Prof. Univ. Dr. Alexandru Vlad Ciurea, unul dintre cei mai apreciați neurochirurgi din România, a vorbit despre importanța unei alimentații echilibrate pentru sănătatea creierului. Potrivit specialistului, ceea ce mâncăm – dar mai ales când mâncăm – poate influența în mod semnificativ funcționarea optimă a creierului.
Una dintre recomandările esențiale ale doctorului Ciurea este legată de ora cinei, un detaliu adesea ignorat, dar care face o mare diferență pentru odihna și regenerarea cerebrală.
„Iată cum putem ajuta creierul prin alimentație. Câteva reguli:
Să nu te culci seara cu stomacul prea încărcat.
Pentru că toate funcțiile organismului se duc în burtică, iar inima și creierul nu mai au suportul necesar. Deci, dacă avem burta mare și plină, nu mai ajunge sânge în creier. Cum pot eu să îi cer să memoreze sau să fie spontan? Burta mare duce, ca la șarpele boa, la nani!
Masa copioasă, doar până la ora 19.30.
Un bun exemplu sunt grecii, care consumă mâncare mediteraneeană. (Salate, pește, fructe de mare). Ce observăm la ei? Că sunt veseli, sănătoși și longevivi!
Recomand o linguriță de miere zilnic. Recomand, de asemenea, puțină ciocolată. Dar nu ciocolată cu adaosuri, însiropată cu zeci de miresme și alte lucruri. Ciocolata neagră. Nu recomand zahăr, care este periculos pentru creier. Miere și fructe.
Foarte bune stimulatoare pentru creier sunt semințele.
Recomand pește slab și carne de curcan, cu puține calorii.
Toate acestea favorizează transmițătorii din creier și ajută procesele cerebrale. Sunt cunoscute, dar e bine să le revedem din când în când”, a spus Vlad Ciurea.
„Câteva cuvinte despre degradarea sistemului nervos.
Sunt mai multe tipuri de demențe: demență senilă, vasculară etc. S-a conturat, în această eră «supramodernă», o boală care la noi nu era acum ceva timp – Alzheimer. Recomand prevenirea acestei boli. Pentru că se poate! Pornim din copilărie, de la educație. Dar putem face pe tot parcursul vieții activități care ajută creierul și îl mențin în formă.
Iată câteva:
Respectarea sfaturilor oferite de Prof. Dr. Vlad Ciurea nu presupune diete complicate, ci mai degrabă conștientizarea importanței unui stil de viață echilibrat. O alimentație sănătoasă, consumată la ore potrivite, poate susține nu doar sănătatea generală, ci și buna funcționare a creierului pe termen lung.
Așadar, grijă la ce punem în farfurie, dar mai ales la momentul în care alegem să mâncăm – creierul nostru ne va mulțumi!
CITEȘTE ȘI:
Medicul neurochirurg Vlad Ciurea ne spune care sunt cele 2 alimente care ne fac cei mai INTELIGENȚI