Ludovic Orban vrea și adoptarea programului Anghel Saligny, și coeziunea Coaliţiei. „Este un proiect mult prea important pentru România ca să existe dubii constituţionale”

Ludovic Orban vrea și adoptarea programului Anghel Saligny, și coeziunea Coaliţiei. „Este un proiect mult prea important pentru România ca să existe dubii constituţionale”
Ludovic Orbn / Sursa: Facebook - Grupul PNL - Camera Deputaților
Publicat: 01/09/2021, 18:01

Președintele Partidului Național Liberal, Ludovic Orban, a declarat, miercuri, că va face tot ce e posibil pentru menținerea Coaliției, dar și pentru adoptarea programului de investiții „Anghel Saligny”, un program de 50 de miliarde de lei, a cărui introducere pe ordinea de zi a ședinței de Guvern a creat tensiuni cu partenerii USR PLUS, care au amenințat cu plecarea de la guvernare.

Ludovic Orban a precizat, miercuri, că proiectul de act normativ pentru aprobarea programului de investiții „Anghel Saligny”, introdus pe ordinea de zi a ședinței de Guvern de miercuri a fost dezbătut cu partenerii de Coaliție. Ca urmare a discuțiilor declașate de acest demers, ședința a fost suspendată și amânată pentru ora 19:00.

Propunerea a stârnit tensiuni în Coaliția de guvernare care au ajuns inclusiv la avertismente din partea copreședintelui  USR PLUS Dacian Cioloș  care a declarat că miniștrii formațiunii sale politice se vor retrage din Guvern  dacă nu sunt dacă nu sunt respectate solicitările privind desființarea Secției speciale de investigare a magistraților și negocierea noului program de dezvoltare.

Premierul a spus că proiectul respectă procedura legală și că va trece, în timp ce amenințările cu părăsirea Coaliție vin și pleacă.

Si al doilea președinte al USR PLS a spus că a avut o discuție în partid și toate opțiunile sunt pe masă. „Vom vedea cum evoluează ședința de Guvern. USR PLUS nu este împotriva dezvoltării locale…..Am propus niște amendamente pe care le-am transmis colegilor acum două ore și jumătate, despre cum sunt alocați acești bani și nu sunt dați discreționari. Avem această problemă de funcționare a coaliției. La momentul dimineții nu erau transmise avizele de la Justiție și Transporturi. Este o discuție în desfășurare”, a spus Dan Banrna.

„Voi face tot ce este posibil pentru a menţine această coaliţie”

„Acest Plan Naţional de Investiţii a fost dezbătut în Coaliţie. Am acceptat să obţinem din partea partenerilor de coaliţie propuneri de îmbunătăţire legate de transparenţă, de criterii obiective, de proceduri care să fie clare, de selectare a proiectelor, ca atare şi eu, ca preşedinte al Partidului Național Liberal, susţin adoptarea Planului Naţional de Investiţii, dar, atenție, fără să afectăm coeziunea Coaliţiei, pe o formă a proiectului care să fie conformă cu voinţa comună a Coaliţiei şi cu respectarea tuturor procedurilor constituţionale şi legale”, a declarat liderul liberal.

Fostul premier a detaliat o parte din procedura de avizare, subliniind că este esențial ca proiectul că îndeplinească toate condițiile legale. „Obiectivul este să obţinem avizele, să fie în regulă proiectul de act normativ, fiindcă este un proiect mult prea important pentru România şi pentru dezvoltarea comunităţilor locale ca să existe dubii constituţionale”, a mai spus Ludovic Orban.

„Eu voi face tot ce este posibil pentru a menţine această coaliţie şi în acelaşi timp, repet, pentru a adopta acest program de investiţii pentru comunităţile locale, pentru a desfiinţa Secţia specială, pentru a elimina pensiile speciale sau cele care nu pot fi eliminate să fie aduse într-un cadru al contributivităţii. Eu sunt adeptul dialogului şi adeptul găsirii unor soluţii care să fie împărtăşite de întreaga Coaliţie”, a afirmat Orban înainte de a participa la şedinţa grupului parlamentar al PNL din Senat.

Întrebat dacă propunerea de adoptare a proiectului are legătură cu apropierea Congresului PNL, din 25 septembrie, unde Florin Cîțu și Ludovic Orban se confruntă pentru funcția de președinte al PNL, Ludovic Orban şi-a exprimat speranţa că acest program, pe care îl susține de la începeputul anului, va fi adoptat pentru dezvoltarea infrastructurii în comunităţile locale.

„Sper că motivul adoptării acestui proiect – despre care eu vorbesc încă de la sfârşitul lui ianuarie, e adevărat că o bună perioadă vorbeam singur în Coaliţie despre necesitatea acestui proiect de investiţii – se face cu scopul real pentru care eu m-am luptat de atât timp, şi anume pentru dezvoltarea infrastructurii în comunităţile locale, pentru că finanţările europene în domeniul infrastructurii nu vor fi accesibile foarte repede şi din cauza aceasta era nevoie de lansarea unui program de investiţii în infrastructura locală”, a declarat Ludovic Orban.

Potrivit liderului PNL, „dacă proiectul îndeplinește condițiile legale, și în mod evident, dacă o facem și cu acordul partenerilor de Coaliție, poate fi adoptat”.

Proiectul de Ordonanță de urgență a Guvernului pentru aprobarea Programului Național de Investiţii „Anghel Saligny” a fost publicat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației în 11 august. Potrivit notei de fundamentare, refăcută la 31 august, „necesarul total la nivel național estimat pentru toate domeniile (infrastructură locală de transport, alimentare cu apă, canalizare, distribuție gaze naturale) depășește 160 miliarde lei, din care se propune soluționarea a circa 30% prin alocarea pe întregul program a unui buget total de 50 miliarde de lei”.

Printre avizatori menționați la finalul proiectului se numără vicepremierul Kelemen Hunor, ministrul Mediului, Barna Tanczos, ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, ministrul Energiei, Virgil Popescu, ministrul Finanțelor, Dan Vîlceanu și ministrul Justițiției, Stelian Ion.

Vicepremierul Kelemen Hunor a spus miercuri că procedurile legale de avizare sunt îndeplinite în cazul acestui proiect, introdus pe ordinea de zi a şedinţei de guvern. „Nu se poate accepta ca cineva să blocheze la nesfârşit activitatea Guvernului, fiind în acelaşi timp în Executiv şi de aceea am propus astăzi introducerea pe lista suplimentară a acestui proiect”, a spus liderul maghiar.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Cât a ajuns să coste un kilogram de roșii românești în piețele din București! Ce...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Obligatoriu pentru toți șoferii din România. A intrat în vigoare astăzi, 18 Aprilie
WhatsApp trezește mari nemulțumiri. Utilizatorii sunt total derutați
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Gazul înghețat de pe Uranus și Neptun ne-ar putea spune cum s-au format aceste planete