De ce au întârziat și au fost anulate cursele de pe Aeroportul Otopeni în ultima săptămână? Explicațiile conducerii CNAB

De ce au întârziat și au fost anulate cursele de pe Aeroportul Otopeni în ultima săptămână? Explicațiile conducerii CNAB
Publicat: 25/08/2022, 11:33

Haosul de pe aeroporturile din România, la fel ca în toată lumea, a atins cote inimaginabile în acest sezon, după creșterea traficului, pe fondul eliminării celor mai multe restricții cauzate de pandemia de COVID-19, dar și ca urmare a numeroaselor greve ale personalului navigant ale unor companii, care au afectat orarul de zbor din numeroase țări. Cifrele anunțate, joi, de Compania Națională Aeroporturi București (CNAB) certifică amploarea fenomenului reclamat de călătorii nemulțumiți.

Numai într-o săptămână, numărul curselor întârziate și anulate pe cel mai importat aeroport din țară se apropie de o mie. Proporțional, acestea reprezintă aproape 40% din totalul curselor.

Potrivit reprezentanților CNAB, pe Aeroportul Internațional „Henri Coandă” București, în intervalul 18-24 august 2022, 870 zboruri – atât aterizări cât și decolări – au înregistrat întârzieri mai mari de 30 minut. Numărul lor a fost mai mare cu 31 față de săptămâna anterioară.

Dintre acestea, mai mult de jumătate (439) au avut drept cauză întârzierea sau rotația echipajelor sau aeronavelor.

Reprezentanții CNAB au realizat și un top al companiilor care au avut cele mai multe încălcări ale programului curselor.

Astfel, cele mai multe zboruri întârziate s-au înregistrat, în ordine, la companiile aeriene Wizz Air (230 de zboruri), Blue Air (166) și Ryan Air (146). În această săptămână, au fost anulate 12 zboruri.

Per ansamblu, în intervalul 18-24 august 2022, pe Aeroportul Otopeni au fost operate 2.326 zboruri, dintre care 2.187 regulate.

Val de reclamații privind zborurile

Una dintre cele mai recente sesizări privind cursele de pe Aeroportul Otopeni a fost experiențe neplăcută împărtășită de jurnalistul Victor Ciutacu, cursă care chiar se încadrează în intervalul evaluat de CNAB.

El a povestit finalul nefericit al concediului în Antalya, în noaptea de sâmbătă spre duminică, de unde a plecat cu aproximativ cinci ore întârziere. Este vorba de cursa charter din Antalya H41578, operată de agenția Fibula, care a ajuns cu aproape cinci ore întârziere la Otopeni, după ce a plecat de dimineață cu patru ore întârziere, că au schimbat un cauciuc pe pistă și, dupa aia, s-au luat și călătorii la bătaie, iar între timp, a mai făcut și o cursă Antalya-Baia Mare și retur, după cum a povestit jurnalistul.

Povestea sa venea după ce nervii pasagerilor fuseseră întinși la maximum și sâmbătă, 20 august, pe aeroportul Otopeni, iar situația era departe de a fi singulară în acest sezon.

Care sunt drepturile pasagerilor aerieni

De amintit că Autoritatea Naționale pentru Protecția Consumatorilor  sfătuiește clienții companiilor de zbor să se adreseze, în primă instanță, operatorilor economici de transport aerian sau agențiilor de turism intermediare, pentru soluționări amiabile, iar, în situația în care drepturile acestora sunt încălcate, să se adreseze autorităților competente. În esență, în conformitate cu Regulamentul European nr. 261, consumatorii au dreptul să solicite compensații de până la 600 de euro, pentru un zbor anulat, iar acest lucru este valabil chiar și în situația în care compania aeriană a asigurat un zbor alternativ.

Recuperarea compensațiilor se poate face fie amiabil, la operatorul economic, fie prin intermediul ANPC și Centrul European al Consumatorilor România, care realizează acest lucru, cu titlu gratuit. Sunt prevăzute compensații și în cazul pierderii bagajelor, conform prevederilor detaliate în ghidul ECC România.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ce sport practică fiica lui Corduneanu? Elisa îi calcă pe urme, deși are 12 ani
EXCLUSIV: Cât plătesc românii pentru o sticlă de apă plată în restaurantele din București. Prețurile...
Wow sau Bau? Mike a uimit trecătorii după ce a apărut în colanţi la braţul...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Legea care intră în vigoare în România. Devine obligatoriu în toată țara
Alex Ciucu, surprins cu amanta în plin proces de divorț. Ar fi ținut-o ascunsă timp...
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Gestul disperat făcut de David Pușcaș pentru a avea bani de chirie: "Eram în momente...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Descoperiți ce se ascunde în construcția unui model de masă rece de top