Cum JUSTIFICĂ Putin invadarea Ucrainei în discursul său la summitul BRICS: „Acţiunile noastre sunt dictate de un singur lucru”

Cum JUSTIFICĂ Putin invadarea Ucrainei în discursul său la summitul BRICS: „Acţiunile noastre sunt dictate de un singur lucru”
Sursa FOTO: wikimedia.org
Publicat: 23/08/2023, 21:05

Preşedintele rus Vladimir Putin a justificat miercuri invadarea Ucrainei, într-un discurs ţinut prin videoconferinţă la summitul BRICS de la Johannesburg. Liderul de la Kremlin a apreciat că grupul BRICS, din care fac parte Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud, este o contrapondere la influenţa globală a Statelor Unite.

Preşedintele a reluat în discurs teza conform căreia invazia rusă în Ucraina este o reacţie la acţiunile ostile din partea Kievului şi a Occidentului, transmite Reuters.

Comunitatea democratică internaţională consideră însă că războiul declanşat de invazia din februarie 2022 este o agresiune imperialistă a Rusiei împotriva Ucrainei.

„Acţiunile noastre în Ucraina sunt dictate de un singur lucru – să punem capăt războiului dezlănţuit de Occident şi sateliţii acestuia împotriva oamenilor care trăiesc în Donbas (n.r. regiunea din estul Ucrainei unde etnicii ruşi luptă pentru secesiune din 2014) Vreau să observ că dorinţa lor de a-şi menţine hegemonia în lume, dorinţa unor ţări de a menţine această hegemonie a fost cea care a dus la criza gravă din Ucraina”, a  declat Putin.

Rusia a afirmat de mai multe ori că este deschisă la dialog pentru încetarea conflictului armat care durează de un an şi jumătate, însă numai dacă se ţine cont de „noile realităţi” create de ocuparea de către forţele ruse a circa o cincime din teritoriul Ucrainei.

Kievul cere retragerea armatei ruse şi restabilirea suveranităţii ucrainene asupra teritoriilor pe care Moscova le-a anexat în urma unor referendumuri nerecunoscute internaţional.

Statele partenere din BRICS nu au condamnat până acum Rusia pentru agresiune şi au devenit mai importante pentru Moscova, care încearcă să atenueze efectele sancţiunilor occidentale prin stimularea comerţului cu Asia, Africa şi America Latină. În discursul transmis la Johannesburg, Putin a cerut o „ordine mondială multipolară”, iar Reuters observă că întărirea BRICS face parte din strategia rusă de subminare a dominaţiei americane.

Preşedintele sud-african Cyril Ramaphosa, care le-a prezentat separat în iunie un plan al Africii pentru pace în Ucraina omologilor săi rus şi ucrainean, Vladimir Putin şi Volodimir Zelenski, a răspuns la discursul lui Putin afirmând că BRICS va continua să susţină eforturile de încetare a conflictului.

Putin nu este prezent fizic la evenimentul din 22-24 august, în condiţiile în care pe numele său există din martie un mandat de arestare emis de Curtea Penală Internaţională (CPI), sub acuzaţia de crime de război în Ucraina. Moscova a respins acuzaţia şi a susţinut că aceasta este lipsită de sens, deoarece Rusia nu este membră a CPI. Africa de Sud a aderat însă la instanţa respectivă şi ar fi avut obligaţia de a-l aresta. Rusia este reprezentată la summitul de la Johannesburg de ministrul de externe Serghei Lavrov.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Niciun șofer din România NU MAI SCAPĂ. S-a dat ordin la Poliția Română: Desfășurăm FORȚE...
Netflix, o mare lovitură cu această producție. Milioane de utilizatori au fost încântați
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii