Elevii vor trece prin triaj epidemiologic, înaintea cursurilor în format fizic. Anunțul Ministerului Sănătății privind testarea elevilor simptomatici

Elevii vor trece prin triaj epidemiologic, înaintea cursurilor în format fizic. Anunțul Ministerului Sănătății privind testarea elevilor simptomatici
Școala în sistem online, nelegală în Iași. Decizia de ultimă oră a magistraților
Publicat: 27/01/2021, 18:57
Actualizat: 27/01/2021, 19:36

Andreea Moldovan, secretar în Ministerul Sănătății a făcut declarații privind regulile și  întoarcerea la școală pe 8 februarie a elevilor. Potrivit spuselor acesteia, triajul se va face de către medicul școlar, iar acolo unde nu există, se va apela la părinți și la asistenții comunitari.  Andreea Moldovan a explicat miercuri că, începând cu 8 februarie, elevii simptomatici care vin în unitățile de învățământ vor fi testați.

Dr. Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a vorbit, miercuri, într-o conferință de presă, despre faptul că odată cu începerea școlii, triajul epidemiologic este extrem de important.

“Triajul îl va face asistentul medical pentru că această măsură de triaj epidemiologic este recomandată și în prezent, a fost recomandată și înaintea pandemiei COVID în școli, dar ne bazăm în primul rând pe sprijinul părinților care nu trebuie să trimită un copil cu simptomatologie respiratorie sau digestivă la școală. (…)Acolo unde există medic, va fi medic școlar, unde e asistentă, va fi asistentă școlară care va face triajul respectiv. Se adaptează triajul în funcție de personalul pe care îl au la dispoziție”, a anunțat Andreea Moldovan,  secretar de stat în ministerul Sănătății, potrivit Digi24.

Ce se întâmplă acolo unde nu există medic școlar

Întrebată ce se va întâmpla acolo unde nu există medic școlar., dr. Moldovan a spus că „acolo unde există medic, va fi medic școlar, unde e asistentă, va fi asistentă școlară care va face triajul respectiv. Se adaptează triajul în funcție de personalul pe care îl au la dispoziție”, iar în cazul în care nu există medic școlar, părinții și asistenții comunitari vor ajută la realizarea triajului.

Vlad Voiculescu, mesaj pentru părinți: Țineți-l acasă!

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu a subliniat ceea ce a spus secretarul de stat, afirmând că acei copii care vor avea probleme medicale ar trebui să rămână acasă.

„Dacă aveți copilul cu orice fel de simptom, țineți-l acasă, nu îl trimiteți la școală. Poate să îi facă rău lui și poate să facă rău multor altora,nu doar copilor, ci și celor de acasă. E important. Dacă are orice fel de simptom, lăsați-l să stea acasă”, le-a recomandat Voiculescu părinților.

Elevii simptomatici vor fi testați

Andreea Moldovan a explicat miercuri că, în eventualitatea în care cursurile vor fi reluate în format fizic în școli, începând cu 8 februarie, elevii simptomatici care vin în unitățile de învățământ vor fi testați.

“Ghidul este foarte avansat, ca elaborare. Pornim de la un ghid european. Testarea va cuprinde elevii simptomatici, în ideea în care aceștia vor ajunge totuși la școală. Profit cu această ocazie de a face un apel părinților atunci când de va începe școala să le facă în primul rând copiiilor un triaj epidemiologic acasă, să nu lase copilul cu simptomatologie respiratorie să meargă la școală. Dacă, totusă, un astfeld e copil ajunge la școală și va trece și de triajul epidemiologic care s eface la intrarea în școală și dezvoltă simptome pe parcursul zilei de educație, atunci copilul respectiv va fi testat.

Ce spun profesorii

Un sondaj al World Vision România arată că peste 80% dintre profesori şi 70% dintre elevi cred că şcolile trebuie redeschise sau pot rămâne închise doar în zonele cu risc crescut de infectare. Fundaţia solicită reluarea de urgenţă a şcolii fizice, mai ales pentru copiii din categorii vulnerabile.

Din 8 februarie, școlile ar urma să se redeschidă, însă o decizie finală va fi luată pe 2 februarie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri! "Dumnezeu s-o ierte"
Care este cea mai mare sumă plătită pentru o daună RCA! Un tir românesc a...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
ADIO, maestre! A murit marele cântăreț al ţării: A luminat inimi și minți
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
De ce Gică Popescu a refuzat să îi cumpere fiicei sale, Maria, o mașina scumpă:...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Sonda europeană Mars Express a observat „păianjeni” pe planeta Marte