”Criterii” care contau pentru un post la Spitalul Județean Botoșani. Referatul DNA arată că aveau prioritate cei cu pile și care plăteau mai mult

”Criterii” care contau pentru un post la Spitalul Județean Botoșani. Referatul DNA arată că aveau prioritate cei cu pile și care plăteau mai mult
În total, 11 persoane au fost reținute și patru puse sub control judiciar după perchezițiile DNA în dosarul fraudării concursurilor de ocupare a unor posturi vacante de la Spitalul Județean de Urgență ”Mavromati” Botoșani
Publicat: 15/12/2023, 12:50
Actualizat: 15/12/2023, 13:08

Caracatița angajărilor pe pile și cu șpagă de la Spitalul Județean de Urgență ”Mavromati” Botoșani funcționa încă din anul 2015. În referatul prin care cer arestarea preventivă a 11 persoane, procurorii DNA arată că în spital era la putere „legea junglei”. În același document se precizează că fenomenul fraudării concursurilor a pus în pericol siguranța actului medical și, implicit, sănătatea și viața pacienților. Sumele pretinse pentru câștigarea posturilor erau actualizate de la an la an, în funcție de inflație. De pildă, șpaga pentru un post de asistent ajunsese în 2023 la 15.000 de euro.

În total, 11 persoane au fost reținute și patru puse sub control judiciar după perchezițiile DNA în dosarul fraudării concursurilor de ocupare a unor posturi vacante de la Spitalul Județean de Urgență ”Mavromati” Botoșani. Managerul, directorul de îngrijiri medicale, șefi de secții și alți angajați de la această instituție medicală au fost reținuți și vor fi prezentați instanței cu propunere de arestare preventivă, a anunțat DNA.

Conform unei discuții înregistrate în mediul ambiental de investigatorul sub acoperire cu unul dintre funcționarii vizați de ancheta penală, în unitatea medicală ar fi funcționat ”legea junglei”.

Potrivit procurorilor, ”postul era obținut de candidatul care lua nota maximă la proba scrisă, avea pilă puternică și era dispus să ofere cea mai mare sumă de bani”. Procurorii mai notează că ”fenomenul fraudării concursurilor datează din 2015, astfel încât în spital au ajuns să lucreze oameni nemotivați, indolenți, care urmăresc, în principal, să-și recupereze, pe parcursul carierei, sumele de bani pe care le-au plătit ca preț al postului obținut”.

Iată un fragment din referatul DNA:

”Fenomenul fraudării concursurilor de ocupare a unor posturi vacante de: asistenți-medicali, infirmieri, îngrijitori, brancardieri, muncitori ș.a., la nivelul Spitalului Judeţean de Urgență ”Mavromati” Botoșani, prin coruperea funcționarilor publici cu atribuții privind organizarea și desfășurarea concursurilor, precum și a celor cu funcții de conducere, este unul amplu și datează încă din anul 2015, punând în pericol însăși siguranța actului medical și implicit, valori precum sănătatea și viața pacienților, în condițiile angajării unor persoane care nu posedă cunoștințele necesare pentru exercitarea profesiilor respective, referindu-ne, îndeosebi, la cea de asistent-medical, angajările fiind făcute în baza altor criterii decât cele de performanță profesională și anume, în funcție de cine oferă suma de bani cea mai mare și cine are pila cea mai puternică în interiorul sistemului.

Astfel, într-un domeniu atât de sensibil pentru un stat de drept, precum cel al sănătății, ajung să activeze oameni nemotivați, indolenți, care urmăresc, în principal, să-și recupereze, pe parcursul carierei, sumele de bani pe care le-au plătit ca preț al postului obținut, inițiind, astfel, la rândul lor, mecanismele adecvate pentru formarea relațiilor necesare în cadrul spitalului, în scopul facilitării ocupării posturilor de către alte persoane, care au aceleași intenții de a le obține, prin fraudarea examenelor și prin coruperea funcționarilor publici, concursurile reprezentând, astfel, o sursă de venituri ilicite uriașe, pentru inculpați, în condițiile în care din mijloacele de probă administrate în cauză a rezultat, spre exemplu, că în anii 2018-2023, pentru a obține 1 post de asistent-medical în cadrul Spitalului Județean de Urgență ”Mavromati” Botoșani, un candidat trebuia să dea cu titlu de mită, suma de aproximativ 8.000-10.000 de euro, sumă care a crescut la 15.000 de euro, în anul 2023.

Declarațiile martorilor audiați până în prezent, în cauză, confirmă fenomenul fraudării concursurilor, de la nivelul Spitalului Județean de Urgență ”Mavromati” Botoșani, care a cuprins sfera funcționarilor publici din județul Botoșani, inclusiv din administrația locală și județeană, precum și a personalului angajat în cadrul Spitalului Județean de Urgență ”Mavromati” Botoșani, începând de la manager și persoane cu funcții de conducere până la persoane care ocupă funcții de execuție (…)
(…) din mijloacele de probă administrate în cauză a rezultat, spre exemplu, că în anii 2018-2022, pentru a obține un post de asistent-medical în cadrul Spitalului Judeţean de Urgență ”Mavromati” Botoșani, un candidat trebuia să dea cu titlu de mită, suma de aproximativ 8.000-10.000 de euro, sumă care a crescut la 15.000 de euro, în anul 2023”

Bijuterii din aur și ceasuri de lux, oferite ca șpagă

Potrivit procurorilor, în perioada 2018 – 2023, inculpații ar fi pretins și primit, direct sau prin intermediari, de la diverse persoane, inclusiv personal medical următoarele bunuri și sume de bani:
– bijuterii și sume de bani cuprinse între 8.000 – 15.000 de euro pentru un post de asistent medical, iar un post de altă natură, cum ar fi muncitor, îngrijitor, brancardier, spălătoreasă etc., sume cuprinse între 2.000 – 5.000 de euro. Sumele de bani pretinse/oferite/remise/primite creșteau, în funcție de adaosul fiecărui intermediar participant la mecanismul infracțional. În anul 2019, suma stabilită pentru ocuparea unui post de asistent ar fi fost de 8.000 de euro, în 2022 a crescut la 10.000 euro, iar în 2023 a ajuns la 15.000 euro.
– sume de bani necuantificate încă, bijuterii din aur, ceasuri de lux, pentru promovarea pe posturi de medic specialist, transferul personalului medical din cadrul altor unități medicale la Spitalul Județean de Urgență “Mavromati” Botoșani, aprobarea scoaterii la concurs a unor posturi.

Până în prezent, sumele de bani identificate, care ar fi fost primite cu titlu de mită, se ridică la cuantumul total de aproximativ 65.000 de euro.

Din cele 11 persoane reținute, 10 au fost deja arestate preventiv. Printre acestea se numără fostul manager al spitalului, Doina Caba, și directorul de îngrijiri, Coca Stela Crîşmaru. Cele două sunt acuzate de luare de mită şi trafic de influenţă, dar şi de infracţiuni de folosire în orice mod, direct sau indirect, de informaţii care nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

De asemenea, judecătorii de la Tribunalul Suceava au mai dispus arestarea preventivă a doi medici, Claudia Malancea, şef de Secţie ATI, şi a Corneliei Anca Sărban, medic-şef Secţie Medicină Internă Săveni, aparţinând Spitalului Judeţean de Urgenţă „Mavromati”.

În acelaşi dosar au mai fost arestaţi şeful Serviciului Administrativ, Tehnic şi Aprovizionare din cadrul Spitalului Judeţean, Silvian Adrian Tatarcan, registratorul medical Cristina Niculina Andronache, economista Liliana Laura Calinciuc, de la Biroul Salarizare, secretara managerului spitalului, Mirela Gabriela Focşa, asistentul medical şef al Secţiei ATI, Marinela Preda, dar și administratorul unei firme private.

CITEȘTE ȘI:

UPDATE: 11 persoane, reținute de DNA în scandalul angajărilor frauduloase de la Spitalul Botoșani, unde posturile erau „vândute” și cu 15.000 de euro

UPDATE. Percheziţii DNA la Spitalul Județean din Botoșani, într-un dosar de angajări frauduloase. Suma IREALĂ „plătită” pentru un post de asistent

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Sebastian Dobrincu și Ioana Ignat și-au spus ADIO după 3 ani de relație. Motivul care...
Cristi Borcea are o „Valentina Pelinel mică”. „Doar că are ochii albaștri”
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ucis pentru că a refuzat să fie evacuat din calea „orașului viitorului”. Sate întregi au...
Ce a pățit acest pensionar italian de 79 de ani, după ce s-a cuplat cu...
Experții au dat verdictul: care sunt momentele ideale pentru o partidă de AMOR. Așa veți...
Aurora Boreală a făcut spectacol, azi noapte, pe cerul României. Cum explică oamenii de ştiinţă...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Ce a făcut Sorinel Copilul de Aur cu primii lui bani din cântări: „A cumpărat...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Raportul lui Blinken este aşteptat să critice Israelul şi nu ar încălca termenii referitori la...
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
S-a dat ordin SĂ FIE INTERZIS complet. Nimeni nu ar fi crezut că se va...
Superbolid deținut de un om de afaceri român. Repararea mașinii, o mare aventură
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile...
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Cum a aflat Monica Tatoiu recent că mai are frați de pe urma tatălui: „I-a...
Medeea Marinescu, despre ultima apariție a lui Florin Piersic la spectacolul susținut împreună
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
O nouă febră a aurului a cuprins lumea