Medicul neurochirurg Vlad Ciurea susține despre cartof, un aliment foarte consumat de români, că ar trebui mai degrabă interzis, având în vedere efectul nociv pe care îl are asupra creierului.
De altfel, multe persoane adoră cartofii prăjiți, fără ca măcar să știe toate riscurile la care se expun.
Medicul recunoaște că el însuși a renunțat să mai consume cartofi, de aproape zece ani. Deși vorbim despre o legumă, adevărul este că aceasta nu aduce niciun avantaj pentru activitatea cerebrală. Iar dacă e să vorbim despre cartofii prăjiți, aceștia conțin și o cantitate mare de ulei.
„Cred că de 10 ani nu am mai mâncat. Cartoful, în general, îl îndepărtez. Știu că acest carbohidrat nu favorizează sub nicio formă activitatea cerebrală. (…). Toate prăjelile fac rău, tot ce se face în ulei fierbinte. Dacă ne mai gândim și la cărnăria care vine în valuri, toate acestea fac rău. Și super condimentate, la fel fac rău”, a declarat Vlad Ciurea în cadrul emisiunii iThink, difuzată pe Antena 3.
Și nu doar cartoful poate deveni nociv pentru creier, ci și pâinea, atunci când este consumată în cantități mari. Se pare că aceasta încetinește activitatea creierului.
Potrivit lui Vlad Ciurea, acest aliment conține aceleași substanțe ca și cartofii, chiar dacă ambele sunt gustoase. În cantitate mică în schimb, pâinea poate fi o alegere bună.
„Pâinea, în cantitate mică, este bună. Dar pâinea pentru creier, moleșește activitatea cerebrală. Tot carbohidrat este la bază. Iar amidonul stă la baza carbohidraților. Îmi pare rău, dar astea sunt adevărurile”, a precizat neurochirurgul.