Cristian Diaconescu (PMP): Gazul, unitatea de măsură a Rusiei, pentru intimidarea Republicii Moldova

Cristian Diaconescu (PMP): Gazul, unitatea de măsură a Rusiei, pentru intimidarea Republicii Moldova
Cristian Diaconescu, după întâlnirea Macron - Putin: „Au o relație mai personală. Există posibilitatea unui dialog cu Europa la un nivel mai ridicat”
Publicat: 24/10/2021, 17:23

Președintele PMP, Cristian Diaconescu, susține că Rusia continuă șantajul la adresa Republicii Moldova. După ce a eșuat în controlul politic asupra Chișinăului, Moscova folosește o altă armă, de această dată ecoomică, în războiul pentru menținerea supremației în teritoriul dintre Prut și Nistru.

Gazprom a anunțat că va tăia gazul pentru Moldova, dacă nu-și plătește datoriile, în valoare de peste 700 milioane de dolari. Ca un rezultat al intimidării, compania rusească refuză să ofere o sumă pentru un nou contract de livrare de gaze naturale.

Cristian Diaconescu a subliniat că Rusia și-a extins frontul manevrelor financiare, de presiune la adresa țărilor europene, prin folosirea gazelor naturale, ca unitate de măsură a amenințărilor, pentru a-și atinge scopurile geopolitice.

Astfel, Moscova arată că nu i-a trecut supărarea, după ce președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și-a îndreptat țara pe un parcurs european.

Având spatele acoperit, prin deschiderea gazeoductului Nord Stream, Moscova încearcă izolarea economică a Ucrainei și a Republicii Moldova, prețul fiind, monopolul deținut în distribuirea de gaze naturale.
Președintele PMP consideră că, poate, nu este întâmplător aleasă de Moscova, data limită pentru obligarea Republicii Moldova să plătească datoriile către Gazprom, 1 Decembrie, Ziua Națională a României, ziua realizării Marii Uniri.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase