DECLARAȚII EXCLUSIVE | Ce se va întâmpla cu ucrainenii rătăciți în Munții Maramureșului. Din cei șase bărbați, patru au fost recuperați, unul a fost găsit mort, iar un altul este încă dat dispărut

DECLARAȚII EXCLUSIVE | Ce se va întâmpla cu ucrainenii rătăciți în Munții Maramureșului. Din cei șase bărbați, patru au fost recuperați, unul a fost găsit mort, iar un altul este încă dat dispărut
FOTO - Salvamont Maramureș
Publicat: 27/12/2022, 18:59
Actualizat: 27/12/2022, 20:16

Șase cetățeni ucraineni s-au rătăcit, în ajunul Crăciunului, în Munții Maramureșului. Patru dintre ei au fost găsiți de salvamontiști și polițiștii de frontieră din Satu Mare, unul a fost găsit mort, marți, iar un altul este încă dat dispărut. Toți au fugit din calea războiului și, fiind instaurată Legea Marțială, nu au voie să-și părăsească țara. În astfel de cazuri, de trecere frauduloasă a frontierei, dacă se solicită o formă de protecție internațională, se analizează fiecare caz în parte. În ultima săptămână, până astăzi, niciun cetățean ucrainean nu solicitase vreo formă de protecție.

Contactat telefonic de Gândul, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră (ITPF) Sighetu Marmaţiei, Oana Pârcălab, ne-a declarat că la această oră, primii doi ucraineni gășiți au fost recuperați medical și au solicitat o formă de protecție temporară, ei fiind plasați deja în Centrul de la Șomcuta Mare.

„Ceilalți doi, recuperați ieri de echipajele de salvare, vor fi preluați de către polițiștii de frontieră maramureșeni și, în funcție de mersul anchetei și de o eventuală cerere a lor, de protecție, se va analiza cazul. Al patrulea ucrainean a ajuns la baza muntelui la ora 02:30, azi-noapte”.

După recuperarea medicală, aceștia vor fi preluați de polițiștii de frontieră, care îi vor cerceta pentru fapta săvârșită. Unul dintre bărbați are un picior rupt și to

„Este vorba de un dosar de trecere frauduloasă de frontieră”, a mai declarat pentru Gândul purtătorul de cuvânt al Poliției de Frontieră Sighetu Marmaţiei.

Un al cincilea bărbat a fost găsit mort, marți, de către un cioban, potrivit Digi 24. Victima se afla într-un râu, aproape de o prăpastie, și era deja decedat.

Astfel, în jurul orei 17:30, un localnic din Crasna Vișeului a informat o patrulă a Poliției de Frontieră aflată în teren că în munte, într-o râpă, a descoperit un bărbat fără semne vitale. Polițiștii de frontieră au anuntat imediat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Maramureș și Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Maramureș.

Un al șaselea cetățean ucrainean este în continuare dat dispărut și nu se mai știe nimic despre el. Miercuri dimineață, salvatorii vor decide dacă pot trimite un elicopter în căutarea sa, ținând cont de vremea nefavorabilă din zonă.

Cei șase au sunat la 112 și au cerut ajutor, în Ajunul Crăciunului, spunând că au rămas blocați la o altitudine de peste 1.800 de metri, în zona Vârfului Pop Ivan, unul dintre ei având şi piciorul fracturat după ce a căzut într-o prăpastie adâncă de 300 de metri. De asemenea, toți au suferit hipotermii.

Doi dintre cei patru ucraineni au fost salvați ieri, în zona vârfului Pop Ivan, fiind observați dintr-un elicopter al Inspectoratului General de Aviație. Unul dintre ei a fost preluat de elicopter, iar celălalt a fost coborât pe jos.

De la începerea conflictului din Ucraina, 4.397 de cetățeni ucraineni au solicitat azil în România. Ei beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislația națională.

De asemenea, din data de 18 martie 2022 și până în prezent, au fost emise 101.009 permise de ședere pentru beneficiarii protecției temporare, 13 fiind acordate doar în ultimele 24 de ore.

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Anunț pentru cei care stau la ultimul etaj din bloc. Toți proprietarii de apartamente trebuie...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”