Cum obțin ucrainenii PAȘAPOARTE românești ca să fugă din calea războiului

Cum obțin ucrainenii PAȘAPOARTE românești ca să fugă din calea războiului
Sursa: MEDIAFAX FOTO
Publicat: 01/03/2023, 18:44

Cetățenii ucraineni pot obține un pașaport românesc pe care îl pot folosi pentru a fugi din calea războiului, potrivit unei investigații a publicației ucrainene Vesti. Prețul unei astfel de „afaceri“ este comparativ cu cel al unei mașini vechi, arată jurnaliștii ucraineni.

„În investigația sa, Vesti.ua nu dorește să acuze niciunul dintre vecinii Ucrainei, ci doar să identifice problema existentă: mii și, probabil, chiar zeci de mii de cetățeni ai noștri obțin de ani de zile pașapoarte din alte țări. Iar odată cu izbucnirea războiului, procesul nu a făcut decât să se accelereze – poți cumpăra cetățenia română sau bulgară prin scheme ilegale la prețul unei mașini vechi“, arată jurnaliștii ucraineni.

„Nu este nevoie să aveți români în familie pentru a aplica pentru cetățenie“

Formula folosită de avocații care intermediază „afacerea” se bazează pe Legea cetățeniei, adoptată de România în 1991, lege prin care se recunoaște dreptul rezidenților din aceste teritorii și al descendenților acestora până la a treia generație (adică nepoții) de a-și redobândi cetățenia natală.

Astfel, clientul semnează un contract cu casa de avocatură, care îl va însoți din momentul în care se ridică documentele și până la eliberarea cărții de identitate cu stema României. În prima etapă, se va colecta un „dosar”, care va include un document care să confirme că strămoșii au locuit în Basarabia sau Bucovina. Aceasta este o pantă alunecoasă în întreaga procedură, arată jurnaliștii ucraineni.

Dosarul este depus apoi la Ministerul român al Justiției. Teoretic, e nevoie de prezența personală a clientului, dar, după cum au explicat consultanții, o pot face avocații companiei, iar „verificarea” nu este solicitată foarte des: românii vin în întâmpinarea nevoilor ucrainenilor care au dificultăți în a trece granița din cauza războiului.

Cât costă cetățenia română

Clientul primește, după depunerea documentelor, un cod digital, „DOSAR”, care poate fi folosit pentru a urmări evoluția cazului pe site-ul ANC. Din acest moment, începe verificarea atât a documentelor depuse, cât și a identității clientului. În timp ce verificarea este în curs de desfășurare, clientului i se cere să memoreze textul jurământului – trei rânduri în care un român neofit jură să „fie loial” noii sale patrii și poporului român, să „apere drepturile și interesele naționale” și să învețe noțiunile de bază ale limbii române, arată, arată Vesti.ua.

Procedura costă între 3 și 3.500 de euro, iar plata se face în trei tranșe, dar sunt și costuri suplimentare, de cca. 600 de euro. Jurnaliștii ucraineni mai arată cum poate fi contrafăcută întrega procedură. Potrivit „scenariului“ cu care a pornit la drum investigația, jurnalista Vesti.ua nu are rude nici în regiunea Cernăuți, nici în regiunea Odesa, dar vrea e să obțină cetățenia UE.

„Vom lucra cu arhivele. Și dacă vom găsi datele dumneavoastră, minunat, vom lucra cu ele. Dar pentru că au existat două războaie mondiale și represiuni din partea URSS, mai mult de 70% din informațiile din arhive pur și simplu lipses. În acest caz (și în majoritatea cazurilor exact asta se întâmplă), firma noastră de avocatură, în conformitate cu legea privind restaurarea fondului arhivistic al Ucrainei, poate restaura și produce documentele necesare“, a explicat un consiultant juridic pentru publicația ucraineană.

Din perspectiva statului ucrainean, chestiunea adăugării de date la metricele arhivistice este ilegală. Și totuși, de ce nimeni nu este pedepsit pentru o astfel de încălcare ar fi întrebarea firească. Răspunsul este că obținerea pașapoartelor intră în „unghiul mort” al legii, arată sursa citată.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Interdicție în România, din aprilie. E ILEGAL peste tot. Te lasă fără bani și fără...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Compania Philips plătește 1,1 miliarde de dolari din cauza unui dispozitiv care ar fi cauzat...