În ce condiții ar putea merge elevii la școală de luni. Cîmpeanu: Prezența fizică ar putea fi de la un prag minim de 60% grad de vaccinare în rândul cadrelor didactice

În ce condiții ar putea merge elevii la școală de luni. Cîmpeanu: Prezența fizică ar putea fi de la un prag minim de 60% grad de vaccinare în rândul cadrelor didactice
Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației / Sursa: Guvernul României
Publicat: 04/11/2021, 19:22
Actualizat: 04/11/2021, 20:04

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, spune că, după discuțiile cu specialiștii din sănătate, s-ar putea decide un prag minim de vaccinare de 60% în rândul personalului școlii, pentru a funcționa cu prezență fizică. Decizia privind redeschiderea școlilor de luni, când elevii revin din vacanță, va fi anunțată vineri. 

„Conform discuțiilor de până acum, se conturează un prag de vaccinare de 60% în rândul personalului școlii, pentru a funcționa cu prezență fizică. Decizia finală se va anunța mâine, la ora 10.00, la sediul ministerului Educației”, a anunțat, joi seară, ministrul Educației.

Sorin Cîmpeanu a precizat că au avut loc discuții cu reprezentanții Institutului Național de Sănătate Publică, Ministerului Sănătății și Comitetului Național pentru Situații de Urgență, în urma cărora s-au stabilit niște condiții pentru ca școlile să redeschidă în format fizic.

„Pragul de 60% este acela care se conturează în urma discuțiilor cu INSP, Ministerul Sănătății, CNSU și cu toți cei implicați în decizie. Acest prag de 60% a fost și o solicitare a reprezentanților profesorilor, prin sindicatele din învățământul preuniversitar și a reprezentanților elevilor, prin Consiliul Național al Elevilor, a declarat Sorin Cîmpeanu, la Antena 3.

Ministrul a adăugat că decizia finală va fi luată vineri dimineață, după care va veni și ordinul de ministru.

„Această valoare de 60% va trebui să fie confirmată într-o hotărâre CNSU și mai apoi să facă obiectul modificării și completării ordinului comun ministrul Educației – ministrul Sănătății. Toate aceste lucruri ar trebui să se întâmple în așa fel încât mâine dimineață să anunțăm regulile clare pe care vor funcționa școlile din România”, a afirmat Sorin Cîmpeanu.

„Elevii și profesorii vor fi testați de două ori pe săptămână”, a subliniat ministrul.

Președintele Klaus Iohannis, a declarat joi, că începând de luni elevii se vor întoarce fizic la școală, acolo unde condițiile epidemiologice o vor permite, însă va fi introdusă o nouă condiție ca școlile să poată funcționa cu prezență fizică, respectiv gradul de vaccinare a personalului școlii.

„A doua temă se referă la școli și vaccinare. Se încheie vacanța pentru evitarea pandemiei. Vacanța nu va fi prelungită și, începând de luni, acolo unde condițiile sanitare o permit, elevii se vor putea întoarce. Însă va fi introdusă o nouă condiție pentru ca școlile să poată funcționa cu prezență fizică, gradul de vaccinare al personalului școlii. Mâine se va trimite ordinul comun care detaliază aceste chestiuni”, a declarat Iohannis.