Cum avem grijă de animalele de companie, de Revelion. Sfaturile medicilor și ale oficialilor: ”Pocnitorile sunt adevărate bombe pentru animalele de companie”

Cum avem grijă de animalele de companie, de Revelion. Sfaturile medicilor și ale oficialilor: ”Pocnitorile sunt adevărate bombe pentru animalele de companie”
Sursa foto: Beatrice Mihai / Aventuri cu Shiro si Rufus
Publicat: 31/12/2022, 15:00

Revelionul, cu toate obiceiurile festive, poate fi o zi foarte stresantă și chiar fatală pentru unele animale de companie, fie din cauza anxietăților provocate de artificii sau pocnitori, fie după ce fură sau primesc de la musafiri preparate tradiționale sau oase rămase de la masă. Pentru a nu ajunge în sala de urgență a clinicilor deschise și în noaptea dintre ani, medicii și responsabilii cu protecția animalelor au transmis, la solicitarea Gândul, o serie de recomandări pentru „părinții” de patrupezi.

Mulți iubitori de animale au început să se intereseze, pe grupurile dedicate de pe rețelele de socializare, ce este de făcut pentru a-i ajuta pe blănoși să scape cu bine de aceste zile stresante pentru mulți. Sunt stăpâni de animale de companie care au apucat să facă sesiuni de sensibilizare la zgomote, alți cer sfaturi pentru ca patrupezii să nu se sperie, să evadeze din curți și să se rănească. Iar aceste cazuri nu sunt puține, după cum confirmă medicii veterinari de urgență.

Beatrice Mihai este „mămica” lui Shiro, un Golden Retriever de 2 ani, și a lui Rufus, un motan portocaliu de un an, care și-a făcut deja o strategie pentru a-i ajuta pe blănoși anxioși la zgomote puternice să treacă mai ușor de această noapte. Toată familia va petrece Anul Nou acasă, într-un apartament din Capitală, pentru ca cei doi „frați” să se simtă mai confortabil.

Ideal ar fi să nu lăsăm animalele de companie afară pe durata focurilor de artificii, iar dacă vorbim de căței de curte, și ei ar trebui ajutați, feriți, duși în locuri mai izolate, a explicat, pentru Gândul, medicul veterinar Mirel Marafet.

„Totul ține și de gradul de percepție a lor, ca indivizi. De exemplu, unii pot fi foarte anxioși și aici putem folosi anumite suplimente, medicamente să îi ajutăm să treacă mult mai ușor peste această perioadă, în timp ce alții au alt grad de tolerare a acestor zgomote, precum câinii de vânătoare, care nu au voie să se sperie de focurile de armă”, spune doctorul veterinar Mirel Marafet.

”Nu lăsați singure animalele de companie”

În situațiile și mai dramatice, animalele reușesc să evadeze și găsirea lor, dacă rămân în viață, poate fi dificilă și de durată. Tocmai de aceea, doctorul Mirel Marafet subliniază că este foarte important ca stăpânii de căței să îi microcipeze și să îi introducă în Registrul de Evidență a Câinilor cu Stăpâni (RECS).

„În cazul în care se pierd din cauza pocnitorilor, a artificiilor, dar nu numai, cine îi găsește poate merge la primul cabinet veterinar, medicul îi citește microcipul, îl introduce în RECS și află numărul de telefon al stăpânilor de drept, îi poate anunța”, a explicat medicul.

Același sfat îl dă cu tărie și Hilde Tudora, șef la Protecția Animalelor Ilfov, care recomandă ca animalele de companie să nu fie lăsate singure în această perioadă.

„Este frumos să ne distrăm, toți vrem asta, dar să ne gândim puțin dacă distracția noastră nu costă vieți. Aveți grijă de animalele voastre în această perioadă. Nu le lăsați singure, iar dacă aveți câini, neapărat să fie microcipați și înregistrați în RECS”, a spus Hilde Tudora, pentru Gândul.

Pocnitorile, petardele, artificiile sunt coșmarul animalelor de companie, din moment ce câinii și pisicile au auzul mult mai puternic decât noi, oamenii.

„Pentru ei, pocnitorile sunt adevărate bombe. Este indicat să nu le lăsăm singure, mai ales în noaptea dintre ani”, a subliniat Hilde Tudora.

Ce putem face pentru a proteja animalele de companie, de Revelion

Hilde Tudora a dat o serie de recomandări pentru a ne proteja animalele de companie.

  • Dacă stăm la apartament și avem câini, să-i plimbăm mult pe 31 decembrie, pe timp de zi, să-i ducem în parc, astfel încât noaptea să fie obosiți și să doarmă mult. Mai putem să dăm televizorul tare chiar la miezul nopții sau să dăm drumul la muzică, să punem ceva plăcut, liniștitor. Le mai putem da recompense ori ne putem juca cu ei, cu jucăria lor preferată, să încercăm să le distragem atenția.
  • Dacă plecăm de acasă, să ne asigurăm că toate geamurile, ușa de la balcon sunt închise și să le lăsăm hainele noastre să doarmă pe ele. Câinii se simt în siguranță atunci când simt mirosul proprietarului.
  • Dacă stăm la curte, indicat ar fi ca măcar în noaptea dintre ani să ne lăsăm câinii în interior. Dacă nu, măcar să ne asigurăm că nu au pe unde fugi, că e foarte bine securizată curtea. Și, cel mai important, să ne microcipăm câinii și să-i înregistrăm în RECS (Registrul de Evidență al Câinilor cu Stăpân). E obligație legală.
  • Dacă găsiți pe stradă un câine în această perioadă, mergeți cu el la orice cabinet veterinar și scanați-l de microcip. Este gratuit și s-ar putea să înfăptuiți o minune. Iar dacă aveți pisici, la fel, băgați-le în casă și țineți geamurile închise.

„Sărbătorile sunt despre a petrece timp de neuitat alături de cei dragi, oameni și animale. Animalele noastre sunt prietenii noștri, iar prietenilor nu trebuie să le facem rău. Dincolo de animale, trebuie să conștientizăm că aceste pocnitori și petarde ne pot răni și pe noi, oamenii”, a subliniat Hilde Tudora.

Cu ce afecțiuni ajung la urgențe animalele de companie, de Revelion

Pe lângă zgomot, există riscuri și în ceea ce privește mâncarea, dat fiind că animalele care stau în case ar putea fura de pe masă sau ar putea primi de la musafiri din bucatele de pe masa de Revelion – cârnați caltaboși sau, mai riscant, oase rămase de la friptură.

„Categoric, o alimentație echilibrată ne ferește de multe afecțiuni. Un animal de companie gras și frumos nu este neapărat sănătos”, a precizat Mirel Marafet.

Medicii veterinari din unitățile de gardă în noaptea dintre ani confirmă că riscurile de rănire și de apariție a unor afecțiuni digestive sunt reale.

Unul dintre spitalele veterinare deschise non stop de sărbători în Capitală este Pet Stuff, iar responsabilii se așteaptă, la fel ca anii trecuți, la o zi mai aglomerată, dat fiind că cele mai multe clinici ale medicilor curanți sunt închise în aceste zile.

Doctorul veterinar Alexandru Buzdea, cofondator al Pet Stuff, a confirmat pentru Gândul că au fost căini, mai ales cei care stau în curți, care au ajuns la urgențe, de Revelioanele trecute, cu fracturi sau plăgi sfâșiate, pentru că încercau să escaladeze garduri, să fugă din cauza zgomotelor, sau căței cu crize epileptice, cu atacuri de panică. Din cauza alimentației neadecvate, la spital au ajuns animăluțe cu gastroenterite, toxiinfecții alimentare sau enterocolite.

Câte animale de companie sunt în România

În 45% din gospodăriile româneşti este cel puţin un câine ca animal de companie, iar în 48%, cel puţin o pisică, potrivit celui mai recent studiu al organizației europene a producătorilor de hrană pentru animale (European Pet Food Industry Federation – FEDIAF), dat publicității în 2022, cu date referitoare la anul 2021.

La nivelul Uniunii Europene, numărul gospodăriilor în care este cel puțin un animal de companie era estimat la 90 de milioane, iar al patrupezilor, la 300 de milioane.

Media în UE este aproape jumătate față de cea din România, respectiv 25% pentru căței și și 26% pentru pisici.

Populația canină din România este estimată la 4.195.000, iar cea de pisici, la 4.380.000.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
JUDECĂTORII au luat decizia finală. FLORIN CĂLINESCU a primit vestea chiar acum
Anca Alexandrescu este "o nenorocită", un "cancer"! I-a trădat pe toți cei cu care a...
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Céline Dion a dezvăluit că face terapie 5 zile pe săptămână și se antrenează „ca...