Două dosare penale după prăbușirea podului din județul Neamț

Două dosare penale după prăbușirea podului din județul Neamț
Publicat: 09/06/2022, 21:34
Actualizat: 09/06/2022, 21:35

Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul IPJ Neamț s-au sesizat din oficiu sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu, cercetările fiind continuate în vederea stabilirii, cu exactitate, a modalității de realizare a reabilitării podului de la Lețca, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Roman.

De asemenea, polițiștii Biroului Rutier din cadrul Poliției municipiului Roman au întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.

„În cauză, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Neamț s-au sesizat din oficiu sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu, cercetările fiind continuate în vederea stabilirii, cu exactitate, a modalității de realizare a reabilitării podului, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Roman De asemenea, polițiștii Biroului Rutier din cadrul Poliției municipiului Roman au întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.”, a transmis purtătorul de cuvânt IPJ Neamț, relatează antena3.ro.

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației susține că, din punctul său de vedere, lucrările la pod nu erau finalizate.

„Din punctul de vedere al Ministerului Dezvoltării, obiectivul de investiții nu a fost finalizat, întrucât nu a fost transmis Procesul Verbal de Recepție la Terminarea lucrărilor. Reabilitarea podului pe DJ 207 A km 6+591, peste râul Siret, la Luțca (jud. Neamț) se realizează prin Programul Național de Dezvoltarea Locală (etapa a II-a).

Conform contractului de finanțare încheiat între Ministerul Dezvoltării și Consiliul Județean Neamț, valoarea finanțării, alocată prin PNDL, este de 7.374.449,36 lei, sumă din care MDLPA a decontat 7.295.280,58 lei (au mai rămas de decontat 79.168,78 lei).

Încheierea contractului pentru execuția efectivă a lucrărilor se face între autoritatea contractantă (în acest caz, Consiliul Județean Neamț) și firma responsabilă cu proiectarea și execuția lucrărilor.

Durata de execuție a lucrărilor este de 24 de luni (începând cu data de 23.07.2020), termenul de finalizare a lucrărilor fiind luna iulie 2022. Cseke Attila, ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, a dispus ca reprezentanții Inspectoratului de Stat în Construcții să se deplaseze de urgență la fața locului pentru a verifica stadiul lucrărilor, iar rezultatele acestor verificări vor fi făcute publice.”, a transmis Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

Doi șoferi se aflau pe pod în momentul incidentului, iar unul dintre ei a ajuns la spital cu răni. În apropierea podului se mai afla și o turmă cu oi în momentul prăbușirii, dintre care multe au murit.

Încă din martie anul acesta au apărut imagini cu un pilon rupt al podului reabilitat. Au fost făcut teste de greutate, iar CJ Neamț susținea că podul ar rezista la o greutate de 340 de tone și că niciodată, din calculele specialiștilor, nu se va afla pe pod o astfel de greutate.

Autoritățile spun că podul de 8 milioane de lei a fost testat înainte de a fi dat în folosință.

„În toamnă s-au făcut primele teste cu un convoi de camioane de 300 de tone. Soluția tehnică pe care au dat-o experții și proiectantul a fost cea reflectată de constructori. Trebuie să vedem dacă expertul care a făcut expertiza a dat soluția tehnică corectă.”, a declarat președintele CJ Neamț, Ionel Arsene, la Antena 3.

Despre pozele din luna martie cu pilonul rupt, Ionel Arsene a spus:

„Noi am făcut imediat adresă către constructor și către expert pentru că podul este încă în curtea constructorului, nu avem încă recepția finală pentru că mai erau de făcut unele lucrări care țineau de partea estetică. În momentul în care a apărut această imagine am cerut expertului și constructorului un punct de vedere și ei au spus că nu există nicio problemă cu acea bucată de beton.”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Cancer pancreatic! Diagnostic năucitor pentru Leonard Miron
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Ai văzut-o? Copilă de doi ani dispărută în Serbia, căutată pe teritoriul României. Autoritățile fac...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge Duster 2024 în off-road? Test REAL cu noul SUV românesc – VIDEO
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Putin CUTREMURĂ Europa! Ce țări poate ATACA Rusia: E legitim
Ouăle vopsite din supermarketuri, contaminate
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Imagini tulburatoare! Andreea Morega, condusă pe ultimul drum de sute de oameni și un sobor...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată că sărăcia poate accelera îmbătrânirea creierului