Deputatul Bogdan-Alin Stoica, decorat de Președintele Albaniei cu ”Ordinul Drapelului” în grad de cavaler

Deputatul Bogdan-Alin Stoica, decorat de Președintele Albaniei cu ”Ordinul Drapelului” în grad de cavaler
Deputatul Bogdan-Alin Stoica, decorat de președintele Albaniei, Ilir Meta
Publicat: 10/05/2022, 16:37
Actualizat: 10/05/2022, 17:03

Deputatul Bogdan-Alin Stoica, reprezentantul minorității naționale albaneze în Parlamentul României, a primit cea mai înaltă distincție a statului albanez, ”Ordinul Drapelului” în grad de cavaler, din partea președintelui Albaniei, Ilir Meta.

Ceremonia s-a desfășurat la Palatul Prezidențial din Tirana – vineri, 6 mai 2022 – în prezența reprezentanților Asociației Liga Albanezilor din România, a ambasadorului României în Albania, Octavian Șerban, și a primarului orașului albanez Shkodra, Badh Spahia.

În discursul susținut cu ocazia ceremoniei, Ilir Meta – președintele Albaniei, Ilir Meta – a subliniat motivele care au stat la baza deciziei de decorare a parlamentarului român:

”Astăzi apreciem activitatea sa, exprimând recunoștința statului albanez, pentru susținerea și promovarea continuă a celor mai bune valori culturale, istorice și a tradițiilor albanezilor din România, precum și pentru contribuția remarcabilă în păstrarea limbii albaneze și a identității noastre naționale. Deputatul Stoica a oferit și oferă în continuare sprijinul său pentru consolidarea și întărirea relațiilor excelente între Albania și România”, a spus președintele Albaniei.

Deputatul Bogdan-Alin Stoica, reprezentantul minorității naționale albaneze în Parlamentul României, a primit cea mai înaltă distincție a statului albanez, ”Ordinul Drapelului” în grad de cavaler | Sursa foto – Asociația Liga Albanzilor din România (ALAR)

Încă din perioada Renașterii naționale, comunitatea albaneză din România a jucat un rol esențial

Președintele Ilir Meta, a reamintit faptul că, încă din perioada Renașterii naționale, comunitatea albaneză din România a jucat un rol esențial în afirmarea conștiinței naționale a albanezilor, iar România a fost mereu un partener sincer și loial pentru Albania.

Deputatul Bogdan-Alin Stoica se află la al doilea mandat ca reprezentant al minorității naționale albaneze din România. Începând cu sfârșitul anului 2016, atunci când Bogdan-Alin Stoica a devenit reprezentant al minorității, activitatea Asociației Liga Albanezilor din România (ALAR) a cunoscut o dezvoltare extraordinară.

Beneficiind și de sprijinul acordat de statul român minorităților naționale, ALAR s-a angajat într-o campanie de acțiuni culturale majore, de evidențiere și promovare nu doar a identității cultural-istorice a comunității albaneze, ci și de consolidare a relațiilor dintre popoarele român și albanez.

Asociația publică două reviste – una lunară, iar cealaltă trimestrială – editează și distribuie gratuit cărți științifice și literare, organizează expoziții de artă, concerte și festivaluri, fiind o prezență nelipsită de la marile evenimente de profil din România.

Deputatul Bogdan-Alin Stoica și-a concentrat eforturile și pe crearea și întreținerea relațiilor între parlamentarii români și cei albanezi, între autoritățile și instituțiile publice din România și din Albania. La invitația sa, s-au aflat în România numeroși oficiali albanezi, iar deputați și senatori români au participat la evenimente și acțiuni în Albania.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politică citeste mai mult