Dan Vîlceanu, mesaj pentru USR PLUS: „Mizăm pe faptul că va înţelege că trebuie să depăşim acest moment”

Dan Vîlceanu, mesaj pentru USR PLUS: „Mizăm pe faptul că va înţelege că trebuie să depăşim acest moment”
Dan Vîlceanu/ Sursa foto: Alexandra Pandrea
Publicat: 02/09/2021, 09:25
Actualizat: 02/09/2021, 09:39

Ministrul Finanţelor, Dan Vîlceanu, a declarat miercuri seară că susține decizia premierului de a-l remania pe ministrul Justiției, care blochează modernizarea României”, unul dintre obiectivele din programul de guvernare fiind „reformele şi investiţiile aşteptate de 30 de ani”. „Mizăm pe faptul că USR-PLUS va înţelege că trebuie să depăşim acest moment”, afirmă ministrul Finanţelor.

„Florin Cîţu şi-a luat angajamentul că va susţine reforme şi investiţii aşteptate de 30 de ani. Guvernul trebuie să urmărească obiectivele din programul de guvernare, iar România rurală nu poate rămâne cu toaletă în curte, fără apă curentă, fără drum şi fără gaze naturale. Un ministru care blochează modernizarea României nu poate să rămână în Guvern. Mizăm pe faptul că USR-PLUS va înţelege că trebuie să depăşim acest moment deoarece această coaliţie trebuie să modernizeze România”, a scris Dan Vîlceanu pe Facebook.
Conducerea USR PLUS a anunțat, după miezul nopții de miercuri spre joi, că va susține o moțiune de cenzură împotriva premierului Florin Cîțu. Anunțul vine după ce șeful Guvernului l-a demis pe ministtul Justiției, Stelian Ion, propunerea formațiunii, și după o lungă zi de tensiuni declanșate de introducerea pe ordinea de zi a ședinței Executivului a proiectului de act normativ de aprobare a Programul Național de Investiții „Anghel Saligny” – PNDL 3, cu un buget propus de 50 de miliarde de lei.

„USR PLUS anunță că își retrage sprijinul politic pentru premierul Cîțu, care a aruncat țara în criză politică. USR PLUS nu a girat şi nu va gira niciodată jaful din bani publici, în nicio formulă de guvernare”, a transmis resprezentanții formațiunii, printr-un comunicat de presă.

Potrivit documentului citat, USR PLUS cere Coaliției să ia act de lipsa unei majorități care să susțină Cabinetul Cîțu și solicită declanșarea de urgență a negocierilor în Coaliție pentru desemnarea unui nou premier care să formeze un nou guvern.

Propunerea de introduere a proictului a stârnit tensiuni în Coaliția de guvernare – pe motiv că proiectul nu ar fi avut toate avizele necesare – care au ajuns inclusiv la avertismente din partea copreședintelui  USR PLUS Dacian Cioloș care a declarat că miniștrii formațiunii sale politice se vor retrage din Guvern  dacă nu sunt dacă nu sunt respectate solicitările privind desființarea Secției speciale de investigare a magistraților și negocierea noului program de dezvolatare. Și al doilea președinte al USR PLS, Dan Barna, spunea ieri  că a avut o discuție în partid și toate opțiunile sunt pe masă.

Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat că susține că va face tot ce e posibil pentru menținerea Coaliției, dar și pentru adoptarea programului de investiții „Anghel Saligny”.

Kelemen Hunor, de asemenea semnatar al Acordului de guvernare PNL, USR-PLUS, UDMR, spunea ieri că procedurile legale de avizare sunt îndeplinite în cazul acestui proiect, introdus pe ordinea de zi a şedinţei de guvern. „Nu se poate accepta ca cineva să blocheze la nesfârşit activitatea Guvernului, fiind în acelaşi timp în Executiv şi de aceea am propus astăzi introducerea pe lista suplimentară a acestui proiect”, a spus liderul maghiar.

Proiectul de Ordonanță de urgență a Guvernului pentru aprobarea Programului Național de Investiţii „Anghel Saligny” a fost publicat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației în 11 august.  Potrivit notei de fundamentare, refăcută la 31 august, „necesarul total la nivel național estimat pentru toate domeniile (infrastructură locală de transport, alimentare cu apă, canalizare, distribuție gaze naturale) depășește 160 miliarde lei, din care se propune soluționarea a circa 30% prin alocarea pe întregul program a unui buget total de 50 miliarde de lei”.

Printre avizatori menționați la finalul proiectului se numără vicepremierul Kelemen Hunor, ministrul Mediului, Barna Tanczos, ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, ministrul Energiei, Virgil Popescu, ministrul Finanțelor, Dan Vîlceanu și ministrul Justițiției, Stelian Ion.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului de la 2 Mai. Judecătoria Mangalia a respins defintiv cererea...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
România demolează Austria. Anunțul a venit chiar azi, 19 aprilie: Greu, dar am obținut
O vedetă PRO TV, decizie de neînțeles. De ce s-a retras din televiziune
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Nepotul lui Florin Salam, Adrian Petrache, reușită uriașă în carieră: "'Cu bucurie și recunoștiință, vă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului