VIDEO | Cseke Attila: Tratamentul cu anticorpi monoclonali are o eficienţă foarte ridicată pentru pacienții forme mai puţin severe

Publicat: 15/10/2021, 00:03
Actualizat: 15/10/2021, 00:21

Ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat, joi, la Digi24, că din studiile cinice efectuate până acum, tratamentul cu anticorpi monoclonali au o eficiență foarte ridicată în tratarea bolii cauzate de Covid-19 pentru pacienții cu forme mai puțin severe. El a precizat că dozele venite din Italia vor fi distribuite începând de joi noapte în București și de vineri în țară.

2603 de pacienți pot să primească acest tratament care se administrează intravenos și în două ore, pacientul poate pleca acasă.

„Studiile clinice arată că aceşti anticorpi monoclonali sunt foarte eficienţi, acesta este studiul clinic pe care îl avem. Luni seara am primit din partea Italiei şi mulţumim pentru acest sprijin 5.206 fiole, ceea ce înseamnă jumătate, două fiole fac o doză. 2.603 pacienţi din România pot să primească acest tratament. Vorbim de prima parte a bolii, forme mai puţin severe, până la a şaptea zi din simptomatologie. Este un medicament intravenos care se administrează în spitale. 50 de minute, cam atât durează administrarea, după care o oră mai e ţinut pacientul, după care poate pleca acasă. Este un sistem de protecţie care din toate studiile clinice are o eficienţă foarte ridicată”, a declarat Cseke Attila, la Digi 24, joi seara.

Ministrul a precizat că în acest moment, avem promisiuni din partea mai multor state, care ne pot ajuta cu aceste doze de anticorpi monoclonali.

„Avem promisiuni şi din partea altor state membre, sperăm ca săptămâna viitoare să mai primim doze. Un asemenea tratament trebuie folosit rapid, unde nu sunt forme severe ca să nu se ajungă la forme severe”, a explicat Cseke Attila.

El a afirmat că dozele pe care le avem acum vor fi distribuite în 134 de spitale, însă pe măsură ce vor mai veni, acestea vor fi distribuite mai departe unităților medicale care au nevoie.

„Ieri au apărut în Monitorul Oficial criteriile, azi după amiază am publicat şi pe site să fie total public, la ce spitale, pe ce criterii, ce am distribuit la 134 de spitale, astăzi seara toate spitalele din Bucureşti primesc acest medicament intravenos, mâine distribuim în ţară, cu speranţa că putem să primim şi să ducem în sistemul sanitar doze şi mai consistente decât avem astăzi”, a declarat Cseke Attila.