Cum va arăta viața pe Terra în 2050. Ce schimbări uriașe ne așteaptă în următorii 30 de ani

Cum va arăta viața pe Terra în 2050. Ce schimbări uriașe ne așteaptă în următorii 30 de ani
Cum va arăta viața pe Terra în 2050. Ce schimbări uriașe ne așteaptă în următorii 30 de ani / Sursa FOTO: impakter.com
Publicat: 23/06/2021, 13:09
Actualizat: 23/06/2021, 13:10

Viața pe Terra, așa cum o știm în prezent, va fi doar o amintire peste câteva decenii. Penurie de apă, exod, malnutriţie, dispariţia speciilor, iată unele dintre schimbările preconizate pentru următorii 30 de ani. În 2050 (sau chiar mai devreme), nimic nu va mai fi la fel pe Pământ, avertizează specialiștii Grupului interguvernamental de experţi în evoluţia climei (GIEC, organism subordonat ONU).

Concluzia ultimului raport GIEC arată că, oricare ar fi ritmul de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, impactul devastator al încălzirii climatice asupra naturii se va accelera în următorii ani. Înainte de 2050, aceste schimbări vor deveni „dureros de palpabile”.

Să ne așteptăm la noi specii și noi ecosisteme

Viaţa pe Pământ se poate reface după schimbări climatice majore, evoluând spre noi specii şi creând noi ecosisteme. Omenirea nu poate face asta, însă”, avertizează experţii GIEC. În esență, raportul oamenilor de ştiinţă, semnat de sute de experți în evoluţia climei, oscilează între un ton apocaliptic şi speranţa că ne putem schimba destinul prin luarea de măsuri imediate şi drastice.

  • În cele 4000 de pagini ale sale, raportul de evaluare întocmit de GIEC este mult mai alarmist decât precedentul din 2014 și are drept scop declarat influențarea deciziile politice la nivel global.

„Ce e mai rău, urmează să vină, cu implicaţii asupra vieţii copiilor şi nepoţilor noştri. Vor fi implicații mult mai mari asupra lor decât asupra noastră”, scrie GIEC.

Animalele din Arctica, în pericol

Deja clima s-a schimbat, iar creşterea temperaturilor medii de la mijlocul secolului al XIX-lea a atins 1,1 grade Celsius. Efectele sunt grave şi vor fi din ce în ce mai violente. Iar fiinţele vii de pe Terra (și cele umane) sunt, în mod ironic, cele care vor suferi cel mai mult.

Pentru unele animale şi soiuri de plante, poate fi chiar prea târziu. Iată ce indică GIEC: „Chiar şi la + 1,5 grade Celsius, condiţiile de viaţă se vor schimba dincolo de capacitatea anumitor organisme de a se adapta”. Pericolul planează asupra recifelor de corali (de care depinde jumătate de miliard de persoane), dar îngrijorătoare e și situația animalelor din Arctica, un teritoriu care se încălzeşte de trei ori mai rapid decât media planetei.

Agricultura, creşterea animalelor, pescuitul, acvacultura… toate vor avea de suferit. Semnal de alarmă tras de GIEC: până la 80 de milioane de persoane vor suferi de foamete în 2050 şi 130 de milioane ar putea ajunge la sărăcie extremă în doar 10 ani!

Inundații puternice, orașele de coastă, în pericol

În 2050, sute de milioane de persoane care trăiesc în oraşe de coastă vor fi ameninţate de inundaţii mai frecvente, cauzate de creşterea nivelului mării. La rândul lor, aceste fenomene vor produce migraţii semnificative. Tot în oraşe, la o creştere a temperaturilor cu 1,5 grade Celsius, încă 350 de milioane de persoane vor fi expuse penuriei de apă, în timp ce la o creştere cu 2 grade Celsius vor fi afectate 400 de milioane.

„Costurile de adaptare pentru Africa ar urma să crească cu zeci de miliarde de dolari anual, la o creştere peste 2 grade Celsius”, potrivit documentului. Ce catastrofe sunt așteptate: caniculă, secetă, ciclon, incendii, inundaţii, boli transmise de ţânţari. „Lumea se confruntă cu provocări complexe”, comentează Nicholas Stern, specialist în costurile economice ale schimbărilor climatice.

În faţa acestor probleme sistemice, nu există un remediu miraculos unic. În schimb, o singură acţiune poate avea efecte pozitive în cascadă. De aceea raportul GIEC oferă o notă de speranţă. Omenirea încă îşi poate orienta destinul către un viitor mai bun, luând măsuri ferme în prezent pentru a încetini schimbările galopante din a doua jumătate a secolului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
ILEGAL în România! N-ai voie să deții aceste ANIMALE acasă
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Mesajul transmis de Mihaela Rădulescu de ziua de naștere a iubitului ei, Felix Baumgartner: ”Mă...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Un veteran NASA a inventat un propulsor care sfidează legile fizicii