Criza din Alianță se propagă în guvern pe proiectul ”Anghel Saligny”. Ministrul Attila de la Dezvoltare: ”Ministerul Justiției are copia PNDL 3 din 12 august. Nu au răspuns!”

Criza din Alianță se propagă în guvern pe proiectul ”Anghel Saligny”. Ministrul Attila de la Dezvoltare: ”Ministerul Justiției are copia PNDL 3 din 12 august. Nu au răspuns!
Șantajul USR se propagă în guvern pe proiectul ”Anghel Saligny”
Publicat: 01/09/2021, 17:35
Actualizat: 01/09/2021, 18:03

Proiectul de Ordonanță de urgență a Guvernului pentru aprobarea Programului Național de Investiţii „Anghel Saligny” a fost publicat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației pe data de 11 august.

Potrivit notei de fundamentare, refăcută la 31 august, ”necesarul total la nivel național estimat pentru toate domeniile (infrastructură locală de transport, alimentare cu apă, canalizare, distribuție gaze naturale) depășește 160 miliarde lei, din care se propune soluționarea a circa 30% prin alocarea pe întregul program a unui buget total de 50 miliarde de lei”.

Astăzi au apărut tensiuni în Coaliția de guvernare, ”mărul discordiei” fiind chiar Programul Național de Investiţii ”Anghel Saligny”. Dacian Cioloș a declarat că miniștrii formațiunii sale politice – USR PLUS – se vor retrage din Guvern (ceea ce ar duce, practic, la căderea guvernului) dacă nu sunt respectate solicitările privind desființarea Secției Speciale și negocierea noului program de dezvoltare. (mai multe detalii AICI)

Cseke Attila: ”De la Ministerul Justiției nu am primit nicio observație”

Ministrul Dezvoltării – Cseke Attila – a declarat, la Antena 3, că proiectul ”Anghel Saligny” a fost trimis la Ministerul Justiției, pentru a fi avizat, încă din data de 12 august 2021, numai că încă nu a fost primit vreun răspuns.

”Cine primeste în copie trebuie sa dea observații, să ceară eliminarea unor articole sau nu. De la Ministerul Justiției nu am primit nicio observație”, a spus ministrul Attila la Antena 3.

”Un document original este unul careconține toate avizele prealabile. Iar la Justiție sosește abia la final, pentru MJ avizează la final. Orice alt document despre care se vorbește în spațiul public nu este document original. Faptul se prezintă o adresă de înaintare nu dovedește faptul ar fi vorba de un document original. Iar dacă avizul MFP s-ar fi dat abia ieri (deci documentul se afla la MFP) – n.red. – Ministerul Finațelor Publice –, înseamnă documentul original nu se putea afla la MJ”, spun, însă, reprezentanții Ministerului Justiției.

Pe de altă parte, premierul Cîțu a declarat – după ce ședința, care a început la ora 11:00, a fost suspendată și amânată pentru ora 19:00 – că ”toate proiectele care sunt pe ordinea de zi a Guvernului respectă toate procedurile legale. Niciun proiect nu poate să fie aprobat sau publicat în Monitorul Oficial fără să aibă procedura legală parcursă”.

Ministerul Justiției: ”Nu au fost parcurși toți pașii legali prevăzuți”

Prin intermediul unui comunicat de presă, Ministerul Justiției transmite că nu a primit, până în acest moment, în original, cu respectarea condițiilor prevăzute de Hotărârea Guvernului 561/2009, proiectul privind programul „Anghel Saligny” (PNDL 3).

”Ministerul Justiției nu se află, în acest moment, în situația de a aviza acest proiect, întrucât nu au fost parcurși toți pașii legali prevăzuți de HG 561/2009 privind elaborarea și avizarea actelor normative. De asemenea, nu sunt îndeplinite condițiile legale pentru a fi invocat un „aviz tacit” al Ministerului Justiției. Ministerul Justiției va analiza proiectul de act normativ pentru a formula un aviz, în termenul prevăzut, după ce proiectul va fi transmis în conformitate cu prevederile legale”, transmit reprezentanții Ministerului Justiției.

Potrivit HG 561/2009, art. 20 alin.7, ”proiectele de acte normative se transmit Ministerului Justiției și Libertăților Cetățenești în originalîmpreună cu o copie, numai după obținerea tuturor avizelor autorităților publice interesate în aplicare. Ministerul Justiției și Libertăților Cetățenești avizează proiectele exclusiv din punctul de vedere al legalității, încheind operațiunile din etapa de avizare”.

Termenul de avizare este de 4 zile lucrătoare de la înregistrarea proiectului în original.

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”