Mii de oameni au luat parte, azi, 10 ianuarie, la protestul neautorizat pro-Georgescu, însă manifestația nu a fost lipsită de incidente. Protestatarii au agresat o jurnalistă DIGI24 și au vandalizat mașina reporterilor de la Antena 1. Potrivit surselor Gândul, autoritățile au deschis dosar penal, în cazul a cinci persoane, care au fost duse la audieri.
UPDATE: Autoritățile au reținut un bărbat pentru distrugere, după ce mașina jurnaliștilor de la Antena 1 a fost vandalizată.
„A fost dispusa inceperea urmăririi penale, fata de autorul care a provocat distrugeri la nivelul autovehiculului ce apartinea unei televiziuni, sub aspectul savarsirii infracțiunii de distrugere, fiind luata față de acesta si masura retinerii pe o perioada de 24 de ore, urmand ca in cursul zilei de 11.01.2025 sa fie prezentat Parchetului de pe lângă Judecatoria Sectorului 5, cu propunere legala”, precizează surse judiciare, potrivit Știri pe Surse.
Știre inițială:
Mitingul ilegal pro-Georgescu a pornit din fața Curții Constituționale și a continuat până în Piața Victoriei, unde mii de oameni s-au strâns și au strigat lozinci împotriva Guvernului.
Autoritățile s-au sesizat, după ce Jurnalista DIGI 24 Ioana Corneev, care transmitea de la fața locului, a fost agresată de protestatari, care au aruncat în ea cu Pet-uri și covrigi. De asemenea, mașina reporterilor de la Antena 1 a fost vandalizată.
Surse Gândul au afirmat că cinci bărbați, în vârstă de 42 de ani, 46 de ani, 37 de ani, 45 de ani, respectiv 51 de ani, au fost ridicați de jandarmi și duși la Secția 18 pentru audieri.
„Poliția Capitalei a fost astăzi sesizată de către reprezentanții Jandarmeriei cu privire la faptul că, în timpul acestor proteste, câțiva participanți la protest au decuplat un aparat din interiorul unui autovehicul care aparține unei televiziuni și au distrus o plăcuță cu numărul de înmatriculare care era montată pe respectiva mașină. Totodată, persoanele în cauză au desfăcut capacul de la o roată, iar ulterior polițiștii de la secția 17 și de la secția 18 s-au deplasat la adresă au efectuat, bineînțeles, cercetarea la fața locului, fiind întocmită o plângere scrisă de către reprezentanții televiziunii.
Ulterior, la secția 18 poliție au fost aduse de către jandarmi cinci persoane care pot avea legătură cu fapta de distrugere pe care am menționat-o anterior. La acest moment se efectuează cercetări de către polițiști în cadrul secției 18 pentru stabilirea cu exactitatea situației de fapt și pentru luarea măsurilor legale, urmând a fi sesizată și unitatea de parchet competentă”, a spus Cristina Erbașu, purtătoarea de cuvânt a Poliției Capitalei.
Jandarmii au precizat că au identificat două persoane implicate în agresiunea jurnaliștilor, ce transmiteau informații la protestul organizat în faţa Curţii Constituţionale a României, a transmis Jandarmeria București.
„Pe timpul desfăşurării adunării publice de protest, în jurul orei 12.00, un grup de persoane s-a îndreptat spre zona în care erau dispuse echipele de transmisiune în direct ale unor televiziuni, cu scopul de a-şi exprima nemulţumirile faţă de modul în care acestea prezintă opiniei publice anumite informaţii. Jandarmii au observat aceste acţiuni de agresiune şi intimidare, motiv pentru care au intervenit pentru oprirea lor şi aplicarea măsurilor legale care se impun”, spune Biroul de presă al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti (DGJMB).
Jandarmeria București a anunțat, într-un comunicat, că au fost aplicate șapte amenzi în valoare de 32.000 de lei și a fost întocmită și o sesizare pentru distrugere.
„A fost întocmit un act de sesizare în vederea înaintării către organele abilitate, în conformitate cu prevederile art. 253 din Codul Penal al României (Distrugerea). De asemenea, au fost aplicate șapte sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 32.000 de lei”, conform unui comunicat transmis vineri seara de Jandarmeria București.
Citește și: