Invitat la o emisiune difuzată de Antena 3, Crin Antonescu a fost provocat să se identifice cu un personaj istoric. Candidatul coaliției de guvernare la alegerile prezidențiale spune că se aseamănă cu un nume sonor, Charles de Gaulle.
Antonescu crede că De Gaulle a fost „încăpățânat”, o calitate în opinia sa.
„A fost încăpățânat (n.r. – Charles de Gaulle), așa cum încerc și eu, uneori, să fiu”, a explicat Antonescu, referindu-se la celebrul general francez. El a completat portretul cu o altă trăsătură definitorie a lui De Gaulle: „A fost capabil să-și dedice acțiunea politică unor cauze care păreau fără șanse. A continuat să apere o anumită imagine privitoare la cultura și rolul Franței”.
Un alt motiv al alegerii a fost modul în care De Gaulle a știut când să se retragă de la conducere: „Și-a apărat convingerile politice, dar a renunțat la putere atunci când poporul nu le-a mai susținut”.
Ulterior, Antonescu a trecut în revistă și câteva comparații, mai puțin măgulitoare, pentru contracandidații săi.
Despre Elena Lasconi, Antonescu a făcut o paralelă curioasă, dar și plină de umor: „Maria Stuart. Asta e mai glumă decât aia cu De Gaulle. Maria Stuart a fost un personaj tratat cu foarte multă lipsă de loialitate de apropiații și asociații ei politici, toți bărbați. A fost o femeie puternică, luptătoare. Sper că Elena Lasconi va avea un sfârșit fericit, spre deosebire de Maria Stuart”.
Pentru Victor Ponta, paralela istorică a fost cu un personaj autohton. „Era un frățior doar pe jumătate – genealogiile erau incerte în acea vreme – al lui Vlad Țepeș. Cum Țepeș era rău, turcii s-a gândit să dea un frățior instruit la Istanbul și mai docil cu interesele lor”, a spus Crin Antonescu, făcând referire la Radu cel Frumos.
Nicușor Dan a fost cel mai dificil de încadrat într-un profil istoric:
„Asta chiar e grea. Oricât ai vrea să te joci. Să compar pe Nicușor Dan cu vreun conducător nu pot. Cu niciun fel de conducător. Au fost conducători ca Nicușor Dan, mulți, dar erau născuți regi. Un om care să ajungă să conducă de felul lui Nicușor Dan chiar nu-mi imaginez (…) La curtea împăraților și puternicilor Romei erau tot felul de oameni iscusiți care, de obicei, erau greci. Sunt sigur că putea preda Euclid unui senator, dar nu putea fi senator, nu putea conduce armate. La Roma, traficul era fluid, monumentele se spălau. Aveau până și apă caldă”.
Cât despre George Simion, Antonescu l-a plasat într-o galerie de personaje controversate din istoria Rusiei:
„Au existat în istoria Rusiei tot felul de haidamaci care erau folosiți în anumite scopuri: falsul Dimitrie, falsul Petru. Cam pe acolo îl văd pe George Simion, dar fără viitor”.
CITEȘTE ȘI:
Cum arată SONDAJELE interne aflate pe masa partidelor? Crin Antonescu, avans față de Nicușor Dan