Covid-19 își pierde 90% din capacitatea de a infecta în cinci minute în aer (studiu)

Covid-19 își pierde 90% din capacitatea de a infecta în cinci minute în aer (studiu)
Covid-19 își pierde 90% din capacitatea de a infecta în cinci minute în aer (studiu)
Publicat: 11/01/2022, 19:21

Coronavirusul își pierde 90% din capacitatea de a ne infecta în cinci minute după ce a devenit aeropurtat, sugerează primele simulări din lume ale modului în care virusul supraviețuiește în aerul expirat.

Descoperirile subliniază din nou importanța transmiterii coronavirusului pe distanțe scurte, distanțarea fizică și purtarea măștii fiind probabil cele mai eficiente mijloace de prevenire a infecției. Ventilația, deși utilă, va avea probabil un impact mai redus.

„Oamenii s-au concentrat asupra spațiilor slab ventilate și s-au gândit la transmiterea pe calea aerului pe o distanță de câțiva metri sau în întreaga încăpere. Nu spun că acest lucru nu se întâmplă, dar cred că, în continuare, cel mai mare risc de expunere este atunci când ești aproape de cineva”, a declarat profesorul Jonathan Reid, director al Centrului de cercetare a aerosolilor de la Universitatea din Bristol și autorul principal al studiului.

„Atunci când te îndepărtezi, nu numai că aerosolul este diluat, dar există și un virus mai puțin infecțios, deoarece virusul și-a pierdut infectivitatea”.

Până în prezent, ipotezele noastre despre cât timp supraviețuiește virusul în picăturile minuscule din aer se bazau pe studii care implicau pulverizarea virusului în vase sigilate numite tamburi Goldberg, care se rotesc pentru a menține picăturile în aer. Folosind această metodă, cercetătorii americani au descoperit că virusul infecțios putea fi încă detectat după trei ore. Cu toate acestea, astfel de experimente nu reproduc cu exactitate ceea ce se întâmplă atunci când tușim sau respirăm.

În schimb, cercetătorii de la Universitatea din Bristol au dezvoltat un aparat care le-a permis să genereze orice număr de particule minuscule care conțin virusuri și să le facă să leviteze ușor între două inele electrice timp de cinci secunde până la 20 de minute, controlând în același timp cu strictețe temperatura, umiditatea și intensitatea luminii UV din mediul înconjurător. „Este pentru prima dată când cineva a reușit să simuleze cu adevărat ceea ce se întâmplă cu aerosolul în timpul procesului de expirație”, a declarat Reid.

Studiul, care nu a fost încă revizuit de colegi, a sugerat că, pe măsură ce particulele virale părăsesc condițiile relativ umede și bogate în dioxid de carbon din plămâni, pierd rapid apă și se usucă, în timp ce tranziția către niveluri mai scăzute de dioxid de carbon este asociată cu o creștere rapidă a pH-ului. Acești factori perturbă capacitatea virusului de a infecta celulele umane, dar viteza cu care particulele se usucă variază în funcție de umiditatea relativă a aerului din jur.

Atunci când aceasta era mai mică de 50% – similar cu aerul relativ uscat întâlnit în multe birouri – virusul și-a pierdut jumătate din capacitatea de infectare în 10 secunde, după care declinul a fost mai lent și mai constant. La o umiditate de 90% – aproximativ echivalentă cu cea a unei camere de aburi sau de duș – scăderea infectivității a fost mai treptată, 52% din particule rămânând infecțioase după cinci minute, scăzând la aproximativ 10% după 20 de minute.

Mit demontat – Coronavirusul se răspândește mai greu vara

Cu toate acestea, temperatura aerului nu a făcut nicio diferență în ceea ce privește infectivitatea virală, contrazicând credința larg răspândită conform căreia transmiterea virală este mai scăzută pe vreme caldă.

„Înseamnă că, dacă mă întâlnesc astăzi cu prietenii la prânz într-un pub, este probabil ca principalul „risc” să fiu eu care îl transmit prietenilor mei sau prietenii mei care mi-l transmit mie, mai degrabă decât să fie transmis de cineva din cealaltă parte a încăperii”, a declarat Reid. Acest lucru evidențiază importanța purtării unei măști în situațiile în care oamenii nu se pot distanța fizic, a adăugat el.

Constatările susțin ceea ce epidemiologii au observat pe teren, a declarat Dr. Julian Tang, un virusolog clinic de la Universitatea din Leicester, adăugând că „măștile sunt foarte eficiente, precum și distanțarea socială. O ventilație îmbunătățită va fi, de asemenea, de ajutor – în special dacă aceasta este aproape de sursă”.

Dr. Stephen Griffin, profesor asociat de virologie la Universitatea din Leeds, a subliniat importanța ventilației, spunând: „Aerosolii vor umple rapid spațiile interioare în absența unei ventilații adecvate, așa că, presupunând că individul infectat rămâne în încăpere, nivelurile de virus se vor reface.”

Aceleași efecte au fost observate la toate cele trei variante de Sars-CoV-2 pe care echipa le-a testat până acum, inclusiv Alpha. Ei speră să înceapă experimentele cu varianta Omicron în următoarele săptămâni.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Este OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Trebuie să ai acest obiect în mașină
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului