Tensiuni la Guvern din cauza programului „Anghel Saligny”: Dacian Cioloș: Miniștrii USR PLUS se vor retrage. / Florin Cîțu: Amenințările privind părăsirea Coaliției vin și pleacă

Tensiuni la Guvern din cauza programului „Anghel Saligny”: Dacian Cioloș: Miniștrii USR PLUS se vor retrage. / Florin Cîțu: Amenințările privind părăsirea Coaliției vin și pleacă
Premierul Florin Cîțu / Sursa: Guvernul României
Publicat: 01/09/2021, 15:57
Actualizat: 01/09/2021, 16:05

Introducerea pe ordinea de zi a ședinței de Executivului de miercuri a proiectului de act normativ pentru adoptarea programului „Anghel Saligny” – cunoscut drept PNDL 3 – a stârnit tensiuni în Coaliția de guvernare, care au ajuns inclusiv la avertismente din partea copreședintelui  USR PLUS Dacian Cioloș care a declarat că miniștrii formațiunii sale politice se vor retrage din Guvern. În replică, premierul spune că proiectul de dezvoltare va trece, în timp ce „amenințările privind părăsirea Coalției vin și pleacă”.

„Toate proiectele care sunt pe ordinea de zi a Guvernului respectă toate procedurile legale. Niciun proiect nu poate să fie aprobat sau publicat în Monitorul Oficial fără să aibă procedura legală parcursă”, a spus premierul Florin Cîțu miercuri, după ce ședința, care a început la ora 11:00, a fost suspendată și amânată pentru ora 19:00.

Ședința de Guvern de miercuri a fost suspendată, potrivit Digi24, după ce partenenerii din Coaliție au spus că pleacă de la guvernare dacă programul „Anghel Salighy” va fi adoptat, cei de la USR PLUS amenințat, nervoși, că vor depune o moțiune de cenzură, acuzând faptul că nu există avizele necesare.

Dacian Cioloș: „Astea sunt semnale că nu vrem să construim împreună”

Dacian Cioloș care a declarat,la Digi24, că miniștrii formațiunii sale politice se vor retrage din Guvern  dacă nu sunt dacă nu sunt respectate solicitările privind desființarea Secției speciale de investigare a magistraților și negocierea noului program de dezvolatare.

„Nu știam că acest subiect va fi pe ordinea de zi suplimentară. Din câte înțeleg, nu are toate avizele, pentru că nu-l are pe cel al Ministerului Justiției și nici pe cel al Transporturilor. Am avut o discuție în coaliție. Convenisem că acest proiect nu intră pe Ordinea de Zi până nu clarificăm și votul pe desființarea Secției Speciale. Cred că așa se construiește încrederea în coaliție. Dacă ne punem unii pe alții în fața faptului împlinit, astea sunt semnale că nu vrem să construim împreună. Noi vrem să construim împreună. Rămânem calmi dar fermi. Vrem că continuăm în această formulă. Nu putem să transformăm Guvernul într-o structură care ia decizii pentru a rezolva probleme interne de campanie în partid”, a spus Dacian Cioloș, la Digi24.

Liderul USR PLUS a precizat că lipsa avizelor de la Justiție și Transporturi pe „Anghel Saligny” nu are legătură cu condiționarea susținerii desființării SIIJ.

Florin Cîțu: „Acest proiect va trece”

Întrebat concret dacă Guvernul are toate avizele necesare pentru programul Anghel Saligny, premierul a a declarat că au fost respectate procedurile legale și proiectul va fi adoptat de Executiv, chiar miercuri seara, dacă îndeplinește condițiile de avizare, precizând că a fost completat cu observațiile partenerilor de guvernare. „Cel mai simplu ar fi ca toată lumea să respecte procedurile, să vedem ce înseamnă HG nr. 561/2009 (pentru aprobarea Regulamentului privind procedurile, la nivelul Guvernului, pentru elaborarea, avizarea și prezentarea proiectelor de documente de politici publice, a proiectelor de acte normative, precum și a altor documente, în vederea adoptării/aprobării – n.r.). Procedurile vor fi respectate, au fost respectate pentru a fi pus pe ordinea de zi. Vă dați seama că niciodată nu va publica nimeni în Monitorul Oficial niciun proiect care să nu respectă procedurile legale”, a spus premierul Florin Cîțu, subliniind că proiectul a respectat toate procedurile legale pentru a fi pus pe ordinea de zi.

„Am întrebat dacă procedurile legale au fost respectate, Secretariatul General și Ministerul Dezvoltării au spus că au fost respectate procedurile legale, atunci a putut fi introdus pe ordinea de zi proiectul”, a explicat premierul.

În acest context, șeful Guvermului a fost întrebat care a fost motivul pentru care proiectul nu a fost adoptat. „Asta e altceva. Nu s-a adoptat pentru că aveam un aviz de la Finanțe cu observații, care este acum procesat, și a trebuit să vin aici la ședința de grup. Vom reveni la ora 19:00, când va fi aprobat”, a spus premierul.

„Este pregătit PNL ca USR PLUS să iasă de la guvernare?”, a fost întrebat Florin Cîțu. „Acum două zile știu că a lua o decizi să nu iasă de la guvernare”, a spus premierul.

Întrebat despre amenințarea USR Plus privind ieșirea de la guvernare, premierul a declarat că această discuție nu a avut loc în ședința de Guvern. „Eu nu spun din discuțiile pe care le am cu partenerii de Coaliție nicioadată. Dacă partenerii de Coaliție divulgă… Eu vă spun că nu a fost discuția acesta în ședița de Guvern”.

„Este vorba de un proiect care dezvoltă România. Este vorba un proiect care a primit observațiile USR prezentate într-o ședință a Coaliției de acum vreo două săptămâni. Observațiile, criteriile pe care doamna președinte a Senatului, Anca Dragu, le-a citit în sedința de Coaliție de acum două săptămâni sau trei au fost aprobate de mine acceptate pe loc și introduse pe loc”, a spus premierul, care a indicat jurnaliștilor să îi întrebe pe partenerii la guvernare de ce se opun

„Sunteți dipus să treceți acest proiect, cu riscul ruperii Coaliției?”, a fost întrebat premierul, care a răspuns: „Acest proiect va trece. (Jurnalist: Azi? – n.r. ) Dacă are toate procedurile și avizele legale, bineînțeles că va trece. (Jurnalist: Miniștrii de resort nu au dat avizele, cel puțin două – n.r.) Eu nu cred că este vreun ministru să facă abuz în funcție și să nu respecte ce are de făcut”.

„Asta cu amenințările privind părăsirea Coaliției vin și pleacă. Acum două zile ziceau că nu pleacă și rămânem toți și facem reforme la Guvern. Îi aștept pe colegii de la USR să facem reforme împreună la Guvern”, a conchis premierul.

Ce prevede programul „Anghel Saligny”

Proiectul de Ordonanță de urgență a Guvernului pentru aprobarea Programului Național de Investiţii „Anghel Saligny” a fost publicat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației în 11 august.

Potrivit notei de fundamentare, refăcută la 31 august, „necesarul total la nivel național estimat pentru toate domeniile (infrastructură locală de transport, alimentare cu apă, canalizare, distribuție gaze naturale) depășește 160 miliarde lei, din care se propune soluționarea a circa 30% prin alocarea pe întregul program a unui buget total de 50 miliarde de lei”.

„Având în vedere prevederile programului de guvernare şi necesitatea dezvoltării investiţiilor în infrastructura din spaţiul rural şi urban în scopul  asigurării de şanse egale pentru atingerea unui standard decent de viaţă al populaţiei se propune iniţierea Programului Național de Investiţii ”Anghel Saligny”, fiind denumit în continuare program. Crearea unui cadru legislativ nou o să permită unităților administrativ-teritoriale promovarea obiectivelor de investiții, în domeniile eligibile, astfel încât să se poată asigura accesul la servicii esențiale a întregii populații, creșterea calității vieții și evitarea riscului de depopulare în comunitățile subdezvoltate”,se arată în nota de fundamentare.

În cadrul programului se pot realiza obiective de investiții care constau în realizarea de construcții noi sau de lucrări de construire, reconstruire, consolidare, reparaţie, modernizare, modificare, extindere, reabilitare, după caz, schimbare de destinaţie, protejare, restaurare, conservare la construcții existente și care se încadrează în cel puțin una din următoarele categorii de investiții:

  • a) alimentări cu apă și stații de tratare a apei;
  • b) sisteme de canalizare și stații de epurare a apelor uzate;
  • c) drumurile publice clasificate și încadrate în conformitate cu prevederile legale în vigoare ca drumuri județene, drumuri de interes local, respectiv drumuri comunale și/sau drumuri publice din interiorul localităților, precum și variante ocolitoare ale localităților;
  • d) poduri, podețe, pasaje sau punți pietonale, inclusiv pentru biciclete și trotinete electrice;
  • e) sisteme de distribuție a gazelor naturale și a racordului la sistemul de transport al gazelor naturale.

Printre avizatori menționați la finalul proiectului se numără vicepremierul kelemen Hunor, ministrul Mediului, Barna Tanczos, ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, ministrul Energiei, Virgil Popescu, ministrul Finanțelor, Dan Vîlceanu și ministrul Justiției, Stelian Ion.

Vicepremierul Kelemen Hunor a spus miercuri că procedurile legale de avizare sunt îndeplinite în cazul acestui proiect, introdus pe ordinea de zi a şedinţei de guvern. „Nu se poate accepta ca cineva să blocheze la nesfârşit activitatea Guvernului, fiind în acelaşi timp în Executiv şi de aceea am propus astăzi introducerea pe lista suplimentară a acestui proiect”, a spus liderul maghiar.

„Şi USR-ul zice că pentru ei nu este o prioritate, pentru ei nu este o prioritate să dezvolţi România, să dezvolţi comunităţile locale şi să ridici aceste comunităţi din stadiul în care se află în acest moment. Sigur, ei la un moment dat ne-au şantajat pe toţi şi au zis: «Bani contra SIIJ». Adică, dacă noi vom accepta fără niciun amendament proiectul ministrului Stelian Ion, atunci ei vor fi de acord cu «Saligny», ceea ce nu am acceptat nici noi, nici premierul Florin Cîţu. Şi am spus că este un proiect nu pentru PNL, nu pentru UDMR, nu pentru PSD, şi nu pentru USR, este un program naţional pentru fiecare om, pentru fiecare comunitate, de aceea nu e momentul să intrăm în alte discuţii”, a declarat vicepremierul Kelemen Hunor.

Nota de fundamentare Program Anghel Saligny (Refacuta 31 august 2021) by Gandul.info on Scribd

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Alex Velea, un romantic incurabil! Şi-a scos partenera la mall şi a surprins-o în văzul...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Este complet interzis în România. Statul nu te iartă. Amendă 12.000 de lei
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
VIDEO. Paula Seling, apariție de senzație pe străzile Parisului: "Câți artiști pot face asta? Respect"
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
România și pierderea Dobrogei. Ionel Brătianu: „Soarta Dobrogei nu depinde de stipulațiile păcii de la...