Consiliul Concurenței monitorizează piața carburanților. Bogdan Chirițoiu: „O eventuală creștere nejustificată a prețurilor poate conduce la sancțiuni”

Consiliul Concurenței monitorizează piața carburanților. Bogdan Chirițoiu: „O eventuală creștere nejustificată a prețurilor poate conduce la sancțiuni”
Cozi de zeci de mașini așteaptau să alimenteze în urma unei presupuse creșteri a prețurilor la combustibili pe plan național, în Brașov, miercuri, 9 martie 2022 / Sursa: Alex Nicodim / Mediafax Foto
Publicat: 10/03/2022, 10:01
Actualizat: 10/03/2022, 10:03

Cozile enorme de la stațiile de alimentare cu combustibili, cauzate de panica apariției unor eventuale scumpiri greu de suportat, au determinat autoritarea de reglementare în domeniul concurenței să inițieze noi acțiuni de investigare a pieței.

Consiliul Concurenței a transmis, joi, că monitorizează piața carburanților și investighează situațiile în care preturile au crescut foarte mult, fără a avea o justificare economică. Informarea a fost timisă după ce, miercuri, mai multe stații de alimentare cu combustibili au fost luate cu asalt de șoferii speriați de o eventuală creștere uriașă sumelor pe care trebuie să le scoată din buzunar la pompă.

Potrivit autorității de reglementare în domeniu, anticiparea unui anumit preţ ce ar trebui practicat de către o companie şi anunţarea acestuia în piaţă poate intra sub incidenţa prevederilor Legii Concurenţei. Astfel, subliniază instituția, companiile trebuie să își stabilească în mod independent politica de prețuri, în funcţie de propria strategie şi de structura costurilor implicate de desfăşurarea activităţii, înţelegerile şi/sau acţiunile concertate referitoare la comportamentul pe piaţă fiind sancționate de legislația în domeniu.

„Este o situație internațională dificilă și volatilă generată, în principal, de adoptarea măsurilor economice de combatere a agresiunii ruse în Ucraina. În acest context, noi veghem ca unele companii să nu profite de această situație, deoarece o eventuală creștere nejustificată a prețurilor poate conduce la sancțiuni”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Unde s-au mărit prețurile

Conform instituției, reprezentanții Guvernului au anunțat, miercuri, că nu sunt probleme cu stocurile de carburanți, iar România nu are nicio problemă cu aprovizionarea benzinăriilor. Chiar ministrul Energiei, Virgil Popescu, a transmis miercuri noaptea, printr-o postare pe Facebook, mulțumiri către cei care au acționat rațional și nu nu au căzut victime ale manipulărilor. „Vreau să le mulțumesc tuturor celor care au înțeles că nu e cazul să intre în panică, să stea la cozi la benzinării. În urmă cu câteva minute, în drumul spre casă, am trecut pe la mai multe benzinării pentru a vedea care e situația. Calmă. Am încredere că lucrurile s-au liniștit peste tot în țară. Repet, nu este cazul să stați la coadă. Să nu ne lăsăm angrenați în acțiuni de manipulare, care ne pot destabiliza”, a scris Virgil Popescu.

Joi dimineață a fost progamată o ședință de urgență la Guvern, pe tema prețului carburanților, ședință la care au fost convocați de premierul Nicolae Ciucă șefa ANAF, șeful Consiliului Concurenței, șeful ANPC și Ministrul Economiei.

Zvonurile conform cărora carburanții vor costa, de joi, peste 10 lei pe litru, și care au alimentat isteria de la pompe nu se adeveresc, pentru că benzinăriile din București vând astăzi motorină și benzină cu prețuri între 7,5 și 8,5 lei. Prețurile au crescut cu 20-30 de bani, nu cu mai mulți lei, așa cum circulau informațiile pe site-urile de socializare.

Conform datelor afișate de aplicația Monitorul Prețurilor, gestionat de Consiliul Concurenței, creșteri mari ale prețurilor carburanților s-au înregistrat la benzinăriile unui singur lanț de distribuție și unele benzinării independente din vestul tării, iar acest lucru poate fi explicat, spune instituție, de faptul că în Ungaria prețurile carburanților sunt plafonate, ceea e a condus la penurie.

Consumatorii pot utiliza aplicația Monitorul Prețurilor pentru Carburanți pentru a afla care sunt prețurile practicate de benzinării. Aplicația este valabilă atât sub formă de aplicație web, cât şi ca aplicație mobilă (IOS și Android) ce poate fi descărcată din App Store şi Google Play şi afişează preţurile pentru carburanţii standard și premium (benzină şi motorină) practicate în staţiile de distribuție, oferind multiple facilități de căutare, sortare și filtrare a datelor.

La cât se pot ridica amenzile

Consiliul Concurenței a reamintit că a aplicat anii trecuți mai multe sancțiuni pe piata carburanților. Astfel, șase companii de distribuție a carburanților – OMV Petrom SA, OMV Petrom Marketing, Rompetrol Downstream SRL, Mol Romania Petroleum Products SRL, ENI Romania SRL și Lukoil Romania SRL – au fost amendate cu 205 milioane euro pentru încheierea unei înţelegeri anticoncurenţiale, sancțiune confirmată de instanță în 2016.

În plus, trei companii din domeniul comercializării angro de carburanţi – SC Tinmar Ind SA Bucureşti, SC Planoil SRL Bucureşti, SC Planoil Industries SRL Bucureşti) au fost sancţionate cu amenzi în valoare totală de 16.907.202 lei (aproximativ 3,7 milioane euro) pentru încheierea unei înţelegeri anticoncurenţiale.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Noua ordine mondială. Ungurii se pregătesc. Ce plan are Viktor Orban
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului