Directoarea Operei din Iaşi, Beatrice Rancea, sub control judiciar într-un dosar de deturnare de fonduri. Prejudiciul este estimat la 5 milioane de lei

Directoarea Operei din Iaşi, Beatrice Rancea, sub control judiciar într-un dosar de deturnare de fonduri. Prejudiciul este estimat la 5 milioane de lei
Directoarea Operei din Iaşi, Beatrice Rancea, sub control judiciar într-un dosar de deturnare de fonduri cu un prejudiciu de 5 milioane lei. Foto: YouTube
Publicat: 02/03/2021, 09:29
Actualizat: 02/03/2021, 09:34

Directoarea Operei Naționale Iași Beatrice Rancea si  14 angajați ai instuției culturale ieșene au fost audiati de  DIICOT Iași. Beatrice Rancea este suspectată că a condus un grup infracțional organizat și a încălcat legea achizițiilor publice. Prejudiciul ar fi de 5 milioane de lei.

Directoarea Operei din Iaşi, Beatrice Rancea, pusă sub control judiciar

După ce a fost audiată timp de mai multe ore, procurorii DIICOT au decis ca directoarea Operei de la Iaşi să fie pusă sub control judiciar.

Procurorii DIICOT au efectuat luni 26 de percheziții în Iași și în București într-un dosar în care acuzațiile sunt de delapidare și fals.

Luni dimineaţă, 1 martie, procurorii şi jandarmii ieşeni au descins la sediul Operei Naţionale Române din Iaşi. Aceştia au căutat documente, apoi i-au luat pe unii angajaţi, apropiaţi ai managerului Beatrice Rancea, şi au mers împreună la locuinţele acestora pentru noi percheziţii, notează Ziarul de Iaşi.

“În cauză s-a reținut faptul că, începând cu anul 2014, s-a constituit și a acționat, alternativ, în municipiile Iași, respectiv București, un grup infracțional organizat condus de către o persoană, în calitate de mananger al unor instituții culturale din municipiile Iași și București, grup la care au aderat ulterior și alte persoane”, arată DIICOT, într-un comunicat.

Beatrice Rancea, acuzată de deturnare de fonduri

Beatrice Rancea este principalul suspect într-un dosar de fraudă, potrivit Digi24. Procurorii au efectuat percheziții la Opera Națională din Iași, unde ea este directoare. Este vizată și creatoarea de modă Doina Levintza, fiind acuzate de fraudă financiară.

În dosar se verifică subvențiile acordate de Ministerul Culturii pentru promovarea sistemului cultural prin intermediul Operei Naționale Române și al Operei Naționale Române Iași, potrivit anchetatorilor.

Acţiunea poliției și procurorilor ar avea la bază un raport al Curţii de Conturi, dar și un denunț al fostei contabile șefe, demisă anul trecut de Beatrice Rancea.

Conform click.ro, fosta contabila-şefă a Operei, demisă şi retrogradată, o acuză pe Rancea că ”ar fi folosit abuziv banii instituției și ar fi încheiat contracte în scop personal”.

”Au fost luate zece televizoare, frigidere, maşini de spălat, 20 de aspiratoare, laptopuri şi alte zeci de produse fără să existe documentele necesare din punct de vedere legal: referate de necesitate, procese-verbale de recepţia mărfii, plăţi către furnizori fără a fi încheiate contracte cu ei, doar în baza facturilor, fiind sute de produse care nu au trecut prin magazia centrală a Operei“, a declarat contabila.

Ministerul Culturii a trimis primul corp de control în luna februarie 2020, iar în urma raportului au fost găsite 140 de nereguli. Cel de al doilea corp de control a fost trimis în luna octombrie 2020, iar până astăzi este așteptat raportul acestuia.

Ministerul Culturii anunță că va colabora cu procurorii

”Referitor la perchezițiile care au avut loc, astăzi, la Opera Națională din Iași, vă informăm că Ministerul Culturii va pune la dispoziția DIICOT, la solicitarea acesteia, toate documentele necesare, va coopera cu instituțiile de control ale statului și va răspunde oricăror solicitări legale, necesare pentru bunul mers al anchetei”, conform Ministerului Culturii.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
E OBLIGAȚIE pentru șoferii din România. REGULA de care trebuie sa țină cont când întâlnesc...
Vreme aspră și azi, în România. Unde va ploua din plin
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Patru sulițe aborigene, returnate Australiei după 250 de ani