Dan Vîlceanu: Avem o mare problemă în România. Pe șantiere lucrează 100.000 de indieni, nepalezi, pentru că nu mai găseşti forţă de muncă

Dan Vîlceanu: Avem o mare problemă în România. Pe șantiere lucrează 100.000 de indieni, nepalezi, pentru că nu mai găseşti forţă de muncă
Ministrul Fondurilor Europene, Dan Vîlceanu. Sursa: MEDIAFAX FOTO
Publicat: 22/01/2022, 13:05

Ministrul Fondurilor Europene, Dan Vîlceanu, a declarat că România se confruntă cu o problemă gravă în ceea ce privește forța de muncă.

El spune că pentru contracararea acestei probleme a fost aprobat un contingent de 100.000 de lucrători din afara Uniunii Europene, informează Libertatea.

„Forţa de muncă este o problemă în România, gândiţi-vă că am ajuns la un contingent de 100.000 de oameni care vin să lucreze în România din afara Uniunii Europene din toate ţările pe care le putem găsi cu forţă de muncă mai ieftină decât cea din România şi care vor să vină în România pentru că nu vin tocmai în cea mai dezvoltată ţară din Uniunea Europeană”, a declarat ministrul Dan Vîlceanu.

Dan Vîlceanu: Foarte mulți români pleacă la muncă în state mai dezvoltate

Potrivit lui Vîlceanu, această problemă există deoarece, la rândul lor, românii pleacă în state mai dezvoltate, lăsând piața muncii din România descoperită.

„Din punctul ăsta de vedere avem o problemă. Să ştiţi că în şantierele româneşti lucrează indieni nepalezi şi aşa mai departe, pentru că nu mai găseşti practic forţă de muncă cu care să lucrezi anumite, sau să faci anumite investiţii care erau absolut normale altădată”, a mai afirmat Dan Vîlceanu.

Întrebat dacă există suficienţi specialişti cu care să se lucreze, dacă vin muncitori necalificaţi din alte ţări, Dan Vîlceanu a răspuns că „uşor, uşor nu se va mai apela la a angaja oameni în zona de expertiză a fondurilor europene, ci mai degrabă să externalizezi anumite activităţi”.

„În loc să angajez un om şi să cheltui bani cu mai mulţi oameni care să facă o activitate, preferi să iei o companie, pentru o perioadă de timp, care să îţi facă o anumită parte dintr-un proiect şi atunci ai garanţia că ai şi forţa de muncă calificată şi eşti şi eficient în cheltuirea banilor publici”, a mai declarat Dan Vîlceanu, precizând că se referă la consultanţă, experţi, evaluatori pentru proiecte.