ENERGY NOW. Europarlamentarul Cristian Bușoi, despre Green Deal: O bună parte din fondurile europene sunt îndreptate în această direcție

ENERGY NOW. Europarlamentarul Cristian Bușoi, despre Green Deal: O bună parte din fondurile europene sunt îndreptate în această direcție
Publicat: 23/11/2020, 11:49
Actualizat: 23/11/2020, 14:25

Gândul.ro transmite Conferința digitală LIVE „Energy Now” – România, factor de stabilitate energetică – strategia pentru 2030, pe data de 23 noiembrie, la ora 10:00, în direct online de la JW Marriott Bucharest Grand Hotel. Europarlamentarul Cristian Bușoi a declarat că România trebuie să vadă cum poate profita la maxim de tranziție și orizontul Green Deal.

Despre Green Deal: Lucrurile s-au lămurit foarte repede, nu numai că nu s-a abandonat ceea ce își dorește UE, va deveni neutră în 2050 din punct de vedere al emisiilor.

Au fost câteva rezoluții în PE. O bună parte din fondurile europene sunt legate de investiții care să sprijine Green Deal.

România și tranziția spre energia verde

România trebuie să vadă cum poate profita la maxim de această tranziție.

Deocamdată nu a fost luată în calcul o asemenea ipoteză. Există un studiu de impact până în 2030. Există o țintă. PE a supralicitat a mers către 60%. Am spus că totuși trebuie să fim rezonabili, realiști, să nu fim populiști, să nu mergem spre ținte care nu pot fi atinse. 55% e o țintă foarte ambițioasă. Cu mare greutate s-a acceptat reducerea la 40%. 55% înseamnă investiții suplimentare. A existat de curând și un studiu privind modul în care toate statele membre au evoluat în atingerea țintelor.

Vă pot spune că nu cred că e o țintă nerealistă, dar deocamdată trebuie să ne facem propriile calcule, studii de impact. Cred că e cinstit să vă spun că, în opinia mea, sigur nu putem vedea impactul economic al crizei COVID, dar astăzi eu cred că acest obiectiv va fi unul susținut în continuare. Nu e în interesul nimănui să-l punem sub semnul întrebării. E un val clar de entuziasm, care merge în această direcție, România trebuie să vadă oportunitățile – ținte intermediare, bani în România, dar din fondurile europene pentru România pe partea de orizont, cercetare, se va revizui și directiva privind proiectele de interes comun, se va merge pe interconectări, va trebui să fim foarte proactivi.

Trebuie să obținem cât mai mult posibil pentru a face această tranziție ușoară. 70% din energia produsă în România poate fi considerată curată. Avem componenta de hidro foarte importantă.

Dacă ne uităm la tehnologiile eoliene, solare, suntem în urma altor state. Dar cred că avem posibilitatea să ne dezvoltăm.

Energia nucleară e supusă unei dezbateri politice, mai degrabă ideologică. Energia nucleară e una curată. Și în PE am susținut că energia nucleară trebuie susținută politic. Da, gazul trebuie să rămână ca și combustibil de tranziție. Au fost rezoluții în PE, care pun sub semnul întrebării folosirea gazului. Avem aliați puternici, fără acest combustibil nu avem cum să atingem cifrele în 2050.

Discuția despre cărbune, una complicată

Discuția despre cărbune este complicată. Există o speranță privind maturarea carbonului. E o discuție nu ușor de pus în România, suntem înaintea alegerilor parlamentare.

Germania a luat demult decizia de a renunța la energia nucleară. Vorbim de energie curată. Alte grupuri politice au făcut imposibilă investiția din fonduri europene în energie nucleară. România a găsit o soluție, colaborarea cu SUA. Dacă mergem în această direcție, cred că putem să creștem capacitatea de producție. La nivel european trebuie să ne asigurăm că nu vin interdicții politico-ideologice. Nu mă aștept să vină, trebuie să fim vigilenți. România, Franța, pot continua să se dezvoltă, mai ales că noile tehnologii sunt foarte sigure, ne amintim de Cernobîl, centrala din Japonia, au produs emoție pe plan internațional. În privința deșeurilor, există tehnologii sigure, pentru a nu fi impact asupra mediului înconjurător.

Despre centralele de biomasă: Așteptăm revizuirea pe regulament. Sunt câteva inițiative care țin de stimularea eficienței energetice. Valul de renovări e un lucru asumat. Vor fi stimulente, dar fiecare țară va avea dreptul să stabilească cum vede dezvoltarea fiecărei direcții. Pot fi stimulente granturi, chiar dacă de exemplu în domeniul solarului lucrurile s-au mai maturizat, totuși oarecare componentă este necesară pentru ca investiția să fie profitabilă. Vom rămâne în discuții cu CE. Vedem ce tip de încurajare putem da.

Pe Orizont Europa, vor putea fi oportunități, dar trebuie să intrăm în diverse consorții. Am văzut la Vâlcea, hidrogenul e o tehnologie care va căpăta foarte multă atenție.

Ar fi fondurile direct europene, avem cele 80 miliarde euro, doar o parte pot fi folosite, din acești bani putem să susținem anumite investiții. Ați văzut propunerea de program de guvernare, investiții importante, atât în rețea, cât și în proiecte viitoare”, a declarat Cristian Bușoi la Conferința digitală LIVE „Energy Now” – România, factor de stabilitate energetică – strategia pentru 2030.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
O NOUĂ TAXĂ obligatorie. Intră în vigoare de astăzi, 25 APRILIE
Noi dezvăluiri bombă! Generalii Coldea și Dumbravă cereau 720 de mii de euro pentru a-i...
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
165 de ani de la începerea construcţiei Canalului Suez. A scurtat drumul navigatorilor către Europa...