Europarlamentarul Corina Crețu: „Un moment istoric pentru România, din punct de vedere al șanselor privind fondurile europene. Țara noastră înregistrează însă întârzieri majore în negocierea programelor operaționale pentru 2021-2027″

Europarlamentarul Corina Crețu: „Un moment istoric pentru România, din punct de vedere al șanselor privind fondurile europene. Țara noastră înregistrează însă întârzieri majore în negocierea programelor operaționale pentru 2021-2027
Publicat: 11/05/2022, 12:47
Actualizat: 11/05/2022, 12:49

Europarlamentarul Corina Crețu susține, într-o postare pe facebook, că la 15 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană, țara noastră a primit 40 de miliarde euro fonduri europene. Aceasta explică  însă că România nu a profitat la maximum de fondurile europene de care a beneficiat. Concluzia? – Există fonduri europene nefolosite care așteaptă sa fie accesate de către Romania pentru îmbunătățirea sănătații oamenilor.

„Nu există județ sau domeniu de activitate care sa nu fi beneficiat de aceste fonduri. Decalajele istorice rămân însă semnificative, ca și problemele sărăciei, agravate de situația extraordinar de dificila pe care o traversam.

Reamintesc ca prima perioadă de programare când România a beneficiat de fonduri europene (2007-2014) a fost încheiată de țara noastră cu o rată de absorbție de 91%. În calitate de Comisar European pentru Politica Regională, am fazat proiecte pentru care Romania trebuia sa returneze fonduri, am aprobat plata creditelor pentru investiții deja create – „proiecte retrospective”-  și am încurajat realizarea de proiecte mari, cum sunt Spitalele Regionale sau Autostrăzile care sa lege regiunile istorice ale țării.
Acum, suntem într-un moment care poate fi catalogat istoric pentru România din punct de vedere al șanselor privind fondurile europene”, explică europarlamentarul Corina Crețu.

Există fonduri europene nefolosite. Ce facem cu ele?

Corina Crețu a explicat însă, într-un interviu pentru Prima Tv, că România are Romania înregistrează întârzieri majore în negocierea programelor operaționale pentru 2021-2027.

„România va beneficia în perioada 2021-2027 de fonduri europene în valoare de aproximativ 80 de miliarde, după cum urmează: 29,2 miliarde de euro din Mecanismul de redresare și reziliență, elementul central al NextGenerationEU, aproximativ 28 de miliarde de euro din fondurile structurale și de coeziune, 19 miliarde de euro din Politica Agricolă Comună, și aproape 2 miliarde euro din Fondul pentru o Tranziție Justă.

E vital ca Romania să încheie perioada de programare 2014-2020 cu o rata de absorbție cât mai mare, să demareze realizarea proiectelor prin PNRR și sa încheie cât mai rapid Acordurile și Programele Operaționale pentru perioada 2021-2027.

Din păcate, România înregistrează întârzieri majore în negocierea programelor operaționale pentru 2021-2027, deși banii puteau fi folositi din 1 iunie 2021. Multă tari implementează deja in paralel proiectele din acest buget și au atras deja bani europeni, atât din PNRR cât și din Cadrul Financiar Multianual 2021-2027.

Vă reamintesc că, potrivit acestui mod de calcul, Romania are un buget cu 8% mai mare față de perioada 2014-2020. În ceea ce ma privește, in timpul mandatului meu de Comisar European pentru Politică Regională, am aprobat toate proiectele depuse de Guvernele României, am preluat toate creditele pe care Romania le avea ]n acea perioada pe fonduri europene, m-am zbătut pentru realizarea cât mai rapidă a spitalelor regionale de la Iasi, Cluj și Craiova.

S-au realizat in ultimii ani modernizări și s-au achiziționat echipamente medicale performante, există fonduri europene nefolosite și care așteaptă sa fie accesate de către România pentru îmbunătățirea sănătatii oamenilor”, conchide Corina Crețu.

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Este OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Trebuie să ai acest obiect în mașină
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului