înălțime, acum are mai puțin de 40 kg. S-ar putea să nu supraviețuiască iernii reci care vine”, a scris fratele ei, Zhang Ju pe 30 octombrie.

”Hrănită forțat prin tuburi nazale

După ce a intrat în greva foamei, jurnalista chineză a fost hrănită forțat prin tuburi nazale, a declarat echipa ei de avocați.

Postările fratelui jurnalistei au declanșat, de altfel, noi apeluri pentru eliberarea surorii sale, Amnesty International îndemnând guvernul chinez să ”o elibereze imediat, astfel încât să poată pune capăt grevei foamei și să primească tratamentul medical adecvat de care are nevoie disperată”.

Organizația pentru drepturile omului a mai declarat, joi, că ”există riscul de a muri dacă nu este eliberată de urgență pentru a primi tratament medical”,

”Zhang Zhan, care nu ar fi trebuit niciodată să fie închisă, în primul rând, acum pare să fie expusă un risc mare de a muri în închisoare. Autoritățile chineze trebuie să o elibereze imediat, astfel încât să poată pune capăt grevei foamei și să primească tratamentul medical adecvat de care are nevoie disperată. Dacă Zhang Zhan moare în închisoare, sângele ei va fi pe mâinile guvernului chinez”, a avertizat Gwen Lee, militant pentru Amnesty International, descriind detenția ei drept un ”atac rușinos la adresa drepturilor omului”.

”Ea își îndeplinea doar datoria de reporter”

Cu trei săptămâni în urmă, familia jurnalistei chineze a făcut o cerere pentru a primi permisiunea de a se întâlni cu Zhang Zhan, la închisoarea pentru femei unde este deținută, a informat AFP, numai că nu a fost primit niciun răspuns.

Șeful Biroului Reporteri fără Frontiere pentru Asia de Est – Cedric Alviani – a făcut un apel prin care a solicitat sprijinul comunității internaționale și ”presiuni asupra regimului chinez” pentru  ”eliberarea imediată a lui Zhang Zhan, înainte de a fi prea târziu”.

”Ea își îndeplinea doar datoria de reporter și nu ar fi trebuit niciodată să fie reținută, ca să nu mai vorbim de o pedeapsă de patru ani de închisoare”, a declarat Cedric Alviani.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politică citeste mai mult