Copiii și adolescenții cu boli grave, vulnerabili în fața tulpinii Delta. Avertismentul medicului Mihai Craiu

Copiii și adolescenții cu boli grave, vulnerabili în fața tulpinii Delta. Avertismentul medicului Mihai Craiu
Medicul pediatru Mihai Craiu / Sursa: MEDIAFAX FOTO
Publicat: 20/09/2021, 10:11

Dr. Mihai Craiu a atras atenția că bebelușii, dar și copiii mai mari care au boli grave au un risc foarte mare de infectare cu tulpina Delta a SARS-CoV-2, mult mai infecțioasă decât tulpina inițială, din Wuhan. Medicul pediatru a avertizat că adolescenții au și ei un risc suplimentar, deoarece pot face sindrom inflamator multisistemic, care poate să lase sechele.

Medicul Mihai Craiu a declarat că este de așteptat să apară un număr mai mare de infectări SARS-CoV-2 în rândul copiilor.

„Vor fi mai mulți copii infectați, dar cu boli severe și care să necesite spitalizare nu ne așteptăm la aceeași proporție ca și la adulți. Imensa majoritate a copiilor infectati fac forme foarte ușoare sau nu au simptome deloc. Pacienții care sunt acum in terapie intensivă în România sunt copii care fie aveau anterior o afecțiune gravă, o comorbiditate foarte importantă, fie au vârste extrem de mici. La risc foarte mare sunt copiii în primele luni de viață sau cei mai mari care au boli grave”, a spus medicul la Digi24.

La ce simptome trebuie să fie atenți părinții

Pediatrul a explicat și care sunt simptomele la care trebuie să fie atenți părinții și pe cine să sune în cazul în care le observă.

„Un părinte cu un copil absolut sănătos, care a frecventat și înainte grădinița, trebuie să aibă grijă la semnele unei boli acute febrile și să nu se sperie de orice fel de muc în nas și simptome minore respiratorii. Părinții să vorbească între ei. Dacă încep să aibă semne mai mult de 2-3 copii într-o clasă, da, trebuie să ne gândim la coronavirus. Dacă e un caz singular, e absolut improbabil. Dacă apar semne de gravitate la boală febrilă respectivă, adică copil deshidratat, care nu mai bea, nu mai urinează sau copil care respiră dificil, peste 50 pe minut respirație, sau copil cu alterarea stării generale, categoric trebuie să meargă la spital. Părinții trebuie să facă și ce făceau înainte de pandemie: pare o viroză severă, merg la doctor, pare o boală obișnuită, vorbesc cu medicul de familie și iau măsurile obișnuite”, a precizat dr. Mihai Craiu.

Potrivit acestuia, școlile din zonele rurale, unde transmiterea comunitară nu e foarte mare, vor rămâne probabil deschise în continuare, dar situația va fi diferită în orașele mari:

„Dacă nu se schimbă absolut nimic în ceea ce privește purtatul măștii, aglomeratul la gardul școlii, probabil că o să apară multe cazuri și DSP-urile o să închidă unele clase sau chiar școli, din păcate, pentru că va crește numărul de copii. America are deja o lună de școală în momentul ăsta, când vorbim de 30% din copii infectați. Așa vor fi și în România, tot atâția, n-or să fie mai puțini că nu suntem mai rezistenți decât copiii americani. Numai că de infectat se infectează, dar nu vor ajunge la ATI copiii anterior sănătoși”, spune dr. Mihai Craiu.

Sindromul inflamator multisistemic, un pericol pentru adolescenți

Medicul Mihai Craiu a avertizat cu privire la adolescenți, despre care a spus că au un risc suplimentar față de copiii foarte mici: „Ei pot face faimosul sindrom inflamator multisistemic care, desi nu e frecvent, poate evolua sever și poate să lase sechele”.

Un alt aspect asupra căruia pediatrul a atras atenția este acela că un copil din 10 rămâne cu unele simptome, chiar și la câteva luni după ce a trecut boala. Mihai Craiu a recomandat vaccinarea antigripală mai ales pentru copiii cu vârstă mai mică de 5 ani, pentru că ei sunt la risc maxim de complicații ale gripei, iar în anii anteriori au fost copii din această categorie de vârstă care au ajuns la terapie intensivă sau au decedat.

Ionut Muresan
Ionuț Mureșan este reporter pe domeniul Justiție-Afaceri Interne din 2006 și a lucrat de atunci pentru publicațiile NewsIn, Gardianul, Puterea, Mediafax, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Este OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Trebuie să ai acest obiect în mașină
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului