Descoperire! Fumătorii au de două ori mai multe șanse să renunțe la fumat folosind citozina. Cum se poate găsi această substanță

Descoperire! Fumătorii au de două ori mai multe șanse să renunțe la fumat folosind citozina. Cum se poate găsi această substanță
Publicat: 02/01/2024, 12:22

Fumătorii care doresc să renunțe la fumat au mai mult de două ori mai multe șanse de succes dacă iau o pastilă care reduce dorințele de nicotină, au declarat medicii, afirmând că medicamentul ar putea juca un rol important în ajutorul oamenilor să renunțe la acest obicei.

Renunțarea la fumat rămâne una dintre cele mai comune rezoluții de Anul Nou, dar se situează constant printre cele mai dificile de menținut, în mare parte din cauza naturii extrem de dependente a nicotinei.

Medicii au examinat un medicament numit citozină, un ingredient natural al semințelor de laburnum (salcâm galben), care ar putea ajuta fumătorii să își învingă dependența.

Medicamentul a fost utilizat în Europa centrală și de est de decenii, dar nu este disponibil în majoritatea țărilor, inclusiv în SUA. Medicamentul a primit recent aprobare regulamentară în Marea Britanie, unde pastilele vor fi disponibile mai târziu în acest luna.

Cercetătorii din Argentina au analizat 12 studii controlate

Cercetătorii din Argentina au analizat 12 studii controlate care au comparat ratele de succes ale fumătorilor care au încercat să renunțe la fumat luând citozină, un placebo, un alt medicament pentru renunțarea la fumat numit vareniclină (Champix) sau terapii cu înlocuirea nicotinei, cum ar fi plasturii și guma de mestecat.

Pastilele de citozină au fost de peste două ori mai eficiente decât placebo-ul în a ajuta oamenii să renunțe la fumat, au constatat cercetătorii, în timp ce mai multe dintre studiile din revizuire au sugerat că medicamentul era similar cu vareniclina și posibil mai eficient decât terapia cu înlocuire a nicotinei. Detaliile sunt publicate în jurnalul Addiction.

“Studiul nostru adaugă dovezi că citozina este un ajutor eficient și ieftin pentru renunțarea la fumat. La nivel mondial, fumatul este considerat principala cauză de deces evitabil. Citozina are potențialul de a fi una dintre marile soluții la această problemă”, a spus Omar de Santi, un toxicolog la Spitalul Național Posadas din Argentina.

Fumatul rămâne principala cauză de boală și deces evitabil în Marea Britanie

În timp ce fumatul a scăzut dramatic în Marea Britanie în ultimii 50 de ani, rămâne principala cauză de boală și deces evitabil. Estimativ 100.000 de persoane mor în fiecare an în Marea Britanie din cauza fumatului, mai mult decât următoarele cinci cauze combinate, potrivit Royal Society for Public Health.

Ultimele descoperiri vin după un studiu major condus de Universitatea Oxford în septembrie, care a concluzionat că țigările electronice, vareniclina și citozina sunt la fel de eficiente în a ajuta aproximativ 14 din 100 de fumători să renunțe timp de cel puțin șase luni. Doar aproximativ șase fumători din 100 renunță pentru aceeași perioadă fără a utiliza oricare dintre ajutoarele pentru renunțarea la fumat, a constatat acel raport.

Pastilele de citozină urmează să fie disponibile în Marea Britanie ca medicament eliberat pe bază de prescripție medicală până la sfârșitul lunii ianuarie. Dar costul, de 115 lire sterline pentru un curs de 25 de zile cu 100 de pastile, poate descuraja unele zone să furnizeze medicamentul ca parte a serviciilor lor de sănătate, scrie The Guardian.

Foto: Shutterstock

Elena Popescu
Elena Popescu iubește jurnalismul încă din adolescență, atunci când și-a descoperit pasiunea pentru scriitură. Primul job a fost la numai 21 de mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
FOTO. Andreea Prisăcariu, imagine controversată, în costum de baie, în Vinerea Mare! Rebela tenisului românesc...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
ADIO, maestre! A murit Căpitanul din Titanic și Regele din Stăpânul Inelelor
Arpad Paszkany, un iepuraș de lux. Ce cadou i-a cumpărat iubitei mai tinere cu 25...
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ