EMA asigură că vaccinurile anti-COVID care folosesc tehnologia ARN mesager nu produc complicații în timpul sarcinii

EMA asigură că vaccinurile anti-COVID care folosesc tehnologia ARN mesager nu produc complicații în timpul sarcinii
Sursa foto - caracter ilustrativ: Shutterstock
Publicat: 18/01/2022, 18:15
Actualizat: 18/01/2022, 18:50

Vaccinurile anti-COVID-19 realizate cu ajutorul tehnologiei ARN mesager nu provoacă complicații în timpul sarcinii pentru femeile gravide și pentru copiii acestora, a transmis, marți, autoritatea de reglementare a medicamentelor din Uniunea Europeană, în urma unei analize detaliate a mai multor studii, transmite Reuters.

Revizuirea bazată pe studii care au implicat aproximativ 65.000 de sarcini în diferite stadii nu a găsit niciun semn de risc mai mare de complicații, avorturi spontane, nașteri premature sau efecte secundare grave asupra copiilor nenăscuți în urma vaccinurilor cu ARNm, a precizat Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA).

Pfizer și Moderna, furnizează în prezent astfel de vaccinuri în Uniunea Europeană.

Deși EMA a recunoscut unele limitări în ceea ce privește datele, a afirmat că rezultatele au fost consecvente între studii.

„Beneficiile primirii vaccinurilor COVID-19 cu ARNm în timpul sarcinii depășesc orice posibile riscuri pentru femeile însărcinate și pentru copiii nenăscuți”, a transmis EMA.

Revizuirea efectuată de o echipă internă a constatat, de asemenea, că vaccinurile COVID-19 sunt la fel de eficiente în ceea ce privește reducerea riscului de spitalizare și de deces la persoanele însărcinate ca și la cele care nu sunt însărcinate.

Mai multe țări din UE au aprobat deja utilizarea vaccinurilor COVID-19 pentru femeile însărcinate, iar sprijinul acordat de EMA vaccinurilor cu ARNm va consolida probabil campaniile de vaccinare în țările mai mici care se bazează pe expertiza științifică a autorității de reglementare.