Criza din Alianță se propagă în guvern pe proiectul ”Anghel Saligny”. Ministrul Attila de la Dezvoltare: ”Ministerul Justiției are copia PNDL 3 din 12 august. Nu au răspuns!”

Criza din Alianță se propagă în guvern pe proiectul ”Anghel Saligny”. Ministrul Attila de la Dezvoltare: ”Ministerul Justiției are copia PNDL 3 din 12 august. Nu au răspuns!
Șantajul USR se propagă în guvern pe proiectul ”Anghel Saligny”
Publicat: 01/09/2021, 17:35
Actualizat: 01/09/2021, 18:03

Proiectul de Ordonanță de urgență a Guvernului pentru aprobarea Programului Național de Investiţii „Anghel Saligny” a fost publicat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației pe data de 11 august.

Potrivit notei de fundamentare, refăcută la 31 august, ”necesarul total la nivel național estimat pentru toate domeniile (infrastructură locală de transport, alimentare cu apă, canalizare, distribuție gaze naturale) depășește 160 miliarde lei, din care se propune soluționarea a circa 30% prin alocarea pe întregul program a unui buget total de 50 miliarde de lei”.

Astăzi au apărut tensiuni în Coaliția de guvernare, ”mărul discordiei” fiind chiar Programul Național de Investiţii ”Anghel Saligny”. Dacian Cioloș a declarat că miniștrii formațiunii sale politice – USR PLUS – se vor retrage din Guvern (ceea ce ar duce, practic, la căderea guvernului) dacă nu sunt respectate solicitările privind desființarea Secției Speciale și negocierea noului program de dezvoltare. (mai multe detalii AICI)

Cseke Attila: ”De la Ministerul Justiției nu am primit nicio observație”

Ministrul Dezvoltării – Cseke Attila – a declarat, la Antena 3, că proiectul ”Anghel Saligny” a fost trimis la Ministerul Justiției, pentru a fi avizat, încă din data de 12 august 2021, numai că încă nu a fost primit vreun răspuns.

”Cine primeste în copie trebuie sa dea observații, să ceară eliminarea unor articole sau nu. De la Ministerul Justiției nu am primit nicio observație”, a spus ministrul Attila la Antena 3.

”Un document original este unul careconține toate avizele prealabile. Iar la Justiție sosește abia la final, pentru MJ avizează la final. Orice alt document despre care se vorbește în spațiul public nu este document original. Faptul se prezintă o adresă de înaintare nu dovedește faptul ar fi vorba de un document original. Iar dacă avizul MFP s-ar fi dat abia ieri (deci documentul se afla la MFP) – n.red. – Ministerul Finațelor Publice –, înseamnă documentul original nu se putea afla la MJ”, spun, însă, reprezentanții Ministerului Justiției.

Pe de altă parte, premierul Cîțu a declarat – după ce ședința, care a început la ora 11:00, a fost suspendată și amânată pentru ora 19:00 – că ”toate proiectele care sunt pe ordinea de zi a Guvernului respectă toate procedurile legale. Niciun proiect nu poate să fie aprobat sau publicat în Monitorul Oficial fără să aibă procedura legală parcursă”.

Ministerul Justiției: ”Nu au fost parcurși toți pașii legali prevăzuți”

Prin intermediul unui comunicat de presă, Ministerul Justiției transmite că nu a primit, până în acest moment, în original, cu respectarea condițiilor prevăzute de Hotărârea Guvernului 561/2009, proiectul privind programul „Anghel Saligny” (PNDL 3).

”Ministerul Justiției nu se află, în acest moment, în situația de a aviza acest proiect, întrucât nu au fost parcurși toți pașii legali prevăzuți de HG 561/2009 privind elaborarea și avizarea actelor normative. De asemenea, nu sunt îndeplinite condițiile legale pentru a fi invocat un „aviz tacit” al Ministerului Justiției. Ministerul Justiției va analiza proiectul de act normativ pentru a formula un aviz, în termenul prevăzut, după ce proiectul va fi transmis în conformitate cu prevederile legale”, transmit reprezentanții Ministerului Justiției.

Potrivit HG 561/2009, art. 20 alin.7, ”proiectele de acte normative se transmit Ministerului Justiției și Libertăților Cetățenești în originalîmpreună cu o copie, numai după obținerea tuturor avizelor autorităților publice interesate în aplicare. Ministerul Justiției și Libertăților Cetățenești avizează proiectele exclusiv din punctul de vedere al legalității, încheind operațiunile din etapa de avizare”.

Termenul de avizare este de 4 zile lucrătoare de la înregistrarea proiectului în original.

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Decizie ireală în dosarul lui Vlad Pascu. Părinții victimelor sunt revoltați după ce au aflat...
FOTO. Și-a filmat și pozat iubita în ipostaze intime! A primit interzis la națională
VIDEO Dubla sinucidere din Hunedoara. Drama tatălui care a încercat să-și salveze fiica, dar a...
Tânără de 28 de ani moartă după ce și-a mărit buzele: L-am implorat pe doctor...
Tatăl uneia dintre fetele care s-au sinucis în Uricani nu a mai aşteptat salvatorii şi...
Un oficial al FRF-ului sare în apărarea lui George Pușcaș după evoluția solidă din partida...
Renault își ia adio de la DUSTER! Ce se întâmplă cu SUV-ul de la Mioveni?
Cine este bărbatul al cărui braț a fost găsit în Dragoslavele? Antebrațul acestuia a fost...
„Am avut sentimentul că trec prin iad” Daciana Sârbu, despre divorțul de Victor Ponta. Când...
Cristina Spătar, dată afară din casă chiar de Moș Nicolae, cu tot cu cei doi...
Salariile bugetarilor ar putea creşte în 2024 cu 5%. Profesorii ar putea beneficia de o...
David Popovici a cucerit-o pe Zsuzsanna Jakabos, cea mai frumoasă înotătoare a Ungariei
Mai mulți ROMÂNI au intrat în CARTEA RECORDURILOR după ce au descoperit...
RUSIA sperie OMENIREA! Sunt gata de Al Treilea Război Mondial!
Meserii evitate de tineri, plătite chiar și cu 5.000 de euro lunar
O tânără și-a pus unghii cu gel, dar în câteva zile a făcut o descoperire...
BANCUL ZILEI. Două femei se schimbă în vestiar la sala de fitness. Una dintre ele...