Cristian Jura, membru CNCD, s-a autosesizat în cazul Maratonului București 2021: ”Este un Maraton al Discriminării” | EXCLUSIV

Cristian Jura, membru CNCD, s-a autosesizat în cazul Maratonului București 2021: ”Este un Maraton al Discriminării” | EXCLUSIV
Cristian Jura, secretar de stat și membru CNCD s-a autosesizat în legătură cu Maratonul București 2021

După ce ediția 2020 a Maratonului București a fost anulată din cauza restricțiilor impuse de pandemia de coronavirus, în toamna acestui an ar urma să se desfășoare OMV Petrom Bucharest Half Marathon (4-5 septembrie) și Raiffeisen Bank Bucharest Marathon (30-31 octombrie). Secretarul de stat Cristian Jura, membru al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), s-a autosesizat în legătură cu aceste evenimente sportive, în urma unei ședințe a consiliului în timpul căreia au fost analizate toate informațiile oferite de organizatori, ajungându-se la concluzia că este vorba despre un ”maraton al discriminării”.

Potrivit informațiilor transmise de organizatori, se vor putea înscrie la maraton doar persoanele care pot face dovada că au fost vaccinate. Rapelul trebuie să fie administrat cu minimum 10 zile înainte de data la care este programată cursa. Totodată, s-a stabilit o limită de 10.000 de participanți.

“Suntem în permanentă comunicare cu factorii de decizie şi autorităţile naţionale din domeniul sănătăţii publice şi pe măsură ce la nivel naţional se atinge ţinta de vaccinare pentru luna în curs, se va reanaliza numărul optim de alergători ce ar putea participa, respectând toate normele de siguranţă sanitară”, a precizat Valeria Răcilă van Groningen, președintele Bucharest Running Club.

Susținem stilul de viață sănătos și activitățile sportive în aer liber, indiferent de vârstă. Un pas important pentru revenirea la viața pe care ne-o dorim cu toții în această direcție îl constituie pregătirea și organizarea acestui tip de evenimente sportive, respectând cele mai înalte standarde de siguranță sanitară. Ne exprimăm totodată speranța că, în următoarea perioadă, situația epidemiologică se va îmbunătăți considerabil, astfel încât evenimentele de acest gen să își reia cursul firesc.

Raed Arafat

”Diferențiere nejustificată între persoanele vaccinate și nevaccinate”

Secretarul de stat Cristian Jura consideră că măsura luată de organizatori – prin care doar persoanele vaccinate pot participa la acest maraton – este discriminatorie și face o diferență ”nejustificată” între cei vaccinați și cei nevaccinați.

Aceasta a fost principala problemă analizată în ședința CNDC, în condițiile în există mulți oameni care nu s-au îmbolnăvit, care pot dovedi cu un test PCR negativ că nu sunt infectați la momentul maratonului, însă sunt excluși de la participare.

”Problema pe care am analizat-o în Consiliu este acest punct în care organizatorii precizează că este organizat acest maraton doar pentru persoanele vaccinate. Aceasta este marea problemă, pentru că, până la urmă, câte persoane sunt vaccinate? Să zicem, o treime din persoanele din România, per total, au dobândit imunitatea împotriva noului coronavirus, într-un fel sau altul. Dar, în același timp, sunt mulți care nu au trecut prin boală, care nu s-au îmbolnăvit, care pot dovedi cu un test PCR negativ că nu sunt bolnavi la momentul maratonului”, a spus Cristian Jura, în exclusivitate pentru GÂNDUL.

Noi am considerat că se face o diferențiere nejustificată între persoanele vaccinate și persoanele nevaccinate.

Secretarul de stat Cristian Jura

Cristian Jura a explicat că mai sunt câteva luni până la maraton și până atunci se poate constata fie că a trecut pandemia și nu mai sunt cazuri de persoane infectate cu SARS-CoV-2, situație în care strategia aleasă de organizatori a fost greșită, fie că intrăm din nou în lockdown.

”Noi nu știm exact ce va fi în luna septembrie, dar, pe de altă parte, trebuie să ne gândim că au fost alte evenimente organizate de curând, cu participare numeroasă. Pentru intrarea pe teritoriul României trebuie să dovedești că ai fost vaccinat sau cu un test PCR negativ. Sunt mai multe procedee sau metode prin care persoana respectivă dovedește că nu e bolnavă. Măsurile pe care organizatorii maratonului le-au luat sau, în principal, această măsură de a permite doar persoanelor vaccinate să participe este disproporționată față de restul”, a mai spus secretarul de stat.

Prin această măsură pe care organizatorii au luat-o, de a le permite participarea doar celor vaccinați, ei exclud posibilitatea de a participa la maraton a persoanelor care au trecut prin boală și nu au nevoie să se vaccineze, a persoanelor care sunt sănătoase și care pot dovedi asta cu un test PCR negativ. Discutăm despre o categorie destul de largă de persoane care, iată, sunt excluse de la acest eveniment sportiv.

Cristian Jura

”Ne întoarcem la normalitate doar cu persoanele vaccinate? Cu restul ce facem?”

În contextul pandemiei de coronavirus, o revenire cât mai rapidă la normalitate este dorința tuturor. Numai că, spune Cristian Jura, a permite doar persoanelor vaccinate să aibă acces la acest maraton reprezintă exact inversul sintagmei.

Organizatorii ar fi trebuit să ia în calcul, consideră secretarul de stat, și testul PCR negativ sau testul antigen certificat.

”Autosesizarea a fost decisă în urma unei ședințe a CNCD. Am analizat foarte serios toate aspectele, am analizat foarte serios faptul că toată lumea dorește normalitate, este, practic, sloganul zilelor noastre, să ne întoarcem la normalitate. Și atunci noi cum ne întoarcem la normalitate, permițând doar persoanelor vaccinate să participe? Și cu restul ce facem?”, a mai spus Cristian Jura.

Este vorba despre un Maraton al Discriminării. Organizatorii nu au luat în calcul un test PCR și nici un test antigen certificat. Sunt teste antigen, sunt persoane care au trecut prin boală și au anticorpi suficienți, nu este nevoie să se vaccineze, deocamdată cel puțin.

Cristian Jura

Cazurile de discriminare legate de COVIDîn România, în atenția instituțiilor internaționale

Cristian Jura a mai spus că instituțiile internaționale monitorizează permanent cazurile de discriminare legate de COVID în România, fiind solicitate, în repetate rânduri, informații despre numărul acestor cazuri, pe diferite segmente.

Cazurile de discriminare legate de COVID sunt monitorizate și de instituțiile internaționale. Avem statistici ample la Consiliu. Au fost solicitate informații despre cazurile de discriminare au existat în România, pe diferite segmente.

Cristian Jura

În ultimă instanță, afirmă secretarul de stat, dacă 10.000 de persoane vaccinate vor putea participa la acest maraton, atunci s-ar putea spune că tot atâtea, dacă nu chiar mai multe, vor fi discriminate. Acesta a fost motivul pentru care s-a autosesizat în urma ședinței Consiliului pentru Combaterea Discriminării, organizatorii urmând a fi citați pentru a oferi explicațiile necesare.

”Dacă ne gândim că acest maraton se va desfășura cu participarea a 10.000 de persoane, am putea spune că, poate, același număr de persoane sau chiar mai mare este discriminat și nu poate avea acces la maraton din cauza unei astfel de condiții impuse de organizatori. Chiar dacă s-ar prezenta cu un test PCR negativ la momentul maratonului”, consideră Cristian Jura, membru CNCD.

”Eu m-am autosesizat, în urma ședinței Consiliului și urmează să cităm părțile pentru a ne transmite punctul lor de vedere la CNCD și, în funcție de asta, urmează să luăm o decizie”, a conchis Cristian Jura.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Care este cea mai mare sumă plătită pentru o daună RCA! Un tir românesc a...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Decizie obligatorie pentru toți șoferii români. Noua lege UE îți blochează contul bancar
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Ion Iliescu, urmărit penal în "dosarul fără sfârșit" al mineriadei din urmă cu 34 de...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Secretele neștiute ale NASA: De la inovații medicale la cultivarea plantelor în spațiu
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Prea multă mâncare nesănătoasă provoacă probleme de durată în creier