Cum a fost posibil? Ieșeni cu medii peste 9, rămași pe dinafară la admiterea la liceu

Cum a fost posibil? Ieșeni cu medii peste 9, rămași pe dinafară la admiterea la liceu
Publicat: 18/07/2022, 13:51

159 de elevi din județul Iași au rămas pe dinafară în urma repartizării computerizate pentru admiterea la liceu.

Totul din cauza completării greșite a listelor de opțiuni, la înscriere.

În urma căutărilor efectuate în lista de la admiterea în liceu, elevii din județul Iași cu note mari la Evaluarea Națională, dar și la media de absolvire a anilor de studii, nu au fost repartizați la niciun liceu din județ.

Unul dintre elevii nerepartizați este absolvent al Școlii Gimnaziale „Constantin Erbiceanu” din Erbiceni. El a obținut la Evaluarea Națională media 8,50! Mai mult, tânărul a avut media 9,54 la absolvire.

Un alt caz vine din parte unui elev de la Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu” din Iași, care a reușit să ia 9,45 la limba și literatura română, și 6,90 la matematică. Media lui de absolvire a fost 9,43.

Un alt elev a obținut media 8,02 la examenele naționale și 9,72 media pe anii de studiu, dar a rămas nerepartizat.

Elevi de 10 care au rămas „pe dinafară”

O situație similară se întâlnește și la Școala Gimnazială „Otilia Cazimir”, unde un elev a obținut media 8,07 în urma ierarhiei de admitere. Deși a avut note peste 8 la examenele naționale și în urma celor patru ani de studiu, acesta a rămas pe dinafară la repartiția computerizată.

La nivel național 15 elevi cu medii de admitere peste 9 au rămas nerepartizați la liceu. Doi dintre copii au obținut la proba de matematică nota 10.00.

Cea mai mare medie a unui absolvent nerepartizat este de 9,50.

Ce se întâmplă cu cei nerepartizați

În cazul elevilor nerepartizați, în număr de 159 la nivelul județului Iași, aceștia vor rămâne nerepartizați în această sesiune de admitere. Elevii trebuie să participe la o altă sesiune care va fi organizată numai pe locurile rămase libere în această sesiune.

La nivel național, potrivit datelor ministerului Educației, 70% dintre elevi au fost repartizați la una din primele cinci opțiuni. Cel mai mare procent, peste 77.000 de elevi, au intrat la una din primele două opțiuni, iar 42% dintre candidați au intrat la prima opțiune, scrie ziaruldeiasi.ro.

Mihai Georgescu
Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții de presă românești și din Europa. Scrie laciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase