Cseke Attila: Cereri de peste 3 miliarde de lei, în prima zi de la lansarea Programului național de consolidare a clădirilor cu risc seismic

Cseke Attila: Cereri de peste 3 miliarde de lei, în prima zi de la lansarea Programului național de consolidare a clădirilor cu risc seismic
Foto: Facebook / Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei
Publicat: 04/01/2023, 13:18

În mai puțin de 24 de ore de la deschiderea sesiunii de depunere a cererilor de finanțare pentru Programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic, Ministerul Dezvoltării a primit, în platforma digitală investitii.mdlpa.ro, 187 de cereri, în valoare de 3.660.683.734,57 lei, anunță ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila. 

Dintre acestea, 121 de cereri, în valoare de 2.772.438.281,12 lei, sunt pentru clădiri multietajate cu destinație principală de locuință, iar 66 de cereri, în valoare de 888.245.453,45 lei, sunt pentru clădiri de interes și utilitate publică, aflate în proprietatea sau administrarea autorităților și instituțiilor administrației publice centrale sau locale.

Ministrul Cseke Attila a amintit că, începând din acest an, Ministerul Dezvoltării derulează Programul naţional de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat, care, pentru anul 2023, are un buget alocat de 200 de milioane de lei din credite bugetare și 500 milioane de lei credite de angajament, iar finanțarea este de 100%. Ministerul nu cere cofinanțare nici de la locatari, nici de la autoritățile locale sau centrale, a precizat ministrul.

Termenul limită de depunere a cererilor de finanțare este 20 februarie 2023, ora 23:59, urmând ca, în 30 de zile de la expirarea acestui termen, MDLPA să verifice administrativ și să centralizeze solicitările transmise, în ordinea cronologică de înregistrare. Pentru cererile de finanțare neconforme, se vor solicita clarificări, iar solicitările revizuite vor primi un nou număr de înregistrare.

În limita creditelor de angajament aprobate anual cu această destinație, MDLPA întocmește listele-sinteză cu obiective propuse spre finanțare pe fiecare subprogram, liste care se vor aproba prin ordin al ministrului dezvoltării, lucrărilor publice și administrației.

În vederea încheierii contractelor de finanțare, beneficiarii programului trebuie să încarce, în platforma digitală, hotărârea asociației de proprietari (în cazul clădirilor rezidențiale), hotărâre de aprobare a documentației de avizare a lucrărilor de intervenții, devizul general, actul administrativ de aprobare a cheltuielilor finanțate de la bugetul local, certificatul de urbanism și avizele și acordurile solicitate prin acesta, autorizația de construire, precum și documentele care să prezinte stadiul fizic realizat (dacă este cazul).

Ministrul a subliniat că programul este unul multianual, de interes și utilitate publică, derulat în conformitate cu prevederile Legii nr. 212/2022, și, în cadrul programului, sunt incluse atât clădirile de locuințe multietajate, cât și clădirile publice, încadrate în clasa de risc seismic RsI sau RsII. Cererile de finanțare pot fi depuse de autoritățile publice locale și centrale.

Obiectivul Programului îl constituie finanțarea proiectării și execuției lucrărilor de consolidare la clădirile încadrate de către experți tehnici atestați pentru cerința fundamentală rezistență mecanică și stabilitate în clasa de risc seismic RsI sau RsII prin raport de expertiză tehnică, realizată în conformitate cu normativul Cod de proiectare seismică – Partea a III-a – Prevederi pentru evaluarea seismică a clădirilor existente, indicativ P100-3, în vigoare la data solicitării includerii în program, în scopul creșterii nivelului de siguranță la acțiuni seismice, precum și asigurării funcționalității acestora conform tuturor cerințelor fundamentale și a creșterii eficienței energetice.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Ești obligat să lași certificatul de înmatriculare la service atunci când duci mașina la reparat?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
INTRĂ BANII pe card de astăzi, 29 APRILIE. Informația confirmată oficial în direct la TV:...
Ciorbă falsă de burtă cu ciuperci pleurotus. E la fel de bună ca varianta consacrată
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Mă făceam că nu aud". Nicolae Botgros, întâmplare neașteptată la o înmormântare! Cererea pe care...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
O politiciană din SUA a stârnit controverse după ce a recunoscut că și-a împușcat câinele