ENERGY NOW. Europarlamentarul Cristian Bușoi, despre Green Deal: O bună parte din fondurile europene sunt îndreptate în această direcție

Redactor:
Silviu Bănilă
ENERGY NOW. Europarlamentarul Cristian Bușoi, despre Green Deal: O bună parte din fondurile europene sunt îndreptate în această direcție

Gândul.ro transmite Conferința digitală LIVE „Energy Now” – România, factor de stabilitate energetică – strategia pentru 2030, pe data de 23 noiembrie, la ora 10:00, în direct online de la JW Marriott Bucharest Grand Hotel. Europarlamentarul Cristian Bușoi a declarat că România trebuie să vadă cum poate profita la maxim de tranziție și orizontul Green Deal.

Despre Green Deal: Lucrurile s-au lămurit foarte repede, nu numai că nu s-a abandonat ceea ce își dorește UE, va deveni neutră în 2050 din punct de vedere al emisiilor.

Au fost câteva rezoluții în PE. O bună parte din fondurile europene sunt legate de investiții care să sprijine Green Deal.

România și tranziția spre energia verde

România trebuie să vadă cum poate profita la maxim de această tranziție.

Deocamdată nu a fost luată în calcul o asemenea ipoteză. Există un studiu de impact până în 2030. Există o țintă. PE a supralicitat a mers către 60%. Am spus că totuși trebuie să fim rezonabili, realiști, să nu fim populiști, să nu mergem spre ținte care nu pot fi atinse. 55% e o țintă foarte ambițioasă. Cu mare greutate s-a acceptat reducerea la 40%. 55% înseamnă investiții suplimentare. A existat de curând și un studiu privind modul în care toate statele membre au evoluat în atingerea țintelor.

Vă pot spune că nu cred că e o țintă nerealistă, dar deocamdată trebuie să ne facem propriile calcule, studii de impact. Cred că e cinstit să vă spun că, în opinia mea, sigur nu putem vedea impactul economic al crizei COVID, dar astăzi eu cred că acest obiectiv va fi unul susținut în continuare. Nu e în interesul nimănui să-l punem sub semnul întrebării. E un val clar de entuziasm, care merge în această direcție, România trebuie să vadă oportunitățile – ținte intermediare, bani în România, dar din fondurile europene pentru România pe partea de orizont, cercetare, se va revizui și directiva privind proiectele de interes comun, se va merge pe interconectări, va trebui să fim foarte proactivi.

Trebuie să obținem cât mai mult posibil pentru a face această tranziție ușoară. 70% din energia produsă în România poate fi considerată curată. Avem componenta de hidro foarte importantă.

Dacă ne uităm la tehnologiile eoliene, solare, suntem în urma altor state. Dar cred că avem posibilitatea să ne dezvoltăm.

Energia nucleară e supusă unei dezbateri politice, mai degrabă ideologică. Energia nucleară e una curată. Și în PE am susținut că energia nucleară trebuie susținută politic. Da, gazul trebuie să rămână ca și combustibil de tranziție. Au fost rezoluții în PE, care pun sub semnul întrebării folosirea gazului. Avem aliați puternici, fără acest combustibil nu avem cum să atingem cifrele în 2050.

Discuția despre cărbune, una complicată

Discuția despre cărbune este complicată. Există o speranță privind maturarea carbonului. E o discuție nu ușor de pus în România, suntem înaintea alegerilor parlamentare.

Germania a luat demult decizia de a renunța la energia nucleară. Vorbim de energie curată. Alte grupuri politice au făcut imposibilă investiția din fonduri europene în energie nucleară. România a găsit o soluție, colaborarea cu SUA. Dacă mergem în această direcție, cred că putem să creștem capacitatea de producție. La nivel european trebuie să ne asigurăm că nu vin interdicții politico-ideologice. Nu mă aștept să vină, trebuie să fim vigilenți. România, Franța, pot continua să se dezvoltă, mai ales că noile tehnologii sunt foarte sigure, ne amintim de Cernobîl, centrala din Japonia, au produs emoție pe plan internațional. În privința deșeurilor, există tehnologii sigure, pentru a nu fi impact asupra mediului înconjurător.

Despre centralele de biomasă: Așteptăm revizuirea pe regulament. Sunt câteva inițiative care țin de stimularea eficienței energetice. Valul de renovări e un lucru asumat. Vor fi stimulente, dar fiecare țară va avea dreptul să stabilească cum vede dezvoltarea fiecărei direcții. Pot fi stimulente granturi, chiar dacă de exemplu în domeniul solarului lucrurile s-au mai maturizat, totuși oarecare componentă este necesară pentru ca investiția să fie profitabilă. Vom rămâne în discuții cu CE. Vedem ce tip de încurajare putem da.

Pe Orizont Europa, vor putea fi oportunități, dar trebuie să intrăm în diverse consorții. Am văzut la Vâlcea, hidrogenul e o tehnologie care va căpăta foarte multă atenție.

Ar fi fondurile direct europene, avem cele 80 miliarde euro, doar o parte pot fi folosite, din acești bani putem să susținem anumite investiții. Ați văzut propunerea de program de guvernare, investiții importante, atât în rețea, cât și în proiecte viitoare”, a declarat Cristian Bușoi la Conferința digitală LIVE „Energy Now” – România, factor de stabilitate energetică – strategia pentru 2030.

Femeia devenită vedetă peste noapte în România, nevoită să facă videochat! "Nu mi-aş face vreodată...
O recunoşti? Boala a schimbat-o radical. Cândva, era una dintre cele mai elegante doamne de...
FOTO. Laura Cosoi, dezbrăcată în așternuturi! Cum s-a lăsat pozată superba blondă
Bărbatul de 50 de ani cu care se căsătorește fiica lui VADIM TUDOR! Toată lumea...
Cea mai frumoasă gimnastă din lume, mesaj șocant: `Nu mai trăim în epoca de piatră!`...
Fiul unui mare lider PSD a vrut să se arunce de pe pod! Momente uluitoare...
Le-au injectat ser fiziologic în loc de vaccin. Unde s-a întâmplat
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Cum controlăm noua tulpină de coronavirus? Explicațiile unui medic pneumolog
O recunoşti? Boala a schimbat-o radical. Cândva, era una dintre cele mai elegante doamne de...
Viață de bogătan! Ion Țiriac a uitat 2 Ferrari-uri într-un garaj din München. Ce s-a...
SINGURUL loc de pe glob în care Rusia și SUA trăiesc în COMPLETĂ armonie și...
Despre Mălina Olinescu se știa că s-a sinucis, dar acum s-a aflat adevărul! Mărturie BOMBĂ,...
ULTIMA ORĂ. ȘOC! Ce s-a întâmplat, de fapt, cu femeia din Bacău care a murit...
BAYWATCH: Veste tristă. Atăzi trăiește pe străzi și caută în gunoaie: „Nu mă spăl pentru...
Anunțul ȘOC despre Sebi, la fix două săptămâni de la dispariție. Ce s-a întâmplat, de...
Theresa Ivancik, femeia cu bicepși de 40 de centimetri care este des confundată cu un...
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Cine este femeia care S-A ÎMBOGĂŢIT cu o resursă din Carpaţi de care românii NU...
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
Inchide