Corp de clădire încadrat în clasa de RISC SEISMIC I, descoperit de Prefectură la un liceu de prestigiu din Timişoara. Ce se va întâmpla cu elevii

Corp de clădire încadrat în clasa de RISC SEISMIC I, descoperit de Prefectură la un liceu de prestigiu din Timişoara. Ce se va întâmpla cu elevii
Mihai Ritivoiu, prefectul de Timiș / FOTO - Facebook.com/PrefecturaTM
Publicat: 27/02/2023, 22:36
Actualizat: 28/02/2023, 00:24

După seria de cutremure din Gorj, prefectul de Timiș, Mihai Ritivoiu, a solicitat tuturor primăriilor situația clădirilor aflate în clasa de risc seismic I. Și, deși Primăria Timişoara a comunicat că „niciuna din expertize nu a încadrat imobile expertizate în risc seismic clasa I”, prefectul susține că a intrat în posesia unui raport de expertiză privind corpul de clădire A a Colegiului Economic «Francesco Nitti» din Timişoara, care se află în risc seismic I.

„La pagina 22 este indicată clar clasa de risc seismic finală: Rs I, din care fac parte clădirile cu risc ridicat de prăbuşire. Drept urmare, am solicitat Inspectoratului Şcolar Județean să oprească orele desfăşurate în această clădire. Programul a 300 de copii va fi afectat. Nouă clase (șase de a IX-a, două de a X-a, una de a XII-a) vor intra de mâine în online, urmând ca în următoarele zile să găsim soluții pentru relocarea lor. Încă o clasă de seral va fi relocată de mâine. Nimic nu este mai important ca siguranța copiilor noştri”, a transmis prefectul Mihai Ritivoiu.

El consideră iresponsabilă atitudinea Primăriei Timişoara și a trasat mai multe sarcini, în acest sens.

„Le cer să facă din siguranța în şcoli în caz de cutremur prima lor prioritate şi să prezinte o situație completă a şcolilor în cel mai scurt timp”, a adăugat Ritivoiu.

La scurt timp după anunțul lui Mihai Ritivoiu, viceprimarul Ruben Lațcău a organizat o declarație de presă legat de Colegiului Economic “Francesco Nitti”, în cadrul căreia a explicat că este vorba de o clădire a școlii aflată în curs de reabilitare, potrivit Adevărul.

„La «Francesco Nitti» avem un proiect de extindere cu încă un etaj. Parte din extindere este și o expertiză tehnică care să ne spună care este starea tehnică a acestei clădiri și ce intervenții trebuie să facem. În mod evident, va fi nevoie de o reconsolidare, acest lucru îl știm, proiectul intră mâine în plen și vom merge în etapa următoare, partea de proiectare propriu-zisă și în mod evident, în momentul în care se va ajunge la execuția lucrărilor, se va rezolva și aceasta problemă de consolidare și, ca atare, și riscul seismic.

În acest caz se pot trece cursurile în online, noi am avut anul trecut o încercare de a trece în online un liceu de mari dimensiuni, care e în reabilitare completă, Liceul Ungureanu (Colegiul Tehnic „Emanuil Ungureanu”-n.r.). Atât Inspectoratul Școlar, cât și Prefectura au spus că nu se poate trece învățământul în online. Mă bucur că au luat acum această decizie. Ceea ce nu s-a putut pentru administrația locală, se poate pentru guvernul central. Expertiza de care se leagă prefectura e făcută pentru reabilitara clădirii, care este în curs, sper ca după ce intrăm în execuție să intrăm în sistem online”, a precizat viceprimarul Ruben Lațcău.

Primăria Timișoara desfășoară mai multe investiții, se lucrează la zece școli, iar suma alocată depășește 150 de milioane de lei.

„Realitatea e că trăim într-un stat în care Guvernul ia decizii butaforice, absurde, de la o zi la alta. Avem o singură școală în vestul României în clasa de risc I, pentru că avem o sigură expertiză făcută pe bune în ultimii ani de zile. Dacă s-ar face expertize reale, situația ar fi dramatică pe școli (…). Guvernul în 20 de ani nu a reușit să construiască nicio școală, este o realitate pe care o vedem, nu doar în Timișoara, și este responsabilitatea autorităților locale să facem lucrurile acestea. Avem în construcție primele corpuri noi de școală de la zero din ultimii 30 de ani, la Generală 30, la Waldorf, avem reabilitări de mari dimensiuni la școli cum este «Carmen Sylva» și vom continua acest proces în pofida, nu cu sprijinul guvernamental. Suntem obișnuiți cu acest rol al prefectului de a veni și a da sarcini și a spune ce nu se poate face, niciodată de a găsi soluții”, acuză Ruben Lațcău.

Inspectoratul Școlar Timiș a anunțat că cele nouă clase de elevi ar putea fi mutate în următoarea perioadă la Școala Gimnazială nr.12, din cartierul Iosefin.

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Ești obligat să lași certificatul de înmatriculare la service atunci când duci mașina la reparat?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
INTRĂ BANII pe card de astăzi, 29 APRILIE. Informația confirmată oficial în direct la TV:...
Ciorbă falsă de burtă cu ciuperci pleurotus. E la fel de bună ca varianta consacrată
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Mă făceam că nu aud". Nicolae Botgros, întâmplare neașteptată la o înmormântare! Cererea pe care...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
O politiciană din SUA a stârnit controverse după ce a recunoscut că și-a împușcat câinele