Crucea Roșie critică gestul Ucrainei de a organiza o conferință de presă cu soldați ruși luați prizonieri: „Trebuie trataţi cu demnitate”

Crucea Roșie critică gestul Ucrainei de a organiza o conferință de presă cu soldați ruși luați prizonieri: „Trebuie trataţi cu demnitate”
Sursă foto - caracter ilustrativ: Facebook
Publicat: 07/03/2022, 16:53
Actualizat: 07/03/2022, 16:56

Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) critică gestul Ucrainei de a organiza o conferință de presă cu soldați ruși luați prizonieri și a reamintit că inamicii capturaţi trebuie trataţi cu „demnitate”, precizează AFP. În acest timp, Moscova acuză Kievul că îi „torturează” pe militarii închişi.

Vineri, autorităţile de la Kiev au aliniat zece soldaţi ruşi foarte tineri, cu feţele obosite sau rănite, într-o sală de presă, pentru a vorbi în fața jurnașiștilor. Cu ochii roşii, unii se uitau la perete sau în jos, ferindu-se de camerele de filmat, în timp ce alţii se simţeau mai confortabil. A fost a doua oară într-o săptămână când serviciile de securitate ucrainene (SBU) au făcut un astfel de exerciţiu, notează Agerpres.

CICR reaminteşte într-un comunicat că, în virtutea Convenţiei de la Geneva, „prizonierii de război şi civilii închişi trebuie trataţi cu demnitate şi protejaţi mereu împotriva unor rele tratamente sau expunerii la curiozitatea publică, inclusiv prin imagini care circulă public pe reţelele de socializare”.

În acest context, Ucraina este acuzată că scoate în faţa presei soldaţi ruşi capturaţi pe front, forţaţi a se căi public, într-o practică îndoielnică de instrumentalizare a prizonierilor de război în scopuri propagandistice, comentează AFP.

Scena de vineri a fost greu de privit, comentează AFP. Soldaţii au fost aduşi în coloană, cu ochii acoperiţi cu bandă adezivă, la sediul agenţiei ucrainene de presă Interfax, fiecare ţinându-se de umărul celuilalt pentru a nu cădea, potrivit unei jurnaliste a AFP. Odată dezlegaţi şi aranjaţi, au fost duşi într-o sală pentru o sesiune de instruire.

Coloana sonoră din înregistrările video sugerează că li se arăta un bombardament, în timp ce un ofiţer ucrainean este auzit cum le spune pe nume şi îi îndeamnă să privească ce face armata rusă.

„Ştiţi că le vor spune părinţilor voştri că aţi murit în timpul unor exerciţii, nu că sunteţi aici”, adaugă ofiţerul, precizând că soldaţii au „şansa” să le arate familiilor că sunt în viaţă.

Apoi tinerii soldaţi în uniformă rusă trebuiau să spună în faţa camerelor numele, din ce unitate fac parte şi condiţiile în care au ajuns în Ucraina.

De asemenea, ei spun că denunţă în mod voluntar acţiunile Rusiei, însă această afirmaţie ridică semne de întrebare, mai ales că ei folosesc aceleaşi elemente de limbaj, comentează AFP.

Toţi afirmă că sunt bine trataţi şi încheie cu un mesaj prin care le cer ruşilor să nu creadă în „minciunile” preşedintelui Vladimir Putin.

Kremlinul nu au reacționat, după conferința de presă

Rusia nu a reacţionat în mod direct la aceste înregistrări, însă un purtător de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Igor Konacenkov, a declarat la 27 februarie că prizonierii de război ruşi sunt supuşi aceloraşi „acte de tortură” ca cele comise de „naziştii germani şi de zbirii lor”.

În timp ce a devenit obiectul unei campanii de solidaritate internaţională fără precedent, Ucraina a fost atentă să îşi cultive imaginea în faţa agresorului rus, care i-a invadat teritoriul la 24 februarie, făcând sute de morţi în rândul civililor, mai scrie sursa citată.

Într-o înregistrare video, Oleksi Arestovici, un consilier prezidenţial ucrainean, s-a limitat la a face apel la un „tratament uman al prizonierilor”, reamintind de atenţia acordată de partenerii occidentali acestui subiect.

Conform Statului Major al Ucrainei, 200 de prizonieri de război ruşi au fost capturaţi de la 24 februarie. Ministerul rus al Apărării a precizat la rândul său ca a capturat 572 de prizonieri de război ucraineni.

Datele nu pot fi verificate, precizează AFP, adăugând că CICR a transmis că nu poate să îşi exercite dreptul de a-i vizita pe prizonieri, „din cauza escaladării actuale”.

Vă recomandăm și: Ucraineni răniți în bombardamentele din Kiev, aduși în România. Numărul refugiaților care primesc îngrijiri medicale la Iași a crescut

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Programul spațial civil al Chinei este de fapt militar, avertizează NASA