Prima pagină » Actualitate » „Doctorul GOOGLE” pune vieți în pericol. Avertisment dur al unui medic român despre autodiagnosticarea online

„Doctorul GOOGLE” pune vieți în pericol. Avertisment dur al unui medic român despre autodiagnosticarea online

„Doctorul GOOGLE” pune vieți în pericol. Avertisment dur al unui medic român despre autodiagnosticarea online

Tot mai mulți români ajung să-și agraveze starea de sănătate din cauza informațiilor inexacte găsite online. Medicul Mihai Grecu, șeful UPU SMURD Timiș, trage un semnal de alarmă privind tendința periculoasă de a căuta diagnostice și tratamente pe internet.

„Accesul liber la informații pe care îl oferă internetul are și partea sa întunecată. Folosirea motoarelor de căutare sau, mai nou, a inteligenței artificiale, presupune discernământ în alegerea surselor sau în punerea întrebărilor corecte, pentru că telefonul sau calculatorul vor da răspunsuri doar în raport cu informațiile pe care le furnizăm”, a explicat dr. Mihai Grecu.

Dr. Mihai Grecu: „Atrag atenția asupra pseudoștiinței”

Șeful UPU avertizează că informațiile greșite sau incomplete pot distorsiona grav relația medic-pacient și pot duce la decizii care pun sănătatea în pericol:

„Informațiile care provin din surse cu o calitate îndoielnică, informațiile trunchiate, necunoașterea unor termeni medicali sau interpretarea lor eronată sunt tot atâtea motive care îngreunează o relație corectă medic-pacient. Nu în ultimul rând aș vrea să atrag atenția asupra pseudoștiinței și asupra teoriilor nevalidate care, din păcate, fac victime, fără ca cei vinovați de punerea în circulație a acestor informații neverificate și toxice să fie trași la răspundere”.

Potrivit dr. Grecu, fenomenul autodiagnosticării produce două tipuri de efecte negative majore: fie întârzierea prezentării la medic, fie panica inutilă.

„Există pacienți care nu se prezintă la timp la medic pentru că apreciază că diagnosticul pe care și-l pun singuri nu este atât de grav, dar și pacienți care ajung speriați că suferă de afecțiuni severe, amenințătoare de viață. Există pacienți care refuză investigații sau manevre terapeutice necesare, dar și pacienți care solicită imperios efectuarea unor investigații sau tratamente care nu sunt necesare și care pot fi chiar dăunătoare”, a subliniat medicul.

Cum se comportă pacienții la Urgențe

În ceea ce privește comportamentul pacienților în Unitatea de Primiri Urgențe, dr. Mihai Grecu a ținut să precizeze că majoritatea se comportă civilizat, în ciuda câtorva excepții regretabile.

„Generalizările dăunează. Ce pot spune este faptul că, totuși, marea majoritate a celor care ni se adresează sunt persoane cu un comportament civilizat. Fără îndoială există excepții regretabile. Unele datorate necunoașterii rostului și rolului unei unități de primire a urgențelor sau a unui spital în raport cu alte structuri ale sistemului de sănătate, altele datorate îngrijorării și a tensiunii în contextul determinat de boală, dar și unele datorate unei educații precare”, a spus șeful SMURD Timiș.

La peste 80.000 de prezentări anual la UPU, toate tipologiile sociale ajung inevitabil în unitățile de urgență. Cele mai frecvente reacții sunt, potrivit medicului, îngrijorarea și nerăbdarea – emoții normale, dar care nu ar trebui să afecteze relația dintre pacient și personalul medical.

În concluzie, autodiagnosticarea online devine un fenomen îngrijorător care afectează grav relația medic-pacient și pune sănătatea în pericol. Medicul Mihai Grecu avertizează că informațiile neverificate pot transforma pacienții în victime.

CITEȘTE ȘI:

Doctorul Google. Românii au căutat anul trecut de 550 milioane de ori pe net informații despre sănătate

Laurențiu Teodorescu este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si ... vezi toate articolele

Citește și