Declarația sfâșietoare a unei supraviețuitoare din Colectiv: ”Personaje aberante apar ca o infecție oportunistă și îngroapă acest neam în mizerie, pentru a se ridica peste mormântul lui”

Declarația sfâșietoare a unei supraviețuitoare din Colectiv: ”Personaje aberante apar ca o infecție oportunistă și îngroapă acest neam în mizerie, pentru a se ridica peste mormântul lui”
Imagine: Arhiva GÂNDUL
Publicat: 20/10/2021, 13:32
Actualizat: 20/10/2021, 17:30

Incendiul din clubul Colectiv a avut loc în noaptea de vineri 30 octombrie 2015, în incinta unui club situat în sectorul 4 din București într-o fostă hală a fabricii Pionierul, iar Alexandra Furnea – care a reușit să scape cu viață din cel infern al flăcărilor – postează un mesaj cutremurător în mediul online.

Alexandra Furnea își exprimă dezamăgirea pentru un destin ”șubred” al României, într-o perioadă de criză medicală acută, dar care continuă o ”linie” a unor suferințe profunde, printre care s-a aflat și se află tragedia de la Colectiv.

În fiecare octombrie, oamenii își aduc aminte de Colectiv, mărturisește Alexandra, își doresc mărturisiri sau așteaptă ”relatări cu zâmbetul pe buze despre cum binele învinge răul”.

”Este din nou octombrie și oamenii încep să-și amintească de Colectiv. Căsuța de mesaje se populează cu întrebări și propuneri venite din partea presei iar telefonul sună, afișând numere necunoscute în spatele cărora se ascund reporteri cu invitații la emisiuni TV. Unii caută drama. Vor mărturisiri sfâșietoare despre cum nu m-am făcut bine. Despre cum încă doare. Alții așteaptă povești de succes sau show. Își doresc relatări rostite cu zâmbetul pe buze despre binele care învinge întotdeauna răul. Cei mai mulți au nevoie de un subiect actual care să umple niște rubrici și să bifeze tema de interes a sezonului, un subiect emoționant, ușor de transformat într-o armă în eternul război care se dă pentru sufletele românilor”, scrie Alexandra Furnea.

”Un destin uman, cu toate complexitățile și nuanțele lui de gri, se preschimbă, cât ai clipi, într-un stimul și nimic mai mult, pentru sistemul nervos șubred și haotic al acestei țări, aflate în profundă suferință”

Alexandra Furnea

”O țară în care oamenii ard în spitale ca niște torțe însuflețite

Alexandra Furnea reușește să ”zugrăvească” – cu o tristețe incomensurabilă trasmisă prin fiecare rând – un tablou înfiorător de trist al unei Românii contemporane care, de fapt, nu poate răspunde unor întrebări esențiale.

Oamenii încă ard în spitalele din România – ”ca niște torțe însuflețite”, scrie Alexandra – iar autoritățile nu fac altceva decât să arunce vina dintr-o parte în alta, ca într-un joc absurd. Dar concluziile triste ale supraviețuitoarei de la Colectiv nu se opresc aici. Dreptatea este ”mimată cu schimonoseli teatrale”, procesul ”Colectiv” este ”un simulacru de justiție”, totul rezumându-se la ”a trage, în fel și chip, de timp”.

”Cum să fiu, într-o țară în care oamenii ard în spitale ca niște torțe însuflețite ce aruncă lumini crude, sfredelitoare, asupra corupției și a delăsării în care ne complacem? Cum să fiu, într-o țară în care autoritățile azvârlă vina dintr-o parte în alta și când nu mai au cui să o paseze, ridică din umeri și merg înainte, fără să le pese de zgomotul de sfărâmare pe care îl scot pașii lor greoi când calcă peste cadavrele acestui neam? Cum să fiu, într-o țară în care sistemul juridic umilește victimele pentru a proteja vinovații, mimând dreptatea cu schimonoseli teatrale, de mare mincinoasă? Cum să fiu când am senzația că procesul Colectiv s-a transformat într-un simulacru de justiție al cărui scop este acela de a trage, în fel și chip, de timp pentru a amâna pronunțarea unei sentințe, spre a menaja sensibilități politice și de stat?”, se întreabă Alexandra Furnea.

”Cum să fiu când astăzi, cu 10 zile înainte de comemorarea celor 6 ani trecuți de la incendiu, este programat un nou termen în acest proces și, în loc să simt speranță, mă aștept la tot ce este mai rău din partea unui sistem în care ar trebui să cred?”

Alexandra Furnea, supraviețuitoare Colectiv

Cum să fiu când în 2021, în România, suntem tot în 2015?

Alexandra constată, cu amărăciune, că România se află, paradoxal, tot în anul 2015. Lipsa de empatie și de umanitatea afectează întreaga societate românească, iar cei care nu se află în aceeași ”tabără” – respectiv oamenii care nu s-au vaccinat încă – sunt declarați, imediat, ”dușmani”.

Totul se trage din perioada de tristă amintire a comunismului, mai notează Alexandra Furnea pe pagina sa de socializare, iar ”politicienii vechi în straie noi” reușesc  doar să ducă mai departe un întreg dezastru, sădind semințele neîncrederii printre oamenii cărora le țin destinele în mâini.

”Cum să fiu când mă uit în jur și văd tot mai multă ură? Tot mai multă lipsă de empatie și de umanitate, chiar și la nivelul cetățenilor cu pretenții, nu doar al presei sau al politicienilor. Ne supărăm pe semenii noștri care nu s-au vaccinat. Propunem scenarii îngrozitoare care presupun să li se nege tratamentul odată ce ajung în spital, ca să «vadă cum e». Îi transformăm în dușmani și aproape că ne bucurăm când «o pățesc», fără să realizăm că vasta majoritate a acestor oameni sunt victime ale monstrului în care a fost transformat România de «autoritățile» corupte care ne țin destinele în mâini”, constată Alexandra.

”După decenii întregi de comunism în care acestea și-au bătut în fel și chip joc de noi, ne-au îndobitocit, ne-au mințit și ne-au terorizat, pentru ca, mai apoi, în «democrație», să ne înșele, să ne fure, să distrugă sistemul de sănătate și să ne umilească – deseori aceiași politicieni vechi, în straie noi! – chiar este de mirare că am ajuns în acest hal, că neîncrederea a devenit singura reacție de care suntem capabili? Nu e nevoie să fii expert în psihologie socială ca să realizezi de unde ni se trag anumite prejudecăți și ca să înțelegi cât de adâncă este trauma colectivă. Adâncă, nevindecată și nevindecabilă momentan”

Alexandra Furnea

”În plină tragedie, politicienii se bat pe burți la evenimente cu mii și zeci de mii de alți sfidători plătiți din banii poporului”

România traversează o criză medicală acută, perspectivele fiind sumbre în condițiile în care numărul infectărilor și al deceselor crește constant, iar Alexandra trage un semnal de alarmă impresionant, spunând că politicienii de azi – în loc să ia măsurile necesare pentru binele tuturor românilor – nu fac altceva decât să demonstreze o superficialitate ieșită din comun.

Este vorba, în ultimă instanță, de o ”infecție oportunistă” profundă, iar organismul deja slăbit al României este ”cotropit”.

”Într-o țară în care, în plină tragedie, politicienii, în loc să fie exemple de conduită, merg la chefuri, nu poartă mască, se bat pe burți la evenimente cu mii și zeci de mii de alți sfidători plătiți din banii poporului, într-o țară în care în multe spitale încă fac ravagii nosocomialele, este chiar atât de uimitor că disprețul profund față de așa-zisele «autorități» ne întunecă judecata? E de mirare că, într-un asemenea context, apar – ca o infecție oportunistă care cotropește un organism deja slăbit – tot soiul de personaje aberante și de «partide» politice extremiste care profită de vulnerabilitățile acestui neam pentru a-l îngropa și mai adânc în mizerie și pentru a se ridica, efectiv, peste mormântul lui, declamând, prin tot soiul de vectori dubioși, teorii care strepezesc creierii oricărui om sănătos?”, se întreabă Alexandra.

”Și regret să o spun, dar nu prea suntem sănătoși în România, nici trupește, nici sufletește. Educația, singura care ne-ar putea însănătoși, a fost distrusă tot de aceste paiațe diabolice și hulpave și a devenit un lux pentru un procent semnificativ al populației țării, prea preocupat să-și asigure subzistența ca să poată gândi limpede”.

Alexandra Furnea: ”O Românie bolnavă, chinuită, furată și neconformă, fără avize și fără căpătâi”

Mesajul Alexandrei Furnea, supraviețuitoare Colectiv, nu este doar un semnal de alarmă. Este și un strigă de ajutor, un apel, în cele din urmă, către toți cei care pot depăși interesele politice ale momentului și se pot implica pentru a rezolva criza sanitară și pentru a ”vindeca” România de ”boala” care ”mușcă” la toate nivelurile.

Cei vinovați ar trebui trași la răspundere, mai scrie Alexandra Furnea, numai că ”lupta dintre noi” este în plină desfășurare, iar scenariile se construiesc în spatele unor uși închise, totul pentru adevărata problemă să fie ascunsă – ”corupția lor”.

”Țara arde și cu ei, și cu «noi» în brațe, vaccinați sau nevaccinați, susținători ai unui partid sau ai celuilalt. În loc să ne îndreptăm scârba spre ei, mai bine i-am trage la răspundere pe cei care reprezintă puterea, cei cu adevărat vinovați de toate tragediile evitabile care se produc în România, cei care au distrus societatea românească, au omorât sentimentul de solidaritate, au ruinat sistemul sanitar, au fost mereu mai preocupați de imagine decât de binele poporului și care acum aruncă vina pentru suferința teribilă a acestor zile pandemice pe oamenii pe care trebuiau să îi ajute. Suntem, însă, prea ocupați cu lupta dintre noi, cu urzirea de tabere, ca să vedem că, și de data aceasta, ne-au prostit, deviindu-ne atenția de la cauza adevărată a problemei: corupția lor. Eterna lor corupție. Politicienii noștri cei de toate zilele, alții dar mereu aceiași, mânați de lăcomii și de metehne bătrâne și ucigașe”, acuză Alexandra Furnea.

Ce face, acum, supraviețuitoare de la Colectiv? Dincolo de dezamăgirea permanentă pe care o trăiește, văzând ce se întâmplă în România anului 2021, Alexandra mărturisește că încă nu are un răspuns. Nici măcar unul. Și asta în vreme ce ”Români bolnavă” este populată – în funcții publice –  de ”aroganți, hoți, sifdători, incompetenți și corupți”.

”Cum sunt? Nu am un răspuns. Cel puțin nu unul care să satisfacă astfel de curiozități sezoniere care mă găsesc, octombrie de octombrie, în același loc în care eram acum 6 ani. Într-o Românie bolnavă, chinuită, furată și neconformă, fără avize și fără căpătâi, fără autorități reale, populată de funcționari publici – căci asta sunt, de fapt, politicienii, niște slujbași aflați în serviciul nostru, nu invers – aroganți, hoți, sifdători, incompetenți și corupți”, încheie Alexandra Furnea un mesaj curemurător.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Decizie pentru cei care nu locuiesc la adresa din buletin. E OBLIGATORIU în 15 zile
Scandal uriaș în showbizul românesc. Protagoniști, Smiley, Damian Drăghici și Dinu Maxer
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Patru sulițe aborigene, returnate Australiei după 250 de ani