Deputatul Mugur Cozmanciuc a fost achitat definitiv de Înalta Curte. Avocatul Cristian Ene: „Fapta de care a fost acuzat nu a existat niciodată”. Va cere parlamentarul despăgubiri?

Deputatul Mugur Cozmanciuc a fost achitat definitiv de Înalta Curte. Avocatul Cristian Ene: „Fapta de care a fost acuzat nu a existat niciodată”. Va cere parlamentarul despăgubiri?
Publicat: 25/01/2023, 17:08
Actualizat: 25/01/2023, 18:47

Deputatul Corneliu-Mugurel Cozmanciuc, fost preşedinte al organizației PNL Neamţ, a fost achitat definitiv, miercuri, de judecătorii Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), într-un dosar în care a fost acuzat de Direcția Națională Anticorupție (DNA) de trafic de influenţă. Mai concret, procurorii anticorupție au susținut că parlamentarul liberal a cerut de la un om de afaceri 500.000 lei pentru a interveni pe lângă ministrul Mediului, pentru numirea unei persoane în funcţia de director general al Administraţiei Naţionale „Apele Române”, faptă care, susține avocatul său, nu a existat, conform probelor depuse în fața instanței. Hotărârea nu mai poate fi atacată, este definitivă.

Dosarul privind infracțiuni de corupție în care a fost vizat deputatul Corneliu-Mugurel Cozmanciuc, aflat la al treilea mandat în Parlament, alături de inculpații Vlad Marcoci și Sorin Emanoil Ciufudean, a ajuns la Completul de 5 judecători, după ce DNA a atacat sentința Secției penale a ÎCCJ, în mai 2022, care îi achitase.

Deputatul Mugur Cozmanciuc a comentat, într-o postare pe Facebook, decizia de achitare a ICCJ.

„‼️ SUNT NEVINOVAT ‼️ Așa cum am afirmat cu tărie și răspundere, încă de acum 2 ani, când am aflat cu surprindere că am fost trimis in judecată.  2 ANI AM TĂCUT NEVINOVAT, iar prin decizia de astăzi, dată de completul de 5 judecători, de la Înalta Curte de Casație și Justiție, am fost ACHITAT. DECIZIA ESTE DEFINITIVĂ‼️ Două instanțe, formate din complet de 3 judecători, respectiv 5 judecători, au constatat în unanimitate că FAPTA NU EXISTĂ. NU AU EXISTAT PROBE ȘI NICI NU ERA TEMEI PENTRU CA ACEST DOSAR SĂ MĂ PUNĂ ÎN SITUAȚIA DE A FI TRIMIS ÎN JUDECATĂ. Mă bucur că a existat o judecată dreaptă”, a scris, miercuri după-amiază, deputatul.

Acuzațiile DNA

Cei trei au fost trimiși în judecată de procurorii DNA în februarie 2021. Mai concret, procurorii DNA Bacău au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților Corneliu-Mugurel Cozmanciuc, la data faptei și în prezent deputat în Parlamentul României și atunci președinte al organizației județene a unui partid politic, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență, Vlad Marcoci, fost deputat PSD, la data faptei inginer în cadrul Administrației Naționale „Apele Române”, pentru săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență și o persoană fizică, respectiv Sorin Emanoil Ciufudean, la data faptei administrator al unei societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunii de instigare la cumpărare de influență.

În rechizitoriul întocmit, procurorii susținut că în perioada 4 – 27 noiembrie 2019, inculpatul Corneliu-Mugurel Cozmanciuc ar fi pretins de la inculpatul Marcoci Vlad suma de 500.000 de lei, lăsând să se creadă că va interveni pe lângă ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor din acea perioadă pentru ca acesta să numească în funcția de director general al Administrației Naționale „Apele Române” (A.N.A.R.) o persoană apropiată de omul de afaceri.

Banii urmau să fie remiși în două tranșe, iar cel care trebuia să asigure plata era omul de afaceri, explicat procurorii DNA, precizând că numirea respectivă nu s-a mai produs, deoarece, în data de 21 ianuarie 2020, în funcția de director general al A.N.A.R. a fost numită o altă persoană.

Avocatul Cristian Ene
Avocatul Cristian Ene

„Încă din prima instanță am susținut în fața judecătorilor că probele nu dovedesc în niciun fel că fapta de care a fost acuzat domnul deputat ar fi existat vreodată. S-au administrat probe în fața primei instanțe, care a constatat că într-adevăr, fapta nu a existat, după care parchetul a atacat această hotărâre cu apel, iar azi Înalta Curte de Casație și Justiție, în completul de cinci, a respins apelul, constatând același lucru, că fapta de care a fost acuzat domnul Mugur Cozmanciuc nu a existat niciodată”, a explicat, pentru Gândul, apărătorul său, avocatul Cristian Ene.

Întrebat dacă parlamentarul liberal intenționează să ceară despăgubiri, avocatul a susținut că o decizie încă nu a fost luată. „Nu comentăm în acest moment, așteptăm motivarea hotărârii, domnul deputat va lua o decizie în viitorul apropiat”, a precizat Cristian Ene.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Din Londra s-a mutat într-un sătuc din România. De ce a renunțat Andrei la luxul...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Ai văzut-o? Copilă de doi ani dispărută în Serbia, căutată pe teritoriul României. Autoritățile fac...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge noua Dacia Duster în off-road? Test în condiții reale cu noul SUV românesc...
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Putin CUTREMURĂ Europa! Ce țări poate ATACA Rusia: E legitim
Lui Meghan nu-i pasă de cancerul Regelui Charles și prințesei Kate
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
”Ne înclinăm în fața domnișoarei doctor și ne luăm rămas bun” Durere fără margini la...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată că sărăcia poate accelera îmbătrânirea creierului