Ouăle sunt nelipsite din bucătărie, mai ales în perioada Paștelui. Ele pot deveni periculoase dacă nu sunt proaspete. Află cum le poți testa acasă rapid și ușor, pentru a nu-ți pune sănătatea în pericol.
Ouăle sunt printre cele mai folosite ingredient, fie că sunt consumate la micul dejun, în rețete mai sofisticate, fie le vopsim pentru masa de Paște. Însă atunci când sunt stricate, ele pot să provoace probleme grave de sănătate.
Un ou „se strică” atunci când începe a se descompune din cauza bacteriilor sau mucegaiului. Atunci când ai îndoieli în privința ouălor, există mai multe metode pe care le poți folosi pentru a vedea dacă ouăle sunt sigure pentru consum.
Primul lucru care trebuie verificat este data de expirare de pe ambalaj. Dacă nu mai ai cutia sau nu este clar indicat, atunci există câteva teste practice pe care le poți face acasă.
Dacă un ou este stricat, atunci vei simți un miros izbitor, neplăcut, chiar înainte de a-l găti. Sparge deci oul într-un bol curat și miroase-l cu atenție. Dacă simți un miros urât, atunci trebuie aruncat și spălat imediat bolul.
Și cojile ouălor pot să dea indicii importante. Dacă oul este crăpat, lipicios sau are urme de pudră, semn de mucegai, este mai bine să nu-l folosești. Semnele acestea arată că oul a fost contaminat cu bacterii.
Se pune oul într-un bol cu apă. Dacă oul se scufundă și rămâne pe fundul bolului, atunci înseamnă că este proaspăt. Dacă se ridică ușor sau plutește, atunci înseamnă că este vechi. Totuși, chiar dacă se scufundă, nu înseamnă automat că este și bun. A se verifica împreună cu testul mirosului.
După ce spargi oul, trebuie să te uiți la consistența sa. Un ou proaspăt are albușul dens și gălbenușul bine centrat. Dacă albușul e subțire și se împrăștie ușor, asta înseamnă că oul este vechi.
Dacă ai o lanternă, poți să ții oul în fața luminii într-o cameră întunecată. În ouăle proaspete, gălbenușul este poziționat central și camera de aer este mica. Cu cât oul este mai vechi, cu atât camera de aer se mărește.
Ouăle ar trebui ținute în frigider, de preferat în interior și nu pe ușă, unde temperatura se schimbă mai des. Chiar dacă nu prezintă semne de alterare, se recomandă verificarea înainte de consum, mai ales dacă au fost depozitate o perioadă mai îndelungată.
CITEȘTE ȘI: