Europarlamentarul Cristian Bușoi, după audierea fără precedent a liderilor a șapte companii care produc vaccin împotriva COVID: „Am subliniat clar că vrem să ajutăm industria să livreze la timp dozele de vaccin”

Europarlamentarul Cristian Bușoi, după audierea fără precedent a liderilor a șapte companii care produc vaccin împotriva COVID: „Am subliniat clar că vrem să ajutăm industria să livreze la timp dozele de vaccin”
Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru Industrie și Cercetare din Parlamentul European. Foto: Facebook
Publicat: 26/02/2021, 14:02
Actualizat: 06/04/2021, 14:33

Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru Industrie și Cercetare din Parlamentul European, a declarat, în urma audierii a celor șapte reprezentanți a companiilor farmaceutice implicate în producția vaccinurilor anti-Covid, că a solicitat ca acestea să fie livrate la timp, în contextul în care sumele alocate cercetării sunt fără precedent. Reprezentanțiilor industriei s-au angajat să își respecte angajamentele cu Uniunea Europeană și că vor crește producția de vaccinuri.

Având în vedere importanța creșterii producției și a accesului la vaccinuri, această audiere a avut ca scop stabilirea faptelor și găsirea de soluții pentru îmbunătățirea desfășurării vaccinurilor COVID-19 în Europa.

Eurodeputatul a informat despre dezbaterea care are loc în Parlamentul European, între reprezentanții Comisiei Europene, eurodeputați și reprezentanții a 7 companii farmaceutice. Eurodeputatul român a condus ședința comună a comisiilor ENVI și ITRE, în care au fost audiați liderii AstraZeneca, Moderna, Pfizer, Novax, CureVac, Johnson & Johnson și Sanofi. La audiere a participat comisarul pentru sănătate, Stella Kyriades, comisarul pentru Piață Internă, precum și reprezentanții Global Health Center.

„Premieră mondială. Liderii a șapte companii care produc vaccin împotriva COVID  au fost audiați aseară într-o ședință comună a comisiilor ENVI și ITRE, pe care am condus-o în Parlamentul European”

„Premieră mondială. Liderii a 7 companii farmaceutice producătoare de vaccin împotriva COVID-19, în dezbatere în Parlamentul European. Reprezentanții industriei și-au luat angajamentul că vor crește producția de vaccin și vor respecta contractele cu UE În premieră mondială, liderii a șapte companii care produc vaccin împotriva COVID-19: AstraZeneca, Moderna, Pfizer, Novavax, CureVac, Johnson & Johnson și Sanofi au fost audiați aseară într-o ședință comună a comisiilor ENVI și ITRE, pe care am condus-o în Parlamentul European împreună cu colegul meu, Pascal Canfin. Alături de aceștia, la dezbatere au mai fost prezenți comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides, comisarul pentru Piață Internă, Thierry Breton și reprezentanții Global Health Center” .

Deputații europeni discută cu directorii executivi farmaceutici. Foto: Facebook

În cadrul audierii, eurodeputatul Cristian Bușoi a subliniat importanta îndeplinirii angajamentelor celor 7 companii farmaceutice în livrarea vaccinurilor împotriva Covid, precum si ca dozele necesare să fie  livrate în timp cetățenilor europeni. În contextul în care sumele alocate de Uniunea Europeană cercetării sunt fără precedent, așteptările sunt pe măsură.

„Am subliniat însă clar și faptul că vrem să ajutăm industria să livreze la timp dozele de vaccin anti-COVID-19 ”

„Această audiere a fost un exercițiu de responsabilitate democratică. Am vrut să știm unde sunt blocajele de producție și să avem o imagine clară despre angajamentele și obligațiile industriei. Am subliniat însă clar și faptul că vrem să ajutăm industria să livreze la timp dozele de vaccin anti-COVID-19 pentru toți cetățenii europeni. Misiunea mea ca președinte al Comisiei pentru Industrie și Cercetare este să mă asigur că avem o campanie de vaccinare bună. Că vaccinul împotriva COVID-19 dezvoltat și distribuit în UE este eficient și sigur. Să avem garanția că el este produs în cantități suficiente și va ajunge la timp la cetățeni. Da, producerea vaccinurilor anti-COVID-19 este o provocare fără precedent pentru întrega Europă, dar și sumele pe care le-am alocat cercetării pentru descoperirea vacinurilor, producerii și distribuirii lor sunt tot fără precedent. Dacă am trecut cu bine de provocarea științifică și, în mai puțin de un an, am reușit să avem vaccinuri care să ne ajute să oprim pandemia, trebuie să trecem cu bine și de provocarea industrială” .

Un alt obiectiv a fost de a purta o discuție deschisă cu directorii executivi ai industriei farmaceutice, Comisia și alte părți interesate cu privire la modul de depășire a impedimentelor pentru o comercializare mai rapidă, producție, distribuție și acces echitabil la vaccinurile COVID-19.

Eurodeputatul Cristian Bușoi i-a întrebat pe reprezentanții celor 7 compani farmaceutice despre eficienta vaccinurilor împotriva noilor tulpini ale coronavirusului. precum și despre rolul AEM în aceelerarea livrării acestora pe piața europeană. În cadrul dialogului cu Comisia Europeană, europarlamentarul Cristian Busoi a subliniat importanta ca toți cetățenii să fie informati în permanentă cu privire la evoluția lucrurilor.

„În dialogul cu comisarii europeni, am subliniat că toți cetățenii au dreptul să fie în permanență la curent cu evoluția lucrurilor”

I-am întrebat pe reprezentanții companiilor farmaceutice, împreună cu colegii mei, despre transferurile globale de tehnologie, despre partajarea brevetelor și despre cum intenționează industria să actualizeze vaccinurile pentru a ține pasul cu noile variante ale coronavirusului. Am discutat despre modul în care Agenția Europeană a Medicamentelor ar putea contribui pentru ca vacinurile să ajungă mai repede pe piață. Unii colegi au ridicat și problema interdicției vaccinurilor produse în UE la export, tocmai pentru a securiza cantitatea de vaccin destinată cetățenilor europeni. Nu în ultimul rând, în dialogul cu comisarii europeni, am subliniat că strategia de vaccinare nu trebuie să fie doar un dialog între industria farmaceutică și Comisie. Toți cetățenii au dreptul să fie în permanență la curent cu evoluția lucrurilor, să știe ce trebuie îmbunătățit și ce s-a îmbunătățit deja” .

Astfel, reprezentanții companiilor farmaceutice s-au angajat să crească producția de vaccinuri și să respecte contractele cu Uniunea Europeană.

Reprezentanții industriei și-au luat angajamentul că vor crește producția de vaccin, vor face schimb de tehnologie și își vor respecta contractele cu Uniunea Europeană. Au evidențiat însă și provocarea construirii lanțurilor pentru produse complet noi, complexe, pentru care sunt necesare cantități mari de materii prime și produse de unică folosință, utilizate și pentru imunizarea de rutină sau producerea altor medicamente, care nu trebuie compromise” .

Dezvoltarea și distribuirea de vaccinuri eficiente și sigure împotriva COVID-19 este cel mai eficient răspuns la pandemie și se află în centrul strategiei de recuperare a UE.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului de la 2 Mai. Judecătoria Mangalia a respins defintiv cererea...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au abandonat mortul pentru a-și salva viața. Un cortegiu funerar din Mureș a fost atacat...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
E strict interzis în România dacă stai la BLOC. Se face ÎNCHISOARE
Miliardar român, fără noroc în dragoste. Dat în judecată de a patra nevastă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Nepotul lui Florin Salam, Adrian Petrache, reușită uriașă în carieră: "'Cu bucurie și recunoștiință, vă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului