Consilierul lui Mugur Isărescu atrage atenția asupra amenințării stabilității macrofinanciare, generată de deficitul bugetar

Consilierul lui Mugur Isărescu atrage atenția asupra amenințării stabilității macrofinanciare, generată de deficitul bugetar
Publicat: 14/09/2023, 15:27

România are în ultimele decenii o evoluţie spectaculoasă a economiei, însă reversul medaliei este reprezentat de deficitul bugetar şi de cel de cont curent, care sunt o ameninţare pentru stabilitatea macrofinanciară, a declarat, joi, Eugen Rădulescu, consilier al guvernatorului Băncii Naţionale a României.

Aflat în conferință de presă, Eugen Rădulescu, consilier al Guvernatorului BNR a atras atenția asupra pericolului generat de ”deficitele gemene”:

„Tot aud că lucrurile nu s-au schimbat, că e rău, că e mai rău decât pe vremea comunismului şi aşa mai departe. Iar eu simt nevoia aici să spun acest lucru, că avem în ultimele decenii o evoluţie a economiei româneşti absolut spectaculoasă. În anul acesta vom avea un PIB de 1.600 de miliarde de lei, ceea ce este foarte, foarte mult. Decalajele de bunăstare au fost diminuate. Eram undeva pe la 43% din media Uniunii Europene când am intrat în UE şi am ajuns acum la 77%, la egalitate cu Portugalia şi Ungaria şi aproape de Polonia, care este la 79% (…) România a pornit de pe poziţia penultima şi am ajuns cu 77%, undeva înspre mijlocul ţărilor fost comuniste care au intrat în Uniunea Europeană. Dacă asta este partea bună, avem reversul medaliei, care se numeşte deficite gemene. Avem deficitul bugetar şi deficitul de cont curent, care reprezintă o problemă majoră pentru stabilitatea macrofinanciară. Nu vom avea stabilitate macrofinanciară dacă aceste două probleme nu sunt rezolvate”, a transmis acesta.

„A scăzut deficitul public, a scăzut deficitul extern.

El a subliniat că deficitul public a scăzut între 2013 și 2014, până la un nivel rezonabil. Tot atunci a scăzut şi cel extern, cele două fiind asemănate principiului vaselor comunicante.

„A scăzut deficitul public, a scăzut deficitul extern. După 2013 – 2014 încoace, s-a vărsat oala de lapte şi am ajuns în situaţia ca astăzi să ne luptăm ca singura ţară cu deficit excesiv în Uniunea Europeană. Şi, nicio surpriză, deficitul de cont curent este foarte, foarte mare, pentru că cele două sunt legate foarte strâns”, a punctat Eugen Rădulescu.

Acesta a precizat și că stabilitatea financiară este la un nivel macroprudenţial şi la nivel microprudenţial, cel mai important fiind obiectivul final.

„Există un număr de opt indicatori pe care EBA îi calculează. În acest moment, suntem cu toţi indicatorii în zona verde, mai bine decât media Uniunii Europene, care nu este în zona verde cu toţi indicatorii. Deci, suntem în cel mai bun grup cu toţi cei opt indicatori şi este prima oară din perioada de implementare a tabloului de monitorizare. De asta eu am spus şi o spun de fiecare dată: sistemul bancar este o parte a soluţiei, nu o parte a problemei în momentul de faţă”, a concluzionat consilierul BNR.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Gigi Becali a donat 25.000.000 de euro. Dezvăluirea a venit chiar înainte de Înviere
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Inventatorul REVOLVERULUI avea o PERSPECTIVĂ NEOBIȘNUITĂ asupra PĂCII!
OBLIGATORIU pentru cei care au casă la curte. Toți proprietarii trebuie să facă asta
Mihai Neşu, adevărul despre divorţ. Cine a decis, de fapt, separarea, după accident
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Cristina Șișcanu, motivul pentru care nu gătește nimic pentru masa de Paște. Cum își petrece...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Alessandro Volta, inventatorul bateriei electrice